3 tipy, ako odvodniť telo: Zbav sa tohto najväčšieho letného problému

3 tipy, ako odvodniť telo: Zbav sa tohto najväčšieho letného problému

Na leto sme sa všetci tešili a nevedeli sme sa ho dočkať. No zrazu, keď už je tu, chceme aby bolo chladnejšie, pretože vysoké teploty nám vôbec nerobia dobre. Okrem toho, že leto je ideálnym obdobím na letné športy a na chytanie bronzu, je zároveň aj veľkou záťažou pre náš organizmus. 

Každé telo totižto reaguje na vysoké teploty inak. U niektorých z nás môže dôjsť k fyziologickej reakcii na teplo, v dôsledku čoho náš organizmus začne zadržiavať vodu. Opuchnuté nohy alebo ruky tak nenechajú na seba dlho čakať.

Ak máte pocit, že ste ako nafúknutý balón, ledva si obujete svoje obľúbené letné topánky alebo máte problém nasadiť si prsteň, tak nie ste v tom samé. K zadržiavaniu vody môžete dôjsť aj v období pred menštruáciou, kedy sa telo pripravuje na hormonálne zmeny. Čo teda robiť v prípade, ak váš organizmus zadržiava vodu?

Pozri aj: STOP poteniu! Vyskúšaj účinné prírodné prostriedky proti poteniu!

čo spôsobuje opuch nôh

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa prejavuje zadržiavanie vody v organizme?

Skôr, než sa vrhneme na tipy, ako bojovať so zadržiavaním vody v organizme, tak si povieme, aké sú prejavy nadbytočného množstva vody v tele. K zadržiavaniu vody v organizme nemusí dochádzať len počas letných dní.

Existujú totižto aj rôzne ochorenia, ktoré môžu spôsobiť zadržiavanie vody. Dokonca aj pri niektorých liekoch môže byť zadržiavanie vody vedľajším účinkom. Pozor si treba dávať aj na nadmerné solenie a jedlá s vysokým obsahom soli, pretože aj soľ môže prispieť k retencii vody. Pri zadržiavaní vody môžete pozorovať:

Zaujme ťa: Domáci obklad na boľavé kĺby: Za vyskúšanie nič nedáš!

potraviny na odvodnenie organizmu

Zdroj: Shutterstock®

Tipy, ako odvodniť telo

V prvom rade je potrebné zmeniť svoje stravovacie návyky. Z jedálnička by ste mali vyhodiť predovšetkým slané jedlá a obmedziť používanie soli pri varení. Ideálne je tiež zaradiť do jedálnička viac zeleniny. Tá okrem prísunu vitamínov a minerálov, vám môže pomôcť vylučovať vodu z tela. Najlepšou zeleninou, ktorá má odvodňovacie účinky je petržlen, zeler a šalátová uhorka.

Pri zavodnení organizmu je vhodné siahnuť aj po bylinkách, ktoré majú močopudné účinky. Vhodné je spraviť si čaj z:

  • pŕhľavy,
  • prasličky,
  • hlohu,
  • púpavy,
  • ibišteka,
  • vhodný je aj zelený alebo čierny čaj.

Pozor si dávajte aj na rafinovaný cukor, ktorý nielenže prispieva k zadržiavaniu vody v organizme, ale aj zvyšuje riziko vzniku obezity či cukrovky. Namiesto rafinovaného cukru si doprajte prírodný cukor, ktorý je obsiahnutý v ovocí. Niektoré druhy ovocia majú dokonca aj močopudné účinky. Ide predovšetkým o vodný melón, hrozno a lesné plody.

Tip na odvodnenie organizmu - SAUNA

V lete asi len málokomu napadne zájsť si do sauny, kde je oveľa väčšia teplota než vonku. Sauny mnohí využívajú predovšetkým počas zimných mesiacov na prehriatie organizmu. Avšak, sauna pomáha telo zbaviť sa toxínov a rovnako aj vody, preto ju mnohí odporúčajú vyskúšať na odvodnenie organizmu. 

Platí totiž, že ak telo vystavíte vyššej teplote, bude sa viac potiť a tým viac vody sa zbavíte. Stojí za skúšku, čo poviete?

Aktualizovaný článok: 21.7.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Lucia Šeptáková 07.08.20 13:54

karma
108.00

Výborny članok,dakujem za rady.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 05.10.21 20:49

JK
karma
100.00

Rada som si prečítala

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 21.07.23 19:15

MM
karma
100.00

praslička, ktorej sa na záhrade nemôžeme zbaviť, to istí

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní