Ako na mole v domácnosti? Pomôžu ti osvedčené babské triky

Ako na mole v domácnosti? Pomôžu ti osvedčené babské triky

Vyzerajú nenápadne, dokážu ale napáchať veľké škody. Počas krátkej doby môžu mole zničiť nielen obľúbený vlnený kabát, sveter alebo oblečenie z bavlny, ale aj koberce či poťahovú látku sedačky a kresiel.

Mole patria medzi najčastejšie domáce škodce. Keď už sa u vás v byte či dome objavia, nie je ľahké sa ich zbaviť. Ide o malé motýliky veľké 4-8 milimetrov so saténovo-lesklými krídlami bez akejkoľvek kresby a so zlatistým telíčkom.

Ako im predísť a nevítaných návštevníkov sa účinne zbaviť? Máme pre vás pár osvedčených tipov.

Šatníková mola nevadí, sústreďte sa na jej larvy

Keď už dôjde na najhoršie a vy zistíte, že vám doma tieto malé motýle poletujú, nemusíte ich hneď začať stíhať. Oni sami totiž priamo neškodia. Ich likvidáciu môžete preto nechať na neskôr. Sústreďte sa v prvom rade na vajíčka a hlavne larvy, ktoré skutočne odevy ničia. Nájdete ich na teplých, tmavých a ideálne aj vlhkých miestach, kde je pokoj a hlavne kde sa vyskytuje keratín – čiže rohovina. Tú nájdete najčastejšie práve v prírodných materiáloch ako sú vlna, bavlna a ľan.

Pravým rajom sú pre nich skrine a bielizníky plne uloženého oblečenia. Mole preferujú predovšetkým kúsky, ktoré príliš často neobliekate. Dospelá mola tam štrbinkou vletí a do záhybov šiat nakladie vajíčka, z ktorých sa za týždeň až tri vyliahnu larvy, ktoré sa potom živia vláknami oblečenia. Čím viac potravy majú, tým väčšia potom larva je. A vlákna látky využívajú aj pri splietaní ochranných chodbičiek či kukly. Oblečenie zostane po ich prítomnosti plné dier.

Neprehliadni: Prečo používať difuzér v domácnosti? Neuveríš, aký vplyv má na zdravie!

mola

Zdroj: Shutterstock®

Babské rady: levanduľa, rozmarín, korenie

S molami bojujeme už po stáročia. Naše babičky ale moc dobre vedeli, ako sa nepríjemných domácich škodcov zbaviť. Vyskúšajte preto ich triky, ktoré sú jednoduché, naozaj fungujú a navyše sú ekologické.

Asi najúčinnejšie sú aromatické prírodné dezodoranty a odpudzovače. Mole priamo neznášajú napríklad levanduľu. Môžete dať medzi bielizeň paličky či rôzne plátené vrecúška plnené sušenými kvetmi. Levanduľa bielizeň navyše krásne prevonia. Nezabúdajte však, že použité vrecúška je potrebné aj meniť. Oplatí sa tiež často vetrať alebo nechať celý obsah skrine vymrznúť, pretože mole neznášajú nízke teploty ani prievan.

Babičky využívali aj voňavý rozmarín, bobkový list, škoricu, klinčeky alebo napríklad pomarančovú kôru. Účinné sú údajne aj smrekové vetvičky zavesené v skrini alebo vrecko s ihličím. Do skrine môžete tiež rozsypať čerstvé mleté ​​alebo drvené korenie – ani to mole nemajú radi. Skvelo fungujú aj mydlá, ktoré stačí rozložiť medzi bielizeň alebo ich nadrviť do látkových vrecúšok.

ako sa zbaviť mole

Zdroj: Shutterstock®

Lapač molí - prírodný i chemický

Sami si doma môžete pripraviť aj roztok melasy s octom (použite jeden diel melasy a dva diely octu), ktorý nalejte do misky a tú postavte na dno skrine. Mimo skrine môžete na škodcu ešte pripraviť jednoduchú pascu. Stačí do mištičky naliať trochu octu, vína alebo piva, ktoré motýliky priťahujú a nechať ich utopiť.

Ak babským radám nedôverujete, nezostane vám nič iné než použiť chemické prípravky. Najčastejšie sa používajú pasce s feromónmi a lapač molí s lepivým povrchom obsahujúci insekticídy. Známe sú tiež prostriedky z naftalénu, ktorý však nevonia zrovna príjemne.

Prečítaj si: Domáci dezinfekčný prostriedok: Keďže je kvôli koronavírusu vypredaný, tak si ho vyrob!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Jana Komadová 28.04.20 22:07

JK
karma
100.00

smrekové vetvičky zavesené v skrini alebo vrecko s ihličím určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 26.05.20 21:56

JK
karma
100.00

Moja babka aj mamina dávala aj mydlá, ktoré stačí rozložiť medzi bielizeň

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 05.03.21 15:06

JK
karma
100.00

Kupujem lapače na móle no dávam aj levandulu

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní