Vláknina a chudnutie: Je skutočne nápomocná pri zbavovaní sa tuku?

Vláknina a chudnutie: Je skutočne nápomocná pri zbavovaní sa tuku?

Ešte pred niekoľkými rokmi nebola vláknina na výslní tak ako dnes. Kedysi sa ľudia živili predovšetkým tým, čo si sami vypestovali. Zväčša išlo o obilniny, z ktorých si piekli vlastný chlieb. Preto môžeme povedať, že núdzu o vlákninu nepociťovali, no s príchodom modernej gastronómie sa vláknina začala vytrácať z našej stravy a rovnako aj z našich tiel. No dnes je vláknina obsiahnutá v mnohých potravinách a dokonca obchodníci to veľmi radi uvádzajú aj na obaloch potravín. Odborníci na výživu ju dokonca považujú za jednotku medzi nutrientmi.

Ako iné zložky stravy, tak aj vláknina bola podrobená mnohým výskumom, na základe ktorých bolo zistené, že potraviny s jej obsahom (resp. s jej vyšším obsahom) pomáhajú znižovať riziko vzniku srdcových chorôb, cukrovky i rakoviny.

Na Harvardskej lekárskej fakulte dokonca výskumom zistili, že ženy, ktoré konzumovali potraviny s vyšším obsahom vlákniny po dobu 12 rokov mali o polovicu nižšie riziko vzniku obezity než dámy, ktoré prijímali menšie množstvo vlákniny. Na základe toho preukázali, že vláknina je vysoko nápomocná pri predchádzaní vzniku obezity a zároveň je kľúčovou zložkou pri chudnutí.

Pozri aj: Dá sa schudnúť pomocou nápoja? Ako na zdravé chudnutie inak?

na čo je dobrá vláknina

Zdroj: Shutterstock®

Ako vplýva vláknina na organizmus?

Vláknina je v podstate súčasťou rastlinných potravín. Nachádza sa v zelenine i ovocí, vo fazuli, orechoch, strukovinách i semenách. Existujú však dva základné typy vlákniny – hovoriť môžeme o nerozpustnej vláknine, ktorá pomáha prechádzať potravinám cez tráviaci systém a o rozpustnej vláknine, ktorá podporuje odstraňovanie tukov a znižovanie hladiny cholesterolu v organizme.

Vďaka rozpustnej vláknine sa cukry a tuky dostávajú pomalšie do krvného obehu, vďaka čomu má organizmus stabilný prísun energie, ktorú potrebuje na svoje fungovanie, ale i produktivitu či kreativitu. Platí, že čím viac vlákniny denne prijmete, tým sa budete cítiť oveľa lepšie.

Na druhej strane treba podotknúť, že vláknina spôsobuje pocit sýtosti, preto vás dokáže zaplniť na dlhší čas, čím nebudete mať potrebu konzumovať príliš veľké množstvo jedál a dokonca nebudete mať nutkanie jesť častejšie. Hovoriť však môžeme práve o rozpustnej vláknine, ktorá v žalúdku absorbuje tekutinu, rozpustí sa a žalúdok zasýti.

Ani v tomto prípade nie sú štatistiky príliš potešujúce, pretože uvádzajú, že konzumujeme príliš nízke množstvo vlákniny počas dňa. V priemere prijmeme približne 10 gramov vlákniny, čo je zhruba tretina odporúčaného množstva. Podľa lekárov a dietológov by sme mali prijať 25 – 30 gramov vlákniny, aby sme udržali naše zdravie v čo najlepšom stave. To znamená, že by sme sa pri nákupe v obchode mali zamerať predovšetkým na potraviny, ktoré obsahujú vyššie množstvo vlákniny. Avšak pozor, nenechajte sa oklamať štítkom na obale, ale pozorne sledujte tabuľku na zadnej strane, v ktorej je uvedená výživová hodnota na jednu porciu i na 100 gramov výrobku.

Body Fat Killer

Zdroj: spacelab.sk

Nápoj, ktorý MAKES YOU FEEL BETTER!™

Existuje hneď viacero spôsobov, ako vlákninu doplniť do organizmu a ako ju prijímať každý deň. V prvom rade je dôležité jesť vyváženú stravu a predovšetkým potraviny, ktoré obsahujú najviac vlákniny. V ďalšom rade je možné doplniť si vlákninu pomocou výživových doplnkov. Ide o doplnky vo forme prášku, ktorý je zamiešavaný do stravy, no ten odporúčajú lekári predovšetkým tým pacientom, ktorí trpia chronickými poruchami trávenia.

A v poslednom rade je vhodné svoje trávenie, chudnutie i dopĺňanie vlákniny podporiť nápojmi. Konkrétne BODY FAT βG KILLER® je funkčným nápojom s obsahom prírodných surovín podporujúcich spaľovanie tukov, uhasínanie smädu a hydratáciu tela. Vďaka svojmu prírodnému zloženiu je vhodné dopriať si ho každý jeden deň. Je to nápoj, ktorý vás zasýti a tým zníži hlad. Neobsahuje umelé farbivá, príchute, stabilizátory, kofeín, taurín ani kukuricový sirup s vysokým obsahom fruktózy.

Na druhej strane obsahuje prírodnú minerálnu vodu, ovocné šťavy a rastlinné extrakty. Z nich spomenieme predovšetkým rozpustnú vlákninu BENEO®, ktorá podporuje trávenie a pomáha znižovať hladinu zlého LDL cholesterolu v organizme. Táto rozpustná vláknina je získavaná z korienkov čakanky. Disponuje probiotickými vlastnosťami stimulujúcimi rast črevnej mikroflóry – tá v čreve vytvára zdravé prostredie a podporuje jeho funkciu. Týmto spôsobom podporuje nielenže činnosť tráviaceho systému, ale aj vyprázdňovanie organizmu.

Viac účinných nápojov, ktoré podporujú chudnutie, zdravie, zrýchľujú metabolizmus a prospievajú celému organizmu nájdete na https://www.spacelab.sk/.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní