Ako vyčistiť striebro doma? Poradíme ti jednoduché a účinné triky!

Ako vyčistiť striebro doma? Poradíme ti jednoduché a účinné triky!

Určite to poznáte. Krásny strieborný šperk sčernie. Je to spôsobené procesom oxidácie. Deje sa tak v reakcii na pot, ale tiež v reakcii na okolité prostredie, ktoré obsahuje aj určitý podiel síry. Keď už je klenot príliš tmavý, máte dve možnosti. Odniesť ho k profesionálovi alebo ho čistiť doma. Budeme sa zaoberať práve tou druhou možnosťou.

Najúčinnejšie metódy

Najlepším spôsobom, ako vyčistiť strieborný šperk, je vyložiť misku alobalom, ohriať trochu vody na osemdesiat stupňov Celzia a pridať lyžicu jedlej sódy. Vložte do nej strieborný šperk a obracajte v roztoku. Takto pokračujte asi dve alebo tri minúty. Potom šperk dobre opláchnite pod tečúcou vodou a mäkkou handričkou vysušte. Táto metóda je založená na chemickej reakcii, ktorá odstraňuje zoxidovanú vrstvu striebra. Je vhodná aj vtedy, ak sú súčasťou šperku kamene a perly, ktoré niektoré iné spôsoby čistenia neznášajú.

Neprehliadni: Čo všetko sa dá prať v práčke? O tomto si možno vôbec netušila!

čistenie striebra

Zdroj: Shutterstock®

Využite alobal alebo prášok na pečenie

Možnosťou je aj použitie vriacej vody, do ktorej prisypte lyžicu obyčajné kuchynskej soli a dajte do nej kúsok alobalu. Šperk do tohto roztoku ponorte len na pár sekúnd. Samozrejme, nakoniec dôkladne opláchnite a osušte. Výsledok prekvapí, ale určite táto metóda nie je vhodná pre drahé kamene, zirkóny a perly.

Môžete si tiež pripraviť čistiace pastu z troch dielov prášku na pečenie a jedného dielu vody. Jemnou handričkou nanášajte na šperk a vytrvajte v činnosti, kým všetko nebude žiariť novotou. Dôkladne opláchnite, aby nikde nezostali zvyšky čistiace zmesi a osušte.

ako na striebro

Zdroj: Shutterstock®

Rizikové metódy

Samozrejme, existuje aj mnoho ďalších spôsobov, ako vyčistiť striebro. Metódy založené na octe a citróne sú ale rizikové pre kamene. Podobné to je pri použití coca coly. Kyselina fosforečná síce po desiatich minútach svoje čistiace schopnosti ukáže, ale kamene môžu byť nenávratne poškodené. Iné metódy skôr klenot zosvetlia, ale oxid striebra neodstránia. Medzi ne patrí napríklad využitie piva. K lešteniu sa zase hodí čistič na okná a následné trenie handričkou. Vyslovene nebezpečné sú rôzne zubné pasty, iné brúsne pasty a použitie kefky.

Ako predísť sčerneniu

Je vhodné použiť dobre tesniacu šperkovnicu, do ktorej nebude mať prístup znečistený vzduch. Všetko môžete umocniť pridaním kúska kriedy, ktorá pohlcuje vodnú paru. Jednotlivé kúsky skladujte v jemných vrecúškach. Šperky skladajte pred športovaním či používaním agresívnych umývacích prostriedkov alebo pri návšteve bazénov. Ako ochranu môžete použiť trochu kondicionéru.

Prečítajte si: Ako na minimalistickú kuchyňu? Tieto zásady musíš dodržiavať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 14.12.19 08:04

ĽŠ
karma
100.00

Výborné rady, tiež využívam!

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 14.12.19 15:27

KK
karma
105.00

mám odskúšaný alobal , voda a jedlá sóda, funguje výborne

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 14.12.19 22:47

karma
109.00

Strieborné šperky nemám,ale zlaté si tiež čistím sama doma a to tak,že dám trochu zubnej pasty na starú kefku a tou vyčistím šperky.Potom sú krásne lesklé.

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 15.12.19 09:14

AS
karma
108.00

nevedela som, že alobal vyvolá takéto účinky

  • 0
Odpovedať

Anna Bútorová 30.12.19 19:22

AB
karma
76.00

Ja používam handričku na striebro...úplne najjednoduchšie

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní