Čo je syndróm suchého oka? Ako ho spoznať a ako ho liečiť?

Čo je syndróm suchého oka? Ako ho spoznať a ako ho liečiť?

Syndrómom suchého oka trpí až 3,5 milióna obyvateľov Slovenskej republiky. Okrem dlhodobej práce s počítačom, klimatizácie či suchého prostredia v miestnosti alebo vplyvu životného prostredia (dym, prach, vietor) sa na problémoch môžu podieľať aj iné faktory. Najlepšia je prevencia, ale pracovať musíme. Syndróm suchého oka nepodceňujte. Už vás trápiť nemusí. Čo teda robiť?

Na vine môžu byť lieky, ale aj vek

Kým v pokoji mrkáme častejšie, pri sústredení sa početnosť žmurkania znižuje. Preto sú syndrómom suchého oka ohrození napríklad študenti, čitatelia alebo vodiči áut, rovnako tak ľudia, čo pravidelne sledujú televíziu. Pri takýchto aktivitách sa frekvencia žmurkania znižuje až na iba osem mihnutí za minútu, čo na dostatočné zvlhčenie oka nestačí.

Na vine môžu byť aj ďalšie faktory, ako sú klimatizácia či suché prostredie v miestnosti alebo vplyv životného prostredia. Produkcia sĺz sa zároveň znižuje s vekom, majú na ňu vplyv hormonálne zmeny alebo nervové poruchy, ale aj niektoré lieky, ako sú napríklad hormonálna antikoncepcia, lieky na spanie, reumu či diabetes. Syndrómom suchého oka tiež často trpia ľudia nosiaci kontaktné šošovky.

Neprehliadni: Vitamín C nedostupný v lekárni: Priprav si tieto chutné citrónové cukríky

suché oči

Zdroj: Shutterstock®

Ako spoznať syndróm suchého oka?

K hlavným príznakom ukazujúcim na syndróm suchého oka patrí pocit unavených až boľavých očí, pocit tlaku v nich, pálenie, rezanie alebo svrbenie, nezriedka aj nadmerné slzenie. Tieto príznaky je podstatné zachytiť v začiatkoch a začať ich riešiť, aby sa nevyvinuli v závažnejšie komplikácie.

Syndróm suchého oka môže viesť nielen k nepríjemným pocitom a tlaku v očiach, ale v závažnejších prípadoch až k bolesti hlavy, zvýšenej citlivosti na svetlo, zlepeným viečkam a rozmazanému a rozostrenému videniu. V extrémnych prípadoch, pri neliečenom stave, môže syndróm suchého oka skončiť dokonca narušením očného povrchu a poruchou zraku. Preto odborníci odporúčajú ťažkosti riešiť okamžite. Pokiaľ máte vyššie uvedené príznaky, dosť pravdepodobne vás trápi syndróm suchého oka a mali by ste ho začať liečiť.

kvapky do očí

Zdroj: Shutterstock®

Možnosti liečby syndrómu suchého oka

Zdravotné komplikácie možno riešiť obmedzením rušivých elementov, výrazne ale môžu napomôcť aj správne očné kvapky. Pri liečbe syndrómu suchého oka je totiž zásadné kompenzovať nedostatok prirodzeného zvlhčenia jeho povrchu, preto je jeho základom náhrada nedostatočného množstva slzného filmu tzv. umelými slzami – čiže očnými kvapkami. Odporúčame vždy pravidelnú aplikáciu umelých sĺz, frekvencia sa riadi stupňom postihnutia povrchu oka. Nie je vhodné, aby pacient kvapkal vo chvíli, keď sa nepríjemné ťažkosti objavia. Cieľom liečby je totiž predchádzať symptómom a zlepšiť tak komfort pacienta. S ohľadom na prípadné súvisiace ochorenia je najlepšie skonzultovať postup s lekárom alebo lekárnikom.

Neprehliadni: Ochrana pred koronavírusom: Tento základný návyk ti môže zachrániť život!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Jana Čipková 18.04.21 22:58

karma
106.00

Umelé slzy používam už pár rokov na odporúčanie očnej lekárky po operácií šedého zákalu.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 23.04.21 10:20

JK
karma
100.00

Používam kvapky

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní