Citrusové šupky nevyhadzujte! Poznáme spôsoby, ako ich využiť

Citrusové plody patria medzi obľúbené ovocie, ba dokonca si niektoré z nich vieme vypestovať i v našich podmiekach. Pre svoju chuť, ale aj látky a vitamíny, ktoré obsahujú, ich konzumujeme priamo ošúpané, v podobe štiav, hodia sa do šalátov, koláčov či marinád.

Čo robíte so šupkami z citrusov? Väčšina z nás ich vyhadzuje. Rôzne spôsoby využitia citrusových šúp ukazujú, že nejde len o odpad, ktorý by sa mal vyhadzovať. Môžete ich využiť na tvorbu prírodných produktov, vo vašej domácnosti a na zlepšenie starostlivosti o vašu pokožku a vlasy.  Zvyšky citrusových šupiek, pomarančové šupky, vysušené šupky citrusov - poďte sa s nami pozrieť na niekoľko spôsobov ich využitia.

Neprehliadni: Trendy v domácnosti pre rok 2024: Naberte inšpiráciu a skrášlite svoj domov

 

Využitie citrusových šupiek

Vedeli ste, že nie je to len plod citrusov, ktorý je plný vitamínov a prospešných látok? Šupky z citrusových plodov sú bohaté na rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu, ktorá je dôležitá pre zdravie tráviaceho systému a podporuje reguláciu hladiny cukru a cholesterolu v krvi. Flavonoidy obsiahnuté v šupkách sú fytochemikálie, ktoré majú antioxidantné vlastnosti a môžu pomôcť chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi.

Citrusové šupky obsahujú aj limonén, aromatickú látku, ktorá sa nachádza v olejových žliazkach šupky citrusových plodov. Limonén má protizápalové a protirakovinové účinky. Ďalšou skupinou látok obsiahnutých v šupkách citrusových plodov sú bioflavonoidy, ktoré majú protizápalové, antioxidačné a antivírusové vlastnosti.

Je dôležité si uvedomiť, že obsah živín a látok v citrusových šupkách sa môže líšiť podľa druhu ovocia a spôsobu pestovania. Avšak, zahrnutie šupky z citrusov do stravy môže priniesť rôznorodé zdravotné benefity a prispieť k celkovému zdraviu a pohode. Šupky z citrónov, pomarančov a ďalších citrusov nájdu svoje využitie i v domácnosti.

1. Kandizovaná pomarančová kôra (citrusová kôra)

Ako použiť citrusové alebo pomarančové šupky? Skúste si pripraviť pochúťku v podobe kandizovanej citrusovej kôry. 

Postup:

  1. Citrusové plody dôkladne opláchnite teplou vodou, aby ste odstránili prípadné nečistoty a pesticídy.
  2. Pomocou ostrého noža odstráňte tenkú vrstvu kôry z citrusových plodov.
  3. Citrusovú kôru nakrájajte na prúžky a dajte na 15 minút variť do vody. Odložte ju nabok.
  4. Do hrnca dajte 100 g cukru a nalejte 100 ml vody a varte. Keď sa cukor rozpustí, pridajte citrusovú kôru a varte ďalších 30 minút, až kôra spriehľadní.
  5. Keď je kôra kandizovaná a lesklá, vyberte ju z hrnca a nechajte ju vyschnúť na pečiacom papieri pri izbovej teplote.
  6. Ak chcete, môžete kôru ešte obaliť v cukre pre extra sladkosť a lesk.

Pozri aj: Úhlavní nepriatelia záhradkárov – slizniaky. Takto sa ich zbavíte!

Citrusová mariináda na mäso

Zdroj: Depositphotos

2. Ako využiť citrusové šupky? Vyskúšajte citrusovú marinádu

Citrusová marináda pripravená zo šupiek dodá mäsu výraznú citrusovú chuť a príjemnú vôňu. Môžete ju použiť na rôzne druhy mäsa a experimentovať s pridaním ďalších korenín alebo bylín podľa svojich chuťových preferencií.

Ingrediencie:

  • Šupky z 2-3 citrusových plodov (napríklad pomarančov, citrónov, grepov)
  • 1 šálka vody
  • 1 šálka cukru
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku, nasekaného
  • 2 lyžice čerstvo nasekaného petržlenu (voliteľné)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. Opláchnite citrusové plody a pomocou ostrého noža odstráňte tenkú vrstvu kôry zo šupiek. Snažte sa odstrániť iba vonkajšiu farebnú časť kôry a vyhnite sa bielej časti, ktorá je horká.
  2. V hrnci zahrejte vodu a pridajte šupky z citrusových plodov. Varte ich asi 10-15 minút, kým nezmäknú.
  3.  V ďalšom hrnci zmiešajte vodu, cukor, olivový olej, nasekaný cesnak, petržlen, soľ a čierne korenie. Pridajte varené a zmäknuté šupky z citrusových plodov.
  4. Nechajte zmes prevrieť a potom ju povarte na miernom ohni asi 15-20 minút, kým nezhustne.
  5. Nechajte marinádu vychladnúť na izbovú teplotu. Potom ju môžete použiť na marinovanie mäsa.

Mäso (napríklad kura, bravčové, hovädzie, morčacie alebo ryby) umiestnite do nádoby na marinovanie a prelejte ho pripravenou marinádou zo šupiek. Dobre premiešajte, aby sa marináda rovnomerne rozprestrela po mäse. Uzavrite nádobu a nechajte mäso marinovať v chladničke aspoň 2-4 hodiny, najepšie cez noc. Po marinovaní mäso môžete grilovať, pečiť alebo smažiť podľa vašej chuti.

3. Citrusové korenie zo šupiek

Kôru z citrusov môžete využiť i na prípravu korenia. Voňavé a čerstvé korenie dodá chuť množstvu pokrmov. Ako si pripraviť domáce citrusové korenie?

  1. Najprv starostlivo umyte citrusové plody (5 -7 citrónov) a pomocou ostrého noža odstráňte tenkú vrstvu šupky. Dbajte na to, aby bola šupka čo najtenšia. Lepšie sa vysuší a bude mať intenzívnejšiu chuť.
  2. Rozložte šupky na papier na pečenie tak, aby sa neprekrývali. Dajte ich sušiť do predhriatej rúry na nízku teplotu (asi 50-60 ° C) alebo využite sušičku na ovocie a zeleninu. Šupky nechajte sušiť niekoľko hodín alebo až do úplného vyschnutia. Ideálne by mali byť  suché, krehké a lámavé.
  3. Šupky potom zomeľte na hladký citrusový prášok. Môžete pridať soľ, korenie.
  4. Hotové citrusové korenie uložte do vzduchotesnej nádoby a skladujte na suchom a tmavom mieste.

Zaujme Ťa: Ako využiť kávovú usadeninu v domácnosti? Vyskúšajte TIETO účinné spôsoby

Olivový olej s citrusovými šupkami

Zdroj: Depositphotos

4. Citrónový olivový olej zo šupiek

Prisypte 2 -3 lyžičky jemne nastrúhanej citrónovej kôry do šálky extra panenského olivového oleja. Prelejte ho do sklenenej nádoby a nechajte dva týždne stáť a občas pretrepte. Potom zlejte olej cez sito do sklenenej fľaše. Citrusový olivový olej môžete použiť do šalátov, do dipov, marinád, na grilovanie či pečenie.

5. Osviežujúci citrusový nápoj

Citrusový nápoj pripravený zo šupiek citrusových plodov je osviežujúca a zdravá voľba, ktorá využíva celý plod.

Na prípravu nápoja budete potrebovať:

  • Šupky z citrusových plodov (napríklad pomarančov, citrónov, limetiek)
  • Voda
  • Čerstvá šťava z citrusov (voliteľné)
  • Cukor alebo sladidlo (voliteľné, podľa chuti)
  • Ľad
  • Bylinky (voliteľné)

Postup:

  1. Umyte citrusové plody a pomocou ostrého noža odoberte tenkú vrstvu šupky. Dbajte na to, aby bola šupka čistá a bez bielej časti, ktorá by mohla spôsobiť horkosť.
  2. V hrnci priveďte vodu do varu. Pridajte čerstvo narezané šupky z citrusových plodov. Varte ich asi 15-20 minút, aby sa voda načerpala citrusovou chuťou a vôňou.
  3. Po uvarení šupiek hrniec odstavte a nechajte zmes vychladnúť. Potom ju preceďte, aby ste získali čistý citrusový výluh.
  4. Pokiaľ máte radi sladšie nápoje, môžete do čistého citrusového výluhu pridať cukor alebo sladidlo podľa svojej chuti. Dobre premiešajte, kým sa sladidlo úplne nerozpustí.
  5. Prilejte čerstvú šťavu z citrusov podľa chuti.
  6. Pripravený citrusový nápoj nechajte vychladiť v chladničke, alebo okamžite podávajte s kúskami ľadu.

Odporúčame: Ako vybrať správny matrac? Čo brať do úvahy pri jeho výbere?

Domáci čistiaci prostriedok

Zdroj: Depositphotos

Ako využiť šupky v domácnosti?

1. Čistiace prostriedky z citrusových šupiek

Citrusové šupky, najmä pomarančové a citrónové, možno použiť na výrobu domácich čistiacich prostriedkov a uľahčiť si čistenie domácnosti. Napríklad môžete šupky vložiť do zaváracieho pohára, zalejte ich octom a zatvorte. Roztok nechajte lúhovať po dobu 2 týždňov a potom môžete kôru vybrať. Tento citrusový ekologický čistiaci prostriedok, citrusový čistič, môžete použiť na čistenie povrchov ako sú sporáky, umývadlá alebo chladničky.

Ak máte problémy so zvyškami jedla na riade, môžete použiť citrusové šupky na ich odstránenie. Namočte riad do vody s citrusovými šupkami a nechajte pôsobiť. Následne opláchnite teplou vodou.

2. Odstránenie nežiaducich zápachov

Položte sušené citrusové šupy na tanier alebo do misky a umiestnite ich do priestorov, kde sa môžu vyskytovať nežiaduce zápachy, ako sú napríklad chladničky, odpadkové koše alebo botníky. Šupky pohltia zápach a nahradia ho príjemnou vôňou.

3. Citrusové šupky ako repelent

Citrusové vône odstrašujú mnoho hmyzích škodcov, ako sú napríklad mravce alebo mole. Položte sušené citrusové šupky na miesta, kde sa hmyz často vyskytuje, alebo ich umiestnite do vreciek a zaveste ich do skríň alebo vložte do zásuviek.

4. Osviežovač vzduchu z citrusových šupiek

Vyrobte si sami osviežovač vzduchu s citrusovou vôňou. Ako na to? Vložte citrusové šupky do sklenenej nádoby. Môžete použiť jeden druh citrusových šupiek alebo kombináciu rôznych druhov. K šupkám pridajte niekoľko lyžíc vodky alebo bieleho octu. Táto tekutina poslúži ako rozpúšťadlo pre vône obsiahnuté v šupkách a umožní uvoľňovanie vône do vzduchu. Doplňte nádobu čistou vodou tak, aby boli citrusové šupky úplne ponorené. 

Nádobu s osviežovačom vzduchu umiestnite na teplé a slnečné miesto, ideálne na parapet.

5. Ďalšie využitie šupiek z citrusov v domácnosti

Pridajte niekoľko sušených citrusových šupiek do sušičky. Vašej bielizni to dodá príjemnú vôňu. Rozomelte sušené citrusové šupky na jemný prášok a rozmiestnite ich po kobercoch a koberčekoch. Po niekoľkých hodinách ich vysajte vysávačom. Šupky nielen absorbujú zápachy, ale aj uvoľňujú príjemnú vôňu. 

Vložte sušené citrusové šupky do látkového vrecka a umiestnite ich pod matrac. Pomôžu absorbovať vlhkosť a zápachy, čím predĺžia životnosť matraca.

Dajte sušené citrusové šupky na dno vysávača. Pri vysávaní sa uvoľní vôňa a osvieži celý priestor. Umiestnite sušené citrusové šupky do auta, napríklad pod sedačku. Pomôžu odstrániť zápachy a dodajú autu príjemnú vôňu.

Neprehliadni: 5 babských rád, ako zlikvidovať červotoče: Fungujú všetky!

 

Citrusové šupky v kozmetike

Zdroj: Depositphotos

Ako využiť citrusové šupky v starostlivosti o telo?

1. Domáci olej z citrusov do kúpeľa

Doprajte si voňavý relaxačný kúpeľ s domácim citrusovým olejom. Vyrobíte si ho celkom jednoducho. Sušené citrusové šupky namočte do olivového oleja alebo mandľového oleja a nechajte ho dva týždne na tmavom mieste. Stačí už len pridať pár kvapiek tohto domáceho oleja do kúpeľa.

2. Exfolizácia pokožky

Rozomelte sušené citrusové šupky na jemný prášok a zmiešajte s trochou olivového oleja alebo kokosového oleja. Táto zmes slúži ako prírodný exfoliant na odstránenie odumretých kožných buniek a zanechá vašu pokožku hladkú a jemnú.

3. Dezinfekcia a čistenie pokožky

Citrusové šupky obsahujú látky s dezinfekčnými vlastnosťami, ako je napríklad limonén. Môžete použiť šťavu alebo olej z citrusových šupiek na očistenie a dezinfekciu pokožky. Tento domáci recept vám pomôže v boji proti akné a kožným nedokonalostiam.

4. Prírodný prostriedok proti celulitíde

Trápi vás celulitída? Vyrobte si domáci prostriedok na boj proti nej. Masážny olej si pripravíte zmiešaním sušených citrusových šupiek s olivovým olejom a trochou škorice. Tento olej môžete použiť pri masáži postihnutých oblastí na posilnenie pružnosti pokožky a zníženie viditeľnosti celulitídy.

5. Osviežujúci kúpeľ pre chodidlá

Dávate svojim chodidlám zabrať? Doprajte im relaxačný kúpeľ. Stačí, ak do teplej vody prídáte za hrsť šupiek z citrusov. Týmto spôsobom pomôžete zmierniť únavu nôh a dodať im osvieženie.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE