8 tipov pre váš útulný balkón

8 tipov pre váš útulný balkón

Na veľkosti nezáleží. Aj malý balkón si môžete zariadiť prakticky a zároveň tak, aby sa vám na ňom dobre relaxovalo.

 Poradíme vám, ako na to.

1. Predĺžená obývačka

Máte malý mestský balkón a lámete si hlavu nad tým, ako ho zútulniť? Stačí pár šikovne zvolených doplnkov, ktoré ho premenia na malú vonkajšiu obývačku, na ktorej si môžete vychutnať popoludňajšiu kávu aj večeru vo dvojici.

Zaobstarajte si na balkón aspoň jedno pohodlné kreslo alebo sedací puf a nešetrite na vankúšikoch. Veľkú parádu urobia aj vázy, lampáše so sviečkami a nezabudnite ani na svetielka.

2. Šikovný a skladný

Výklopné stolíky môžete pripevniť priamo na zábradlie balkóna, stoličky zase môžete zložiť. Zaobstarať si môžete aj polovičné slnečníky, ktoré možno priraziť k stene, ďalej rôzne kvetináče a hrantíky na zavesenie. Praktický a skladný balkónový nábytok vám ušetrí drahocenný priestor na balkóne, ale zároveň vykúzli útulné posedenie aj na malom priestore. Všetko potom zútulní textil, či už v podobe dekoratívnych vankúšikov alebo vonkajšieho koberca.

3. Pred slnkom aj susedmi

Slnečníky a markízy sú klasika. Dnes už ale nie je problém zohnať na balkón aj balkónovú clonu či plachtu, ktorá zakryje celé zábradlie. Balkón tak bude pôsobiť útulnejšie a zároveň na ňom budete mať aj pocit súkromia.

4. Čo na podlahu?

Máte na balkóne starú betónovú podlahu alebo popraskanú dlažbu? Nemusíte hneď počítať s nákladnou rekonštrukciou. Predávajú sa drevené či plastové dosky, ktoré len zocvaknete k sebe a umiestnite na balkónovú podlahu. Pokiaľ hľadáte ešte jednoduchšie riešenie, siahnite po odolnom vonkajšom koberci.

Pozri aj: Prilbica modrá – skrášli záhradku, no na TOTO obrovský pozor!

balkón inšpirácie

Zdroj: favi.sk

5. Miesto pre víkendové raňajky

Ani na tom najmenšom balkóne by vám nemal chýbať aspoň malý skladací stolík, na ktorom si vychutnáte kávu a dezert. Priestor sa však dá nájsť aj na väčšie jedlo pre dvoch.

Skvelým pomocníkom bude servírovací vozík, ktorý zväčší odkladaciu plochu nielen pri grilovaní. Aj to je totiž s kompaktným bezdymovým grilom na balkóne možné.

6. Oáza plná zelene

Aj ten najmenší priestor zútulní zeleň. Ak nemáte na balkóne príliš veľa miesta, pomôžu závesné hrantíky a kvetináče na zábradlí aj zo stropu. Zároveň môžete rastliny nechať pozerať z políc. A pokiaľ sa vám nechce vŕtať do stien, stavte na podstavce a policové schodíky.

Odporúčame: Ako podporiť liečbu ochorení močových ciest? Skúste tento prírodný liek!

hojdačka na balkón

Zdroj: favi.sk

7. Využite priestor na maximum

Malý balkón si doslova pýta využiť nábytok, ktorý kombinuje viac funkcií, ako sú napríklad lavice s úložným priestorom, kam je možné pred dažďom schovať všetky textilné doplnky.

Nezabudnite na balkóne využiť aj jeho steny. Môžete na ne zavesiť závesné systémy a regály, na ktorých sa budú kvety krásne vynímať a zároveň nebudú zaberať miesto na podlahe.

8. Úžitková záhradka

Aj na malom priestore môžete pestovať vlastnú úrodu. Na pestovanie na balkóne sa skvele hodia hlavne bylinky, ako sú pažítka, petržlen, tymián alebo napríklad estragón.

Zo zeleniny sú na balkón ideálne paradajky, reďkovky, fazuľa, rôzne odrody šalátu, cuketa alebo chilli. Čo sa týka ovocia, aj na malom priestore hravo vypestujete jahody, černice, kivi alebo čučoriedky.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní