Ako sa zbaviť buriny vo vašej záhrade: Vyskúšajte tieto triky!

Ako sa zbaviť buriny vo vašej záhrade: Vyskúšajte tieto triky!
  • 26.06.2021
  • Michaela Kožáková

Burina, zelina, pýr, chamraď, hnusoba – každý z nás ju volá inak. Tí, čo majú záhradky, presne vedia, o čom hovoríme. Vezmete vedro, motyku alebo iné záhradné náradie, pol dňa sa rýpete v hline, vytrhávate trávy a nepríjemné rastliny, ktoré majú aj pol metrové korene a za pár dní sú vaše riadky s mrkvou presne tak isto prerastené burinou, ako predtým. Polámané nechty, ruky zájdené zelenou farbou, otlačené kolená a boľavé chrbty. A takto stále dookola. Burina v zámkovej dlažbe, v medzerách v plote, medzi paradajkami i zemiakmi. Existuje niekoľko prípravkov, ktorými môžete odstrániť váš večný problém. My vám prinášame zopár účinných trikov, ktoré sú bezpečné, lacné a celkom jednoduché. 

Roztok s vodkou proti plevelu

Zmiešajte šálku vodky, 6 šálok vody a pridajte niekoľko kvapiek prostriedku na riad. Nalejte do fľaše s rozprašovačom. Táto metóda skvele funguje na burinu, ktorá je na priamom slnku. Uvidíte, ako za pár hodín vyschne a scvrkne sa. Len dávajte pozor, aby ste roztok nestriekali i na okolité kvety, pretože ich takto môžete zničiť.

Pozri aj: Čo dokážu listy jahody? Nielen plody sú pre nás prospešné!

Ocot

Zdroj: shutterstock

Všestranný ocot a využitie proti burine

Ocot je univerzálnym prostriedkom nielen v našich kuchyniach, domácnostiach, ale nájde svoje využitie i v záhrade. Pripravte si roztok:

  • 3,5 litra octu
  • 1/4 šálky prostriedku na riad
  • 2 šálky epsomskej alebo obyčajnej soli

Ingrediencie zmiešajte a nalejte do fľaše s rozprašovačom. Striekajte na buriny ráno, po opadnutí rannej rosy, prípadne môžete zopakovať i poobede (slnko zlepšuje účinok). Tento ekologický prostriedok na burinu je lacný a neobsahuje nebezpečné toxíny. 

Vriaca voda dokáže burinu spáliť

Po varení vody na vašu obľúbenú kávu či čaj vám určite trochu z nej ostane. Nevylievajte ju, nenechávajte stáť v kanvici. Polejte ňou burinu vo vašej záhrade. Horúca voda ju doslova spáli a do niekoľkých hodinách uhynie.

Ústna voda proti burine

Zmiešajte jednu šálku ústnej vody s jedným litrom teplej vody a postriekajte týmto roztokom burinu vo vašej záhrade. Táto metóda funguje i na odohnanie vošiek.

citrónová šťava proti burine

Zdroj: Shutterstock®

Citrónová šťava a jej účinky proti burine

Kyselina v citrónovej šťave zabije aj tie najsilnejšie buriny. Dôkladne ňou nastriekajte celú rastlinu, venujte pozornosť najmä stonke. Pre obzvlášť silnú burinu zmiešajte jeden diel citrónovej šťavy s jedným dielom bieleho octu. Pridajte jednu polievkovú lyžicu kuchynského oleja a pomocou rozprašovača aplikujte na burinu. 

Ako vplýva na burinu sóda bikarbóna?

Posypte sódou bikarbónou rozrastajúcu sa burinu. Sledujte predpoveď počasia a sódu aplikujte len keď je bezvetrie a v najbližších dňoch nehlásia dážď.

Neprehliadni: Obaľovač jablčný – vyhubiť ho je možné jediným spôsobom. Viete akým?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní