Bezpečnostné pracovné rukavice pre každého správneho majstra

Bezpečnostné pracovné rukavice pre každého správneho majstra

Bez ochranných rukavíc by sa všetkým majstrom pracovalo len ťažko. Vlastne to ani nie je možné, keďže na pracovisku sa musia riadiť pravidlami BOZP. Treba však povedať, že nie sú rukavice ako rukavice a ich výber neodporúčame brať na ľahkú váhu. Napríklad manipulácia s dráždivými kvapalinami, chemikáliami, pílou, brúskou či lisom bez rukavíc by mohla vážne ohroziť zdravie a život.

Bohužiaľ, často sa stane, že zlyhá ľudský faktor a zamestnanci či domáci kutilovia berú bezpečnosť pri práci nezodpovedne a skončia na pohotovosti s ľahším, no veľakrát aj s ťažším zranením. Prísť o prsty je vážna vec, preto sú bezpečnostné rukavice absolútnou nevyhnutnosťou pre každého majstra.

Pozri aj: TOP pôdopokryvné rastliny do vašej záhrady – zvolíte zelené či kvitnúce?

pracovné rukavice

Zdroj: Shutterstock®

Aké by mali byť bezpečnostné rukavice?

Tak, ako si vyberáte ochranné odevy z pevných a odolných materiálov, rovnako treba pristupovať aj k nákupu pracovných rukavíc. V prvom rade si treba uvedomiť, že každá práca je iná. Pri manipulácii s brúskou sú potrebné iné rukavice ako na prácu s chemickými látkami. Predtým, ako sa pustíte do nakupovania, uvedomte si, že existujú tri hlavné nebezpečenstvá - extrémne vysoké teploty, ostré predmety a spomínané chemikálie, ktoré môžu poleptať, popáliť alebo silne podráždiť pokožku.

Zamestnávatelia by mali mať jasno v tom, aké rukavice sú nutné na výkon vašej práce. Aj z tohto dôvodu sa pravidelne vo firmách uskutočňujú BOZP školenia, keďže je zvykom, že zamestnanci ochranu neberú vážne, až kým nedôjde k nešťastnej situácii.

Výber správneho materiálu

Na trhu nájdete ochranné rukavice všetkého druhu a menej zainteresovaní sa môžu v širokom výbere ľahko stratiť, keďže rôzne rukavice = rôzne druhy použitia. Jednorazové rukavice sa väčšinou vyrábajú z nitrilu, latexu či vinylu a používajú sa ako ochrana proti šíreniu infekčných chorôb, avšak ako ochrana proti porezaniu a poliatiu toxickými kvapalinami nie sú postačujúce. Pred nebezpečnými kyselinami a roztokmi vás ochránia máčané pracovné rukavice, ktoré sú dostupné v polomáčanom i celomáčanom prevedení.

Ak pracujete v prostredí, kde sa spracováva kov, sklo, plast a každý deň čelíte riziku popálenia, budú vás zaujímať tepelne odolné rukavice, na ktorých výrobu sa používajú vysoko spoľahlivé materiály, ako je kevlar či akryl. Majstri, ktorí denne pracujú s ostrými predmetmi potrebujú špičkové protirezné ochranné rukavice. Človek môže byť akokoľvek pozorný, no nebezpečenstvu sa nikdy nevyhne na sto percent, preto by ste mali mať tieto rukavice vždy poruke (radšej na ruke).

Namáhavá práca v teréne a náročných podmienkach vyžaduje dokonalú ochranu, či už ide o pracovné odevy alebo rukavice. Ak je to váš prípad, stavte na kvalitné kombinované pracovné rukavice, ktoré majú extra pevnú zdvojenú dlaň z hovädzej štiepenky. Tá vyniká výbornou odolnosťou proti mechanickému namáhaniu a udrží ruky v bezpečí. Bavlnený chrbát sa zároveň postará o pohodlie pri práci, pokožke dovolí dýchať, perfektne pohlcuje pot a chráni ruky pred znečistením.

Hľadáte vhodné ochranné rukavice? Značka ARDON ponúka bohatý výber, z ktorého si vyberie každý profesionálny majster či domáci kutil!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní