Február v záhrade: Čo všetko sa dá robiť aj počas týchto dní?

Február v záhrade: Čo všetko sa dá robiť aj počas týchto dní?
  • 27.02.2021
  • Michaela Kožáková

Tento rok sa s nami zima pekne pohrala. Ponúkla nám niekoľko priaznivých dní a človek by si myslel, že nám nenadelí poriadnu snehovú prikrývku. Nesklamala a prekvapila nás dokonca i mrazmi a nepríjemnými teplotami, ktoré nás zahnali pod deku. Mnohí z nás sa potešili chladnému počasiu a niektorí sa zase nevedia dočkať prvých jarných lúčov. Najmä záhradkárov svrbia ruky a radi by znova cítili vlhkú hlinu medzi svojimi prstami. 

Február je síce stále zimný mesiac, ale ku jeho koncu začíname pociťovať, že o pár týždňov k nám zavíta jar. Pravdepodobne ste už zahliadli prvých poslov jari – snežienky. K nim sa pomaly začnú pridávať i prvé cibuľoviny a drobné hľuznaté rastliny. Február je mesiacom, kedy by sme mali zahájiť počiatočné prípravy na jar. Čo by sme mali stihnúť? A do čoho sa pustiť?

Všetko si naplánujte

Ako sa teda pripraviť na prichádzajúcu jar? Začnite tak, že si zostavíte časový plán výsevov. Nakúpte alebo si zaobstarajte semená, hnojivo, skontrolujte tie svoje semienka, ktoré ste si odložili zo svojich rastlín z minulého roka. Nezabudnite taktiež na revíziu náčinia a náradia, ktoré budete potrebovať na prácu vo vašej záhrade. Prezrite altánok, ploty, odkvapy a odstráňte prípadné škody, ktoré vám spôsobila zima. 

Pozri aj: Zimná záhrada v kuchyni: Ktoré rastliny pestovať v zime doma?

Strihanie stromov

Zdroj: shutterstock

Nezabudnite na stromy

Počas februára, keď je počasie priaznivejšie, je výborný čas na presvetlenie koruny vašich ovocných stromov. Odstrániť treba všetky vetvy, ktoré rastú do koruny a vzájomne sa križujú, takisto choré či poškodené vetvyMôžete sa pustiť do jabloní a hrušiek. Ak v noci teploty neklesnú pod 2 °C, prestrihajte višne, slivky, čerešne, ríbezle a egreše. Marhule, broskyne a duly vo februári nestrihajte. Broskyne však môžete postriekať proti kučeravosti. Ak už nie je pôda zamrznutá, môžete vysadiť i nové ovocné stromčeky okrem marhúľ, broskýň a dúl. 

Sadenie

Ako sme už spomínali, mesiac február sa nesie v znamení plánovania a semien. Môžete začať s prípravou priesad, ktoré umiestnite na parapet za okno. Najvhodnejšie semienka sú tie vlastné z minuloročných úrod, pretože sú z rastlín, ktoré sú už zvyknuté a prispôsobené vašej záhrade a jej podmienkam. V južných častiach Slovenska sa koncom mesiaca začína pomaly otepľovať a pôda je vhodná na spracovanie. Siať zeleninu už vo februári má niekoľko výhod. Zimná vlaha dopomôže k urýchleniu dozrievania a my sa môžeme tešiť zo skorej úrody. Vyhnete sa tiež riziku sadenia po dlhých a studených marcových dažďoch, keď je pôda premočená, rozbahnená a do záhrady nemôžeme vstúpiť aj tri týždne. Povrch pôdy pred výsevom starostlivo upravte. Vyznačte si riadky a začnite so siatím šalátu, reďkovky, špenátu. Postupne môžete zasiať i hrášok a skorú mrkvu. Nesaďte však toho veľmi veľa. Rátajte s tým, že februárová výsadba je trochu riziková. Ak napadne sneh, mladé rastlinky pod ním bez vzduchu a dostatočného slnečného svetla neprežijú. Počas dní bez mrazu môžete tiež začať vysádzať trvalky na slnečné záhony a jednoročné rastliny, ako sú napríklad petúnky, muškáty, begónie. Môžete tiež rozhodiť kompost, ak zem nie je ešte zamrznutá, a zapracovať ho. 

Vo februári venujte pozornosť aj vašej skalke. Skontrolujte všetky rastlinky a v prípade, že sú niektoré z nich uvoľnené, jemne ich zatlačte späť do pôdy. Upravte a upevnite i uvoľnené kamene. 

Neprehliadni: Ľahký recept na cícerovú polievku: Zahreje, zasýti a chutí skvelo!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní