Prečo zachytávať dažďovú vodu? Má to hneď niekoľko výhod!

Prečo zachytávať dažďovú vodu? Má to hneď niekoľko výhod!
  • 01.05.2021
  • Michaela Kožáková

Zber dažďovej vody predstavuje proces akumulácie a skladovania vody. Mnohí záhradkári pomocou rín a sudov zachytávajú dažďovú vodu stekajúcu zo striech a neskôr ju využívajú na polievanie. Dažďová voda poskytuje nezávislé a bezplatné zásobovanie. Najlepšie na tomto celom procese je to, že môže byť implementovaný kdekoľvek a na rôznych úrovniach – od jednoduchého suda až po komplexnú sústavu zachytávania dažďovej vody, ktorá je integrovaná do zavlažovacieho systému. Zber vody sa považuje za praktiku, ktorá je environmentálne zodpovedná a podporuje sebestačnosť. Aké sú výhody zachytávania dažďovej vody?

Erózia a záplavy

Zber dažďovej vody môže pomôcť životnému prostrediu mnohými spôsobmi. Znížením odtoku búrkovej vody, vďaka zberu dažďovej vody, dochádza k zoslabeniu prietokového objemu a rýchlosti v miestnych potokoch a riekach, a tým sa zmenšuje i riziko erózie a záplav v danej oblasti. Takisto vo svojich záhradkách môžeme zachytávaním vody zabrániť premočeniu a posunom pôdy.

Neprehliadni: Plastové, terakotové, keramické? Ktoré kvetináče sú vhodné pre rastliny?

Sudy na vodu

Zdroj: shutterstock

Znižuje dopyt po podzemnej vode

Zdroje podzemnej vody sú v mnohých oblastiach čoraz viac namáhané. Kopanie hlbších studní je nielen drahé, ale môže spôsobiť aj škody na životnom prostredí, ako napríklad zrútenie pôdy. Zhromaždená dažďová voda môže poslúžiť ako zásoba a byť skvelým riešením v období sucha, aj keď sa vyčerpajú zásoby podzemnej vody.

Šetrná k našim peňaženkám

Všetko od prania po kúpanie a splachovanie toaliet si vyžaduje veľké množstvo vody. Na niektoré veci je možné použiť dažďovú vodu – umývanie auta, domácich zvierat, pranie na chalupe. Dažďová voda je mäkká, a tak znižuje spotrebu čistiacich prostriedkov pri umývaní riadu a praní.

ako využiť dažďovú vodu

Zdroj: Shutterstock®

Zdravie rastlín

Tým hlavným dôvodom, prečo mnohí z nás zachytávajú dažďovú vodu, je polievanie. Zozbieraná dažďová voda všeobecne neobsahuje toľko druhov chemických látok a zlúčenín, ako je napríklad chlór. Používaním vody, ktorá je čistá a zdravá pre rastliny a stromy, môžeme tiež ušetriť peniaze, ktoré by sme inak minuli na kúpu hnojív a podporných roztokov pre poškodené alebo hynúce rastliny.

Dažďovú vodu môžeme použiť aj pre napájadlá pre vtáky, žľaby alebo iné nádoby pre záhradnú zver. Zozbieraná voda je tiež vhodná pre domáce, hospodárske zvieratá. Môžeme ňou naplniť jazierka, rybníky, bazény či fontány, opláchnuť ňou koreňovú zeleninu priamo po tom, ako ju vytiahneme zo zeme, umyť ňou záhradné náradie, kosačky na trávu a dokonca pri náhlych požiaroch môže byť i rýchlou a účinnou pomocou.

Pozri aj: Ako vypestovať ananás z odrezku? Dá sa to veľmi jednoducho!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní