Kaštiele na východe Slovenska, v ktorých môžeš spečatiť svoj sľub

Kaštiele na východe Slovenska, v ktorých môžeš spečatiť svoj sľub

Ktorá nevesta by nechcela zažiť svadbu na hrade, na zámku alebo v kaštieli? Možno sa to nezdá, ale nie je to nesplniteľný sen. Na Slovensku totižto máme veľké množstvo historických budov, v ktorých sa môžete vydávať. Stačí si len vybrať architektúru, ktorá je vášmu srdcu najbližšia. Alebo si vybrať to, čo je blízko. A blízko môžete mať napríklad kaštiele, ktorých je na Slovensku nepreberné množstvo. V niektorých obciach môžete natrafiť na rôzne zrúcaniny, ale v niektorých tiež na krásne kaštiele s ešte krajšími miestnosťami, v ktorých prebiehajú svadobné obrady.

Ak pochádzate z východného Slovenska a chceli by ste sa vydávať v akýchsi dobových budovách, ktoré dýchajú históriou, tak sme pre vás zostavili zoznam kaštieľov, v ktorých si môžete dohodnúť termín, kedy si so svojím najdrahším poviete ÁNO a spečatíte tak svoju lásku.

Budimírsky kaštieľ

Architektonická budova kaštieľa sa nachádza v blízkosti Košíc, priamo v obci Budimír. Ide o kaštieľ postavený v druhej tretine 18. storočia. Klasicistická tereziánska stavba, ktorá konečnú, a teda súčasnú podobu dostala v roku 1990, kedy bola sprístupnená aj verejnosti. História sála z každého kútika kaštieľa. Dobový interiér s historickým nábytkom, obrazmi a doplnkami vás zaujmú aj v prípade, že chcete načerpať ducha histórie. V prípade svadby je potrebné dojednať si termín, poprípade je možno v kaštieli zorganizovať svadobné fotenie. Pre čo sa rozhodnete?

Zaujme ťa: Aké si vybrať obrúčky? Ktoré sú lacnejšie, ktoré odolnejšie a luxusnejšie?

kaštieľ Fričovce

Zdroj: pinterest.com

Kaštieľ Fričovce

Renesančný kaštieľ bol postavený v rokoch 1623 – 1630 rodinou Berthóty. Kaštieľ je jedinečný svojou grafitovou figurálnou výzdobou, ktorá bola vytvorená použitím slonovej kosti a sivočierneho uhlíka. Kaštieľ Fričovce ponúka mladomanželom možnosť zažiť svadbu svojich snov. Zosobášiť sa môžete v kaplnke sv. Bartolomeja, ktorá sa nachádza vedľa čarokrásneho parku. V prípade väčších svadieb je vám k dispozícii salónik s kapacitou 150 ľudí. Ak plánujete menšiu svadbu, tak zvoliť môžete poľovnícky salónik, hudobný salónik alebo počas letnej sezóny môžete vtancovať do spoločného života prvým tancom na letnej terase.  

Kaštieľ Betliar

Kaštieľ Betliar bol postavený v 18. storočí a postavili ho na základoch staršieho renesančného hradu Bebekovcov. Súčasnú podobu francúzskej poľovníckej stavby však dostal až v roku 1880 – 1886. Pokiaľ ide o svadbu, tak tú je možné naplánovať v galérii predkov, v parku alebo v niektorom zo salónikov. Pripravte sa však na to, že nejde o lacný „špás“ (musíte si siahnuť pomerne hlbšie do vrecka) a je potrebné prispôsobiť sa harmonogramu kaštieľa. Sobáše sa v kaštieli uskutočňujú len v mimosezónnom období. Čo znamená, že svadbu v kaštieli môžete naplánovať od januára do konca apríla a od začiatku októbra do konca decembra. Vo vrcholnej sezóne, teda počas leta, sa sobáše konajú len mimo otváracích hodín múzea.

Neprehliadni: Svadobný závoj ako doplnok pre nevestu: Upnutý vyzerá najlepšie

kaštieľ Betliar

Zdroj: pinterest.com

Kaštieľ Péchy

Uprostred trojhektárového anglického parku stojí sídlo rodiny Péchy, ktorému znalci hovoria „Toskánsko východu“. Vstúpte cez hlavnú bránu za múry kaštieľa a nechajte sa unášať romantickou atmosférou, ktorú môžete zažiť na svojej svadbe. Biely párty stan, prevoz kočom, výzdoba... všetko pre vašu nezabudnuteľnú svadbu zabezpečia priamo v kaštieli. Stačí sa len dohodnúť!

Kaštieľ Lučivná

História kaštieľa Lučivná sa začala písať v roku 1450, kedy bol položený prvý stavebný kameň. Od tej doby kaštieľ prešiel rukami mnohých majiteľov, až napokon súčasnú podobu získal od rodu Váradi-Szakmari. Čo je však dôležitejšie, tak v súčasnosti kaštieľ neslúži ako sídlo panovníkov, ale je v ňom možno zorganizovať svadbu. V prípade civilného obradu je vám k dispozícii altánok, ale aj interiér samotného kaštieľa. V prípade cirkevného obradu sa neďaleko kaštieľa nachádza kostol. Tak, čo si vyberiete?

kaštieľ Péchy

Zdroj: pinterest.com

Kaštieľ v Šaci

Kaštieľ bol postavený v roku 1776 s pôdorysom v tvare hranatého „U“. Oválna slávnostná sála, fasáda s bohatou rokajovou ornamentikou, zastrešený manzardovou strechou, slávnostná sála s inkluzívnou barokovou maľbou – to všetko robí z kaštieľa vyhľadávané miesto nielen pre fotografov. V kaštieli sa konajú hudobné koncerty, rôzne firemné akcie, módne prehliadky, záhradné párty, ale aj svadby, ktoré sú nezabudnuteľné. Ako vidíte, kaštieľ je plne využívaný, preto si zarezervujte svoj termín čo najskôr.

Okrem vyššie spomínaných kaštieľov na východe Slovenska nájdete množstvo ďalších, v ktorých je potrebné informovať sa o možnosti zorganizovanie svadby. Napríklad v renesančnom kaštieli v Humennom môžete počítať s občianskym obradom, a to dokonca aj vtedy, keď ani jeden zo snúbencov nemá trvalý pobyt v obvode Humenné. V kaštieli Sztárayovcov v Michalovciach sa obradná miestnosť na usporiadanie civilných obradov nachádza priamo v hlavnej budove tohto barokovo-klasicistického kaštieľa. Svadbu alebo aspoň svadobné fotografovanie si môžete skúsiť dohodnúť aj v ďalších kaštieľoch, akými sú napríklad kaštieľ Strážky, kaštieľ v Markušovciach, Zichyho kaštieľ, kaštieľ v Spišskom Štiavniku, kaštieľ v Trebišove či Hanušovciach nad Topľou.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Alžbeta Neuschlová 23.12.19 10:23

AN
karma
109.00

Lučivná je zaujímavá

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní