Čo je maskné a ako sa starať o pleť s týmto kozmetickým problémom?

Čo je maskné a ako sa starať o pleť s týmto kozmetickým problémom?

Už je to takmer rok, čo celý svet bojuje s pandémiou, ktorá dostala familiárne pomenovanie koronavírus. Ako ochranu pred týmto problémom svetoví zdravotníci a odborníci odporúčajú nosiť rúška alebo účinnejšie respirátory. Dokonca môžeme nosenie rúšok označiť za jednu z najzodpovednejších vecí, ktorá je ako-tak účinná počas tejto pandemickej doby. Síce sa hovorí, že „moje rúško chráni teda a tvoje rúško chráni mňa,“ netreba zabúdať ani na ďalšie návyky, ako je napríklad časté umývanie rúk a ich dezinfekcia.

Na jednej strane sú rúška viac ako len potrebné a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča ich nosenie aj na verejnosti, na strane druhej môžu prispieť k problému, ktorým je „maskné“. So šírením koronavírusu sa tak začalo šíriť aj maskné, čo v preklade znamená akné z rúška. Totižto dlhodobé nosenie rúšok a hlavne jeho trenie o pokožku spôsobuje podráždenie pokožky, ktoré môže vyústiť až do tvorby samotného akné. Rovnako ako v prípade akné spôsobeného zápalom na pokožke, tak aj v prípade maskné je dôležité venovať pleti dôkladnejšiu starostlivosť, no netreba zabúdať ani na dopĺňanie správnych živín.

Odporúčame: Najväčšie mýty o pleťovej starostlivosti: Zistite, ako vám škodia!

prečo vzniká maskné

Zdroj: Shutterstock®

Čo podnecuje vznik maskné?

Ako sme už teda písali, maskné je problém, s ktorým aktuálne bojuje veľká väčšina z nás. Maskné vzniká vplyvom mnohých faktorov, ktoré v spoločnej kombinácii prispievajú k tvorbe vyrážok na pleti, a teda predovšetkým na tých miestach, kde sa rúško dotýka tváre. Dermatológovia uvádzajú, že prvou príčinou vzniku maskné, je, samozrejme, trenie. Pri trení rúška o pokožku dochádza k vzniku jej podráždeniu a tvorbe zápalu, ktorý zase vedie k tvorbe akné. Druhou príčinou je zaparenie pokožky. Pod rúškom totižto dochádza k tvorbe nadmernej vlhkosti (v dôsledku dýchania a rozprávania), ktorá je rajom pre množenie baktérii a mikroorganizmov nachádzajúcich sa na povrchu pokožky. Môžeme teda povedať, že aj nadmerná vlhkosť spôsobuje vznik maskné.

čo spôsobuje nosenie rúška

Zdroj: Shutterstock®

Ako predísť vzniku maskné?

Jednoznačne tým, že nebudeme nosiť rúška. Avšak rok 2020 sa navždy do dejín zapíše ako rok rúšok. Ich nosenie je pre nás prospešné a nesmierne dôležité. Preto rúška nezhadzujte, ale venujte svojej pleti viac starostlivosti.

Keďže sa odborníci zhodujú v tom, že rúška nás dokážu pred koronavírusom ochrániť, tak je vhodné vybrať si správne rúško, ktoré bude k našej pleti ohľaduplnejšie. Údajne najlepšími sú tie, ktoré sú vyrobené zo 100 % bavlny – sú priedušnejšie a šetrnejšie k pokožke. Možno dôležitejšie než to, z akého materiálu je samotné rúško je to, ako často ho meníme. Ideálne je mať pri sebe viacero rúšok a počas dňa si ich striedať.

Určite tiež platí, že ak vieme, že budeme mať rúško na tvári celý deň, tak by sme mali zabudnúť na používanie dekoratívnej kozmetiky. Rúška totižto zachytávajú líčidlá, ktoré môžu prispieť k upchávaniu pórov, a teda môžu tak podporiť vznik akné.

Nezabúdajte ani na vnútornú výživu

Okrem správnej vonkajšej starostlivosti je pri akné a rovnako tak aj pri maskné dôležitá aj vnútorná výživa. Stará známa otrepaná fráza hovorí, že sme to, čo jeme. A rovnako aj naša pleť je zrkadlom nášho vnútra. Je dôležité si uvedomiť, že je potrebné našej pleti dopĺňať množstvo prospešných vitamínov a minerálov, ktoré pozitívne vplývajú aj na naše zdravie. Počas koronavírusu sa hovorí o budovaní imunitného systému prostredníctvom vitamínu C. Ten je však prospešný aj pre našu pleť, ktorej dodáva žiarivú iskru a iskru mladosti. Vitamín C je tiež dôležitý pre tvorbu kolagénu a jeho lepšie vstrebávanie. Nakoľko však po 25. roku dochádza k úbytku kolagénu v organizme, je potrebné myslieť aj na jeho dopĺňanie. Kolagén je bielkovinou mladosti, no na druhej strane je nápomocný aj pri riešení problému, akým je akné. Síce sa kolagén spája predovšetkým so starnúcou pleťou, dokáže nám byť nápomocný aj pri probléme, akým je práve akné alebo teda maskné.

Akné je totižto príčinou vyčíňania baktérií, ktoré môžu poškodiť kožné tkanivo a oslabiť tak bunky v nižších vrstvách pokožky. Na to, aby sa pokožka dokázala opraviť, potrebuje práve kolagén. Najlepší je hydrolyzovaný morský kolagén, ktorý by ste mali zaradiť do svojho výživového plánu. Ten totižto stimuluje bunkovú obnovu a tým prispieva k zmierneniu akné ako aj jazvičiek po akné.

Ako uvádza dermatologička MUDr. Jana Molčanová, „kolagén tvorí 30 % bielkovinového tkaniva v ľudskom tele a až 70 % kože. Kolagén vám môže pomôcť s radou zdravotných a kozmetických problémov. Pri starnutí pleti, natiahnutých svaloch, suchej a popraskanej koži, nekvalitných a padajúcich vlasoch, so slabými a lámavými nechtami, akné (maskné) a rovnako je nápomocný aj pri probléme pigmentových škvŕn na tvári.“

Hydrolyzovaný morský kolagén Inca Collagen je vyrábaný veľmi šetrenou metódou, pri ktorej je zachovávaná bio-aktivita kolagénu a rovnako aj jeho štruktúra. Kolagén je v takejto čistej forme podobný ľudskému kolagénu, preto telo nemá žiaden problém s jeho vstrebávaním a využívaním v maximálnej možnej miere. Inca Collagen navyše predstavuje prémiový trojzložkový kolagén, ktorý je rozpustný vo vode, nemaskovaný sladidlami, farbivami ani dochucovadlami. Je to kolagén overený zákazníkmi s výbornými recenziami!

Ak chcete aj vy podporiť svoju krásu, tak teraz s kódom „KZK“ získate na e-shope Inca Collagen zľavu 5 € z každej zakúpenej krabičky kolagénu. K Inca Collagenu tiež získate vitamín C ako darček.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 04.12.20 07:15

ĽŠ
karma
100.00

Výborné rady na tento novodobý problém!

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 05.12.20 09:46

SK
karma
114.00

čo všetko prináša nová doba, nová situácia

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 06.12.20 17:59

MM
karma
100.00

presne s týmto problémom sa borím

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 08.12.20 22:51

karma
109.00

Nepríjemné,našťastie tento problém nemám.

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 31.12.20 06:37

karma
108.00

Veru,pleť teraz neskutočne trpí..

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní