Ružový olej v kozmetike i aromaterapii: Čo by sme mali o ňom vedieť?

Ružový olej v kozmetike i aromaterapii: Čo by sme mali o ňom vedieť?

Už po stáročia ju básnici poetický opisujú ako kráľovnú kvetín. Ako kvetinu milencov, ktorí ňou vyznávajú lásku. No ruža je niečo viac ako len lupene, ktoré krásne rozvoniavajú a dokážu vyčariť úsmev na perách. Ruža je už po stáročia využívaná v aromaterapii ako aj v kozmetickom priemysle. Už zopár jej lístkov v kúpeli dokážu navodiť príjemnú atmosféru a roztancovať všetky zmysly.

Z ruže sa najčastejšie získava esenciálny olej, ktorý má široké spektrum potenciálnych výhod. Pripisujú sa mu mnohé vlastnosti – údajne pôsobí ako antidepresívum, antiflogistikum, antispazmatikum a dokonca má údajne aj antiseptické a antivírusové účinky.

Pokiaľ sa však jedná o ružový olej, ktorý je využívaný v kozmetickom priemysle, cenené sú predovšetkým dva druhy ruží – Rosa damascena a Rosa centifolia. Esenciálne oleje z oboch ruží majú výrazné výhody pre ľudskú pokožku. Avšak najviac preferovanou je damascénska ruža, nakoľko je viac voňavejšia.

Odporúčame: Ako ochrániť pokožku na brušku pred tvorbou strií počas tehotenstva?

olej z ruží

Zdroj: Shutterstock®

Účinky ružového oleja na pleť

Obsahuje takmer 300 vitamínov, proteínov, antioxidantov a ďalších zlúčenín, ktoré robia z ružového oleja jedinečným olejom, ktorý blahodarne vplýva na pleť i vlasy. Vďaka svojim hojivým a upokojujúcim vlastnostiam je skvelý pre každého, no obzvlášť pre tých, ktorí majú citlivú a suchú pokožku. Prečo ho teda zaradiť do svojej pleťovej rutiny?

  • Zmierňuje začervenanie a podráždenie – ružový olej je známy pre svoje upokojujúce účinky, ktoré zmierňujú začervenanie i podráždenie. Je vhodný na upokojenie pokožky bojujúcej s kožnými problémami, ako je napríklad ekzém či rosacea.
  • Hydratuje – samozrejme, ako iné oleje, tak aj ružový olej je požehnaním pre tých, ktorí majú suchú pokožku. Tú totižto udržuje hydratovanú, jemnú a hladkú. Dokonca pomáha zmierňovať viditeľnosť a výskyt šupiniek na pokožke.
  • Pôsobí proti starnutiu – vitamíny obsiahnuté v ružovom oleji pomáhajú minimalizovať výskyt vrások, stareckých škvŕn a jaziev na pokožke. Zároveň obnovujú prirodzenú žiaru pleti a robia ju na pohľad mladšou.
  • Pôsobí antibakteriálne a adstringentne – ružový olej odstraňuje nečistoty a mastnotu z pokožky, zároveň vyrovnáva jej pH hodnotu, vďaka čomu v konečnom dôsledku pôsobí aj proti akné.

Ako vplýva ružový olej na vlasy?

Pokiaľ ide o vlasy a pokožku hlavy, ružový olej má najväčší vplyv na korienky. Jeho antiseptické vlastnosti pomáhajú zbaviť folikuly baktérií a nečistôt, čo podporuje zdravé prostredie vlasovej pokožky.

  • Odstraňuje nečistoty a baktérie – ružový olej má antiseptické vlastnosti, ktoré dokážu eliminovať nečistoty a baktérie, čistia vlasové folikuly a zvlhčujú vlasovú pokožku. Osvedčil sa najmä u ľudí, ktorí majú problémy s lupinami.
  • Posilňuje vlasové folikuly – pri pravidelnom používaní a vmasírovavaní ružového oleja do vlasovej pokožky docielite posilnenie vlasových folikulov. Olej totižto zabraňuje lámavosti i vypadávaniu vlasov. Zároveň podporuje rast vlasov.
  • Hydratuje a upokojuje vlasovú pokožku – olej vlasy nielenže hydratuje, zjemňuje a uzamyká v nich vlahu, tiež upokojuje pokožku hlavy. Vďaka antimikrobiálnym účinkom pomáha odstraňovať šupinky, ktoré sa môžu na povrchu hlavy nachádzať.

Pozri aj: 5 dôvodov, prečo používať avokádový olej: Čo urobí pre vaše zdravie a krásu?

Ako ružový olej začleniť do svojej rutiny?

Siahnuť môžete, samozrejme, po čistom esenciálnom ružovom oleji, ktorý je dostupný aj na našom trhu. Pár kvapiek oleja môžete pridať do svojho šampónu, do kúpeľa alebo zamiešať do pleťového krému pre získanie lepších účinkov.

Prípadne môžete voliť MELEM Suchý olej s ružovým olejom, ktorý okrem ružového oleja obsahuje vzácny olej z marhuľových jadier, mandlí a olív. Je vhodný na ošetrenie pleti i pokožky tela, rovnako tak aj vlasov. Pleť i vlasy zanecháva viditeľne hydratované, vyživené a žiarivé.

Melem suchý olej nájdete v ponuke na pretelo.sk.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní