Starostlivosť o tehotenské bruško v 3 krokoch: Ako predísť striám?

Starostlivosť o tehotenské bruško v 3 krokoch: Ako predísť striám?

Objavili sa dve čiarky na tehotenskom teste? Tak to vám srdečne blahoželáme. Čakajú vás radosti, ktoré sú však spojené so zmenami, s ktorými sa počas tehotenstva budete musieť vyrovnať. Počas tehotenstva totižto telo každej ženy prechádza mnohými zmenami – doslova vo vás rastie človek, takže sa vaše telo začne prispôsobovať jeho potrebám. Aj keď mnohé vnútorné zmeny nie sú viditeľné voľným okom, tie vonkajšie spozorujete hneď – rastúce bruško.

Radosť z uzlíka šťastia môže vystriedať smútok zo zmien, ktoré sa prejavia na pokožke. Hovoríme predovšetkým o zmenách, ktoré môžu zahŕňať strie a jazvy, ale i uvoľnenú a ovisajúcu pokožku po pôrode.

Samozrejme, každá žena dúfa, že sa týmto problémom s pokožkou počas tehotenstva vyhne. V tejto nádeji hľadá odporúčania na najlepšie telové krémy, ktoré predchádzajú vzniku strií a ktoré podporujú pružnosť pokožky. Avšak nielen krémy sú základom úspechu. Čo urobiť pre to, aby aj po pôrode bola pokožka na vašom brušku stále pevná a neboli na nej žiadne stopy po tehotenstve?

Pozri aj: Prirodzená výchova detí podľa Mayim Bialik inšpiruje aj prekvapí!

krém proti striám

Zdroj: Shutterstock®

Čo sa deje s pokožkou na bruchu počas tehotenstva?

Veľa sa hovorí o raste bruška počas tehotenstva, no v skutočnosti sa zväčšuje maternica, ktorá tak umožňuje vývoj vášmu dieťatku. Koža je v tomto prípade akýmsi živým orgánom, ktorý sa okolo maternice rozťahuje. Ako sa pokožka rozťahuje a prispôsobuje týmto novým podmienkam, môžu sa na nej vytvoriť oblasti, ktoré sa natiahnu natoľko, že pokožka „praskne“. Vytvoria sa tak na pokožke bruška strie, ktoré môžu mať rôznu veľkosť, farbu a ich množstvo závisí od človeka k človeku. Všetko je však spájané s genetikou. 

Avšak nielen genetika, ale aj celkový prírastok hmotnosti a rýchlosť priberania má veľký podiel na tvorbe strií. Okrem nich sa však na vašom brušku môže objaviť aj tmavá čiara uprostred, ktorá je známa ako linea nigra. Tá je však bežná a po pôrode sama zmizne.

Krok za krokom v starostlivosti o tehotenské bruško

  1. Peeling – dôležitý krok, ktorý zaisťuje odstránenie odumretej kože, čo vytvára základ pre rýchlejšiu absorpciu následne použitého krému. Čo sa týka peelingu, tak voliť môžete klasický peeling s obsahom rôznych abrazívnych zrniečok, no skvelou voľbou je aj konjaková špongia alebo gommage. Peeling by ste si po správnosti mali dopriať raz týždenne, vyhnite sa nadmernému peelingovaniu.
  2. Hydratácia – najdôležitejší krok v starostlivosti o pokožku tehotenského bruška. Je dôležité udržiavať pokožku na brušku vyživenú či už krémom alebo olejom, pretože hydratácia zvyšuje jej pružnosť. Najlepšie fungujú zvlhčovadla s obsahom hydratačných zložiek, ktoré dokážu preniknúť do hlbších vrstiev pokožky a vyživujú ju tak z jej vnútra. Zo zvlhčovadiel je najlepšie siahnuť po sérach alebo esenciách.
  3. Uzamknutie vlahy – napokon je potrebné vlahu v pokožke „uzamknúť“. To docielite okluzívnym hydratačným krémom, ktorý na pokožke vytvorí ochrannú vrstvu a utesní v nej všetku hydratáciu – takto predídete strate vlhkosti na pokožke vášho bruška. Či už využijete na to balzam alebo krém, je to len na vás. Vyberajte si však krémy s obsahom lipidov a ceramidov.

Aj keď sa hovorí o starostlivosti o tehotenské bruško, netreba zabúdať ani na iné časti tela, ktoré sa počas tehotenstva zväčšujú a tým sa rozťahuje aj pokožka. Hovoríme hlavne o pokožke na prsiach a dekolte, zadočku a stehnách. Práve tieto oblasti by ste pri starostlivosti nemali vynechávať.

Neprehliadni: Couvade syndróm alebo syndróm tehotného otecka – aké sú príznaky?

Melem MAMA prípravky pre tehotné

Na trhu nájdete obrovské množstvo rôznych prípravkov určených na starostlivosť o pokožku bruška počas tehotenstva. Mnohé majú olejovú konzistenciu, iné zase formu klasického krému. Niektoré krémy sú hutnejšie, iné majú ľahšiu konzistenciu a mnohé sú obohatené o oleje a ďalšie zložky, ktoré predchádzajú tvorbe strií.

Akú konzistenciu prípravkov preferujete vy? Máte radšej krémy? Tak v tom prípade vyskúšajte prírodný krém – Melem Mama telový krém pre tehotné. Obsahuje bambucké maslo, mandľový, ryžový a avokádový olej. Krém poskytuje pokožke pocit úľavy a pohodlia. Intenzívne ju vyživuje a dodáva jej pružnosť. V boji proti striám je účinný aj panthenol a alantoín – zložky, ktoré sú v kréme rovnako obsiahnuté.

Ste skôr za olejové prípravky? Tak vyskúšajte Melem Mama dvojfázový telový olej určený na starostlivosť o pokožku na brušku i bradavky. Prírodné zloženie postavené na komplexe slnečnicového, nechtíkového, ryžového, avokádového a jojobového oleja zabezpečuje intenzívnu hydratáciu pokožky.

Odporúčame aj: Linea nigra na tehotenskom brušku: Kedy zmizne tajomná tmavá čiara?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 18:31

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 18:31

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní