KVÍZ: Liečivé bylinky v našom okolí: Spoznáte ich podľa obrázka?

KVÍZ: Liečivé bylinky v našom okolí: Spoznáte ich podľa obrázka?

Liečivé byliny, respektíve bylinky s priaznivým vplyvom na zdravie človeka, nájdeme všade po celom svete. Prakticky v každej ľudovej medicíne, či už čínskej, indickej, alebo aj liečiteľstve pôvodných amerických Indiánov, nájdeme rozličné bylinky, ktoré ľud pozná a využíva od nepamäti. Tie správne druhy môžu človeku pomôcť pri najrozličnejších neduhoch, napríklad pri tráviacich ťažkostiach aj respiračných ochoreniach, mnohé majú napríklad analgetické účinky a môžu byť nápomocné pri bolesti hlavy či menštruačných bolestiach. Poznáme tiež bylinky na podporu libida či na zmiernenie prejavov menopauzy. Ďalšie zase majú blahodarný vplyv na psychiku a pôsobia upokojujúco alebo naopak povzbudzujúco. 

Poklad ukrytý všade navôkol

I v našej krásnej slovenskej prírode nájdeme veľké množstvo rôznorodých byliniek, z ktorých sa v priebehu takmer celého roka zberajú viaceré časti, napríklad kvety, vňať, listy či korene. Mnohé bylinky nájdeme v okolí našich obydlí, ďalšie na lúkach a pastvinách či v lesoch, taktiež v povodí riek. Práve príchodom jari sa začína aj zber prvých jarných byliniek, ktoré neskôr vystriedajú druhy rastúce hlavne v letných či neskorších mesiacoch. Ak sa však chceme vybrať na zber byliniek, mali sme ich hlavne dobre poznať. V našom kvíze si môžete overiť, ako dobre poznáte tunajšie liečivé bylinky, ktoré sa zberajú v našej prírode. Koľko byliniek správne identifikujete?

Ďalší kvíz: Aké sú vaše znalosti o ľudskom tele? Preverte svoje vedomosti!

  • Kvíz: Liečivé bylinky v našom okolí

  • 1 / 10

Bylinka na obrázku je využívaná na zmiernenie rôznych druhov krvácania. Ako sa volá?

Bylinka na obrázku je využívaná na zmiernenie rôznych druhov krvácania. Ako sa volá?

  • Rebríček obyčajný
  • Kapsička pastierka
  • Bakopa drobnolistá
Nepodarilo sa uložiť hlasovanie.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Jana Komadová 08.04.21 22:37

karma
100.00

Bylinky zberam a suším poznám všetky na obrázku

  • 2
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní