Prerušovaný pôst s diétou 5:2 – dá sa vďaka nej zdravo schudnúť?

Prerušovaný pôst s diétou 5:2 – dá sa vďaka nej zdravo schudnúť?

Zdravé stravovanie je alfou a omegou zdravého života a rovnako tak aj zdravého chudnutia. Príde vám, že sme v jednej vete použili slovo ZDRAVÉ až veľmi často? Nuž, zdravie je pre každého z nás prvoradé, preto hľadáme rôzne spôsoby, ako udržať naše telo v čo najlepšej kondícii a čo najdlhší čas. A keďže si s príchodom nového roka mnohí dávame za cieľ schudnúť, inak ako zdravou formou to nepôjde. Teda, môžete vyskúšať rôzne formy stravovania, no niektoré z nich spôsobujú zbytočný jojo efekt, ktorému sa rozhodne chceme vyhnúť.

Poznáte diétu 16:8, ktorá sa stala obľúbenou medzi mnohými influencermi a rovnako tak aj celebritami? Nejde v podstate ani tak o diétu, ale o spôsob stravovania, pri ktorom si svoje denné jedlá rozložíte v pomere 16:8. To znamená, že máte vyhradených 8 hodín denne, počas ktorých jete a 16 hodín, počas ktorých držíte „pôst“. Počas týchto 16 hodín dochádza k spaľovaniu kalórii, tráveniu všetkých prijatých jedál a rovnako tak aj k páleniu prijatých sacharidov. Zdá sa však, že táto diéta má staro-novú konkurenciu. Čoraz viac populárnejšia začína byť diéta 5:2.

Prerušovaný pôst

Zdroj: Shutterstock®

V čom spočíva diéta 5:2?

Samozrejme, aj v tomto prípade hovoríme o spôsobe stravovania, ktoré však nie je rozložené na jeden deň, ale rovno na celý týždeň. Ide o obľúbenú diétu, pretože si môžete pri nej ponechať svoj doterajší jedálniček. Odporúča sa však posvietiť si na svoj kalorický príjem, aby diéta priniesla pozitívne a očakávané výsledky. Základ tejto chudnúcej metódy spočíva v rozdelení týždňa na štandardné a pôstne dní v pomere 5:2.

To znamená, že počas štandardných dní môžete konzumovať prakticky čokoľvek, teda môžete sa stravovať tak, ako doposiaľ (resp. s miernym obmedzením kalorického príjmu, aby človek nemal tendenciu prejedať sa). Počas pôstnych dní je dôležité obmedziť kalorický príjem na polovicu. To znamená, že počas 2 dní by ste mali obmedziť príjem stravy a skonzumovať maximálne 500 až 600 kalórii denne v závislosti od pohlavia.

Ide teda o spôsob stravovania, pri ktorom si nemusíte všetko vážiť a zapisovať do kalorickej tabuľky. Aj v tomto prípade však treba všetko konzumovať s mierou a uvážene. Aj napriek tomu, že nejde o diétu, ktorá by mala prísne pravidlá a je skôr benevolentnejšia, je potrebné do jedálnička zaradiť potraviny s nižším glykemickým indexom a zároveň s obsahom komplexných sacharidov, pretože tie dokážu viac zasýtiť.

Dá sa diétou 5:2 naozaj schudnúť?

Diéta je natoľko účinná, nakoľko jej to dovolíme. V prvom rade je dôležité vedieť si ju rozumne rozvrhnúť tak, aby mala zmysel. Samozrejme, ako prvé sa núka rozdeliť si týždeň na pracovné a voľné dní a počas pracovných dní sa v jedení neobmedzovať. A naopak, počas voľných dní, kedy nepotrebujeme množstvo energie na prácu, dodržiavať hladovku. Mnohí, čo túto diétu vyskúšali však odporúčajú držať diétu v pondelok a štvrtok (poprípade utorok a piatok). To preto, aby telo dokázalo páliť prijaté kalórie aj počas týždňa a aby bol kalorický príjem i kalorický deficit rovnomerne rozložený do celého týždňa.

Počas diéty sa môžete stretnúť s rapídnym poklesom hladiny cukru v krvi, v dôsledku čoho môžete pociťovať únavu, bolesť hlavy a môžete byť podráždení. Je to spôsobené hlavne kolísaním kalorického príjmu nakoľko v niektoré dní môžete prijať aj 2000 kalórií (to platí zväčša u mužov) a iné len 600 kalórií.

Je teda na zváženie, či táto diéta stojí a vyskúšanie. Dá sa s ňou schudnúť, nakoľko je metabolizmus stále na pozore a výkyvy energetického príjmu ho nútia stále pracovať, no chudnutie môže byť pomalé. To však závisí aj od nás. Je len na nás či v štandardné dní budeme útočiť na chladničku a budeme jesť všetko, čo nezje nás, alebo sa obmedzíme v stravovaní aj v tieto dní a nebudeme sa prepchávať uhľohydrátmi, fast foodom a inými zbytočnými prázdnymi kalóriami.

Odporúčame: Ako funguje delená strava? Spoznaj jej princípy, výhody aj nevýhody!

diéta 5:2

Zdroj: Shutterstock®

Má diéta 5:2 aj iné výhody, než je chudnutie?

Ak sa už niekto pre nejakú diétu rozhodne, tak je to preto, aby sa zbavil nadbytočných zásob tukov a teda aj preto, aby ručička na váhe poklesla smerom nadol. Veď pre čo iné by sme diétu držali a obmedzovali sa, že? No v prípade tejto diéty sa hovorí aj o ďalších jej účinkoch, aj keď tie môžu byť skutočne diskutabilné. Prerušovaný pôst údajne:

  • znižuje riziko rozvoja cukrovky 2. typu,
  • prispieva k zníženiu hladiny cholesterolu v organizme,
  • znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb.

Diéta sa však neodporúča tehotným a dojčiacim ženám, ktoré by si mali dávať pozor na svoju stravu a dostatočnú výživu. Tiež by ju nemali skúšať diabetici.

Zaujme ťa aj: Chudnutie bez námahy pri domácich prácach: Koľko kalórií spáliš?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Marta Bujdošová 26.01.22 14:31

MB
karma
98.00

Najlepsia dieta je neprejedat sa :)

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 19.02.22 14:57

AK
karma
100.00

Mne sa viac pozdáva diéta 16:8

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní