TOP izbové rastliny s farebnými listami: Upriamia na seba všetku pozornosť!

TOP izbové rastliny s farebnými listami: Upriamia na seba všetku pozornosť!

Dalo by sa povedať, že v našich domácnostiach sa vyskytujú prevažne dva typy izbových rastlín, a to v prvom rade kvitnúce izbové rastliny, ako sú napríklad obľúbené africké fialky či orchidey, a potom také, ktoré v podstate nekvitnú, prípadne len zriedkavo. Aj nekvitnúce interiérové rastlinky však majú svoje čaro. Stačí, keď má rastlina veľké zelené listy a hneď zútulní domov a prinesie doň trochu prírody. Mnohé rastliny však vedia očariť aj netradičným tvarom listov či dokonca ich sfarbením. Medzi veľmi zaujímavé rastliny s okrasnými listami môžeme zaradiť Pileau peperomioides, marantu či alokáziu. Nemalé množstvo izbových rastlín je však špecifické aj farbou svojich listov, ktorá nemusí byť iba v rôznych odtieňoch zelenej. Presvedčte sa sami!

Pozri aj: Originálne a jedinečné kvetináče: Vyrob si ich jednoducho sama!

podrostovka a zebrina

Zdroj: Shutterstock®

Podrostovka listoklasá

Ako prvú spomenieme podrostovku listoklasú, latinsky Hypoestes phyllostachya (na obrázku vyššie vľavo). Táto rastlina je charakteristická menšími listami vajcovitého tvaru. Tie majú veľmi pekné škvrny, ktoré sú podľa konkrétneho kultivaru biele, svetlo ružové, červenkasté, fialkové až bordové. Podrostovka pochádza z Madagaskaru. Vo svojej domovine vytvára až 50 cm vysoké kríčky. U nás sa vďaka svojmu atraktívnemu vzhľadu často pestuje ako izbová rastlina. Nie je náročná na pestovanie. Potrebuje však svetlé až stredne svetlé stanovište bez priamych slnečných lúčov. Ak jej nedoprajete dostatok rozptýleného svetla, listy môžu strácať svoje krásne sfarbenie. Tento jav je bežný pri mnohých rastlinách s farebnými listami. Zvyčajne vyžadujú viac svetla.

Zebrina previsnutá

Na obrázku vyššie je vedľa podrostovky rastlinka s latinským názvom Tradescantia zebrina, u nás známa ako zebrina previsnutá. Vďaka svojmu sfarbeniu vynikne v každom interiéri. Na tmavých listoch má kresbu v podobe dvoch striebristých pásikov, pričom na rube sú listy spravidla sýto purpurové. Konkrétne sfarbenie opäť závisí od kultivaru. Zebrina je tiež charakteristická ťahavým rastom. Aj tejto izbovej rastline je potrebné dopriať dostatok slnečných lúčov, ale nie priamych. Čím viac svetla zebrina dostane, tým budú jej listy hýriť krajšími farbami a dokonca sa budú na slnku až ligotať. Veľmi pekný je aj príbuzný druh z rodu Tradescantia, a to Tradescantia fluminensis, ktorej niektoré kultivary sú typické bielymi či ružovkastými fľakmi na listoch. 

krotónovec a stromanta

Zdroj: Shutterstock®

Krotónovec strakatý

V zozname izbových rastlín s farebnými listami nemôže chýbať ani krotónovec strakatý, latinsky Codiaeum variegatum. Na obrázku vyššie ho môžete vidieť vľavo. Jeho listy vyzerajú v podstate ako jesenná príroda, rovnako hýria rozličnými farbami, a to viacerými odtieňmi zelenej, taktiež žltou, červenou, oranžovou či hnedou farbou. Čím viac slniečka opäť rastline poskytnete, tým bude kresba listov výraznejšia a zaujímavejšia. Priame slnko jej však škodí. Krotónovec si okrem toho vyžaduje aj bohatú zálievku. Jeho koreňový systém by nemal úplne vyschnúť. 

Stromanta (Triostar)

Nádhernou okrasnou izbovou rastlinou je stromanta, a to druh s latinským názvom Stromanthe sanguinea, konkrétne kultivar Triostar (na obrázku vyššie vpravo). Má úchvatné vzorované listy, ktoré vyzerajú, ako keby boli postriekané rôznymi farbami, a to ružovou, béžovou, zelenou i fialovou. Táto izbová rastlinka je vítanou dekoráciou v každom interiéri. K dobrému rastu potrebuje dostatok rozptýleného svetla a primerane vlhký substrát. Potrebuje veľa vlhkosti, preto je vhodné jej listy pravidelne rosiť. Zaujímavosťou je, že Stromanthe sanguinea sa bežne vyskytuje v Amazónii od Brazílie až po Peru, kde vo voľnej prírode vytvára bujný porast v dolných častiach tropického pralesa.

begónia a kyslička

Zdroj: Shutterstock®

Begónia kráľovská

Medzi izbové rastliny s nádhernými farebnými listami môžeme zaradiť aj begóniu kráľovskú, latinsky Begonia rex. Na obrázku vyššie ju môžete vidieť vľavo. Podľa kultivaru majú listy begónie skutočne rôznorodé sfarbenie s rozličnými škvrnami. Konkrétne odrody majú striebristú, ružovú, krémovú, purpurovú či dokonca čiernu kresbu. Listy majú zväčša srdcovitý tvar, sú nesúmerné a povrch ich čepele je zvrásnený. Nesú ich ochlpené mäsité stopky. Begónia kráľovská potrebuje slnečné stanovište bez priamych slnečných lúčov a pravidelnú zálievku. Zabráňte však premokreniu substrátu, inak by mohlo dôjsť k hnitiu koreňov. Dávajte pozor na to, aby sa voda nedostala na listy rastliny. Rosenie by mohlo spôsobiť vznik škvŕn na listoch a rozvoj múčnatky. 

Kyslička trojhranná

Ako poslednú si v krátkosti predstavíme ešte kysličku trojhrannú, latinsky Oxalis triangularis. Vyššie na obrázku ju môžete vidieť vedľa spomínanej begónie. Ak vás predchádzajúce rastliny svojím vzhľadom až tak nenadchli, táto kráska z Argentíny to rozhodne dokáže. Má totižto vzorované listy trojuholníkového tvaru, ktoré majú vínovo fialové až tmavo purpurové sfarbenie. Rastlinka v podstate vyzerá ako posiata malými motýľmi. Listy sú počas dňa doširoka otvorené, v noci sa však zatvárajú. Kyslička, na rozdiel od predchádzajúcich rastlín, až toľko svetla nepotrebuje. Vyhovuje jej i polotieň. Medzi jednotlivými zálievkami je vhodné substrát rastliny nechať preschnúť. Počas leta je možné rastlinu pestovať v exteriéri.

Odporúčame: Trendy bytové dekorácie so vzorom listov: Podľahla si im aj ty?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Mária Maxianová 25.09.20 17:35

MM
karma
100.00

som závislá od kvetov, niektoré z nich mám, napr. fitóniu, oxalis, tradeskanciu i calatheu

  • 0
Odpovedať

Ivana Ragulová 25.09.20 18:12

IR
karma
-1.00

Mám velmi rada kvety. Čistia ovzdušie, spríjemňujú prostredie. Ten kto nemá rad kvety nemôže mať rád ani ľudí

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 25.09.20 18:36

MM
karma
107.00

Pekné. Najviac ma zaujala Kyslička trojhranná

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 25.09.20 22:27

MK
karma
100.00

Kyslička trojhranná je moja obľúbená - pestuje doma

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 26.09.20 06:53

ĽŠ
karma
100.00

Krásne izbové rastlinky, prijala by som do zbierky!

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 26.09.20 08:20

DB
karma
117.00

Kysličku mám v kvetináči, je to nádherná dekoratívna rastlina a vôbec nie je náročná na pestovanie

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 26.09.20 15:45

AS
karma
108.00

krásne a zaujímavé kvetiny

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 26.09.20 16:01

KK
karma
105.00

nádherné, niektoré mám doma a robia mi veľkú radosť

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 26.09.20 21:25

karma
109.00

Krásne...tiež mám,okrem kvitnúcich orchideí a fialiek,aj také "iba" listové :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní