Ako vybrať zdravú školskú tašku pre vaše dieťa?

Ako vybrať zdravú školskú tašku pre vaše dieťa?

Koniec prázdnin sa blíži a zatiaľ čo niektoré deti začínajú byť mrzuté, iné sa tešia a jasajú od radosti. Po dvoch mesiacoch prázdnin sa opäť stretnú so svojimi spolužiakmi a porozprávajú si svoje letné zážitky. Najviac sa však tešia prváčikovia, ktorí s nemým úžasom budú hltať abecedu, učiť sa počítať a spoznávať množstvo nových vecí. 

Školské zošity nakúpené, perá a ceruzky tiež. Rovnako tak aj ďalšie školské potreby, ktoré sú do školy potrebné. Ostáva však už len jedno – školská taška. Pri jej výbere je potrebné zamerať sa na kvalitu a tú uprednostniť pred jej cenou. Tiež sa netreba nechať ovplyvniť dieťaťom. Deti totižto uprednostňujú štýl a značku. No rodičia by mali skôr prihliadať na ergonómiu a zdravý vývoj detského chrbátika. 

Tipy na výber správneho batohu pre deti

  • Školská taška by mala byť vyrobená z pevného materiálu. Takého, ktorý zabráni prehýbaniu a kriveniu detskej chrbtice. Mala by byť nastaviteľná, aby lepšie priľnula k telu dieťaťa.
  • Je dôležité zamerať sa aj na správnu veľkosť školskej tašky. Nekupujte väčšiu tašku s tým, že dieťa do nej dorastie. Školský batoh by pri sede nemal siahať vyššie, ako sú ramená dieťaťa.
  • Vhodné je zvoliť tašku, ktorá má široké polstrovanie. Oceniteľné sú aj nastaviteľné ramenné popruhy. Vďaka ním si dieťa môže tašku prispôsobiť k svojmu telu.
  • V ideálnom prípade by mala mať školská taška aj bedrové popruhy. Tie pomáhajú predchádzať ochoreniam chrbta.
  • Praktické sú batohy s horným plnením. Ponúkajú viac priestoru na školské potreby.

Pamätajte tiež na základné pravidlo – školská taška dieťaťa by nemala byť preplnená. Odborníci uvádzajú, že jej hmotnosť po naplnení by mala byť nižšia ako 10 % telesnej hmotnosti. Napríklad, dieťa s hmotnosťou 30 kg by nemalo v batohu nosiť viac ako 3 kg školských potrieb. V opačnom prípade dochádza k zmene držania tela. Ramená sa hrbia a zaobľujú, keď ich váha tašky ťahá dole a dozadu.

Pozri aj: Popôrodná depresia u mužov: Aj novopečení oteckovia môžu zažiť baby blues

Čo môže spôsobiť nesprávna školská taška?

Od predškolského veku až po strednú školu, deti nosia na chrbte batohy. Tie sa môžu líšiť tvarom, veľkosťou i hmotnosťou. Okrem kníh a školských potrieb v nich nosia aj množstvo iných vecí. Napríklad prezuvky, fľašu s vodou, úbor na telesnú výchovu a pod. Postupom času vedie neprimeraný tlak týchto predmetov k zdravotným problémom.

Celková hmotnosť batohu dokonca môže viesť k opotrebovaniu kĺbov i dokonca k natrhnutiu väzov či svalov. Pravdou je, že niekedy telesné orgány nie sú schopné uniesť túto váhu. To môže viesť k degenerujúcemu účinku a najmä k bolesti. Školské tašky preto vyberajte podľa rád odborníkov!

Trendy školské tašky pre každého

Teraz, keď sa pomaly začína školský rok, chce každé dieťa, samozrejme, vyzerať dobre s trendy batohom. Jasné farby a potlače sa perfektne hodia do nového školského roka. Nielenže sú pekné na pohľad, ale aj upútajú pozornosť. Takýto batoh si dokonca bude dieťa ľahšie pamätať. Medzi množstvom školských tašiek spolužiakov ho jednoduchšie nájde.

Školské tašky pre dievčatá aj chlapcov prichádzajú v tomto roku s rôznymi potlačami. A rovnako tak aj v trendy farbách. Zaujať vás môžu kožené ruksaky, ktoré sú odolné voči vode a ideálne pre staršie slečny alebo chalanov.

Prváčikovia alebo mladší školáci dozaista ocenia aj ruksaky s motívom ich obľúbenej rozprávky. Potešte ich a kúpte im presne taký. Dbajte však na jeho ergonómiu a veľkosť.

Ak hľadáte niečo univerzálnejšie, voľte neutrálnejšie farby. A predovšetkým ruksaky odolné voči vode. Materiál v tomto prípade zohráva veľkú rolu. Vyberte si zo širokej ponuky školských tašiek a batohov v predajniach CCC alebo online v e-shope.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Mária Reibergerová 15.08.22 12:05

MR
karma
114.00

výber je veľký, len niektoré ceny ma vedia posadiť na zadok

  • 0
Odpovedať

Anna Nusk 17.02.24 10:15

AN
karma
-1.00

skolsku tasku pre nasho prvaka sme hladali velmi dlho, boli sme ju skusat na vela predajniach ale nakoniec sme aj tak objednali cez net

  • 0
Odpovedať

Ban Hul 18.02.24 09:24

BH
karma
-1.00

my sme chceli hlavne lahku skolsku tasku a taku sme malemu kupili na BAAGL

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní