Potničky u detí i dospelých počas leta: Čo na ne pomáha a prečo vznikajú?

Potničky u detí i dospelých počas leta: Čo na ne pomáha a prečo vznikajú?

Nejde o žiaden ojedinelý kožný prejav alebo problém, s ktorým by sme sa bežne nestretávali. Potničky sú bežné u detí aj u dospelých, a to predovšetkým počas letných mesiacov. Potničky sú v podstate malinké vyrážky, ktorých riziko vzniku stúpa počas leta, keď pokožka nie je dostatočné vetraná a aj keď nejde o vážny stav, ich liečbu neradno podceňovať a zanedbať.

Čo sú potničky?

Objavia sa náhle a môžu vyzerať alarmujúco, ako nejaká alergia, no zvyčajne nie sú dôvodom na obavy a paniku. Potničky (miliárie) predstavujú akúsi anomáliu na pokožke, ktorá sa prejavuje drobnými vyrážkami, cystami nachádzajúcimi sa pod povrchom kože. Potničky u novorodenca či u detí sú však bežnejšie než u dospelých, nakoľko ich termoregulácia ešte nefunguje úplne ako by mala, no pritom potné žľazy fungujú naplno. Stačí, ak má bábätko na sebe tesnejšie oblečenie, pot sa dostane do záhybov a potné žľazy sa upchajú. Na pokožke sa tak vytvoria drobné vyrážky. Potničky sa najčastejšie vyskytujú na:

  • krku,
  • v podpazuší,
  • slabinách,
  • hrudi,
  • ramenách,
  • tvári a menej často vo vlasovej línii.

Pozri aj: Molusky – nepríjemný spoločník malých detí. Ako ich spoznať a liečiť?

potničky u dospelých

Zdroj: Shutterstock®

Základné druhy potničiek

Aj potničky môžeme rozdeliť do troch základných kategórii, a to podľa toho, ktorú vrstvu kože postihujú a do akej miery postihujú potné kanáliky.

  1. Miliaria crystallina – ovplyvňujú potné kanáliky v hornej vrstve pokožky. Vyzerajú ako malinké vyrážky naplnené čírou tekutinou, ktoré praskajú bez vyvinutia väčšieho tlaku.
  2. Miliaria rubra – potničky, ktoré ovplyvňujú potné kanáliky v hlbších vrstvách. Príznakom je drobná červená vyrážka, ktorá môže svrbieť a môže sa zapáliť.
  3. Miliaria profunda – ovplyvňujú najhlbšie vrstvy potných žliaz. Ide o menej časté potničky, ktoré však poukazujú na syndrómy (napr. bulózna epidermolýza), ktoré je potrebné riešiť s lekárom.

Čo na potničky (ne)používať?

Potničky nie je potrebné nijako ošetrovať. Vo všeobecnosti platí, že samé zmiznú bez toho, aby sme sa im nejako venovali. Netreba ich krémovať a už vôbec nie dezinfikovať prípravkami s obsahom alkoholu. Alkohol by totižto mohol pokožku vysušiť. Potničky u detí netreba prekrývať, aby sa ešte viac nezaparili a pokožka sa viac nepodráždila. Lekári však odporúčajú umyť pokožku s potničkami roztokom z harmančeka a poprášiť detským púdrom (zásypom). Púder pohltí pot, a tým sa potničky nebudú vytvárať.

Vhodné je aj použitie Aloe vera, no to je odporúčané hlavne pre dospelých. Aloe vera totižto môže prispieť k svrbeniu pokožky, čo môže byť pre deti nepríjemné.

Potničky tiež nie sú dôvodom na návštevu lekára. Toho navštívte až v prípade, že potničky nezmiznú, začnú sa zväčšovať alebo hnisať.

Neprehliadni: Striháme nechty bábätku – ako ich ostrihať bez veľkého plaču?

potničky u novorodencov

Zdroj: Shutterstock®

Prevencia vzniku potničiek na tele

Najlepšou prevenciou je vyhýbať sa situáciám, ktoré prispievajú k prehriatiu organizmu a vyššej produkcii telesného potu. To znamená, že počas leta by sme sa mali viac zdržiavať v chladných klimatizovaných miestnostiach. Samozrejme, pozor na klimatizáciu pri malých deťoch. U detí sa odporúča nechávať ich čo najviac bez oblečenia, poprípade siahnuť po voľnejšom oblečení, ktoré by neprehrievalo ich organizmus.

Odborníci neodporúčajú venovať sa zvýšenej fyzickej aktivite. Ďalej je potrebné udržiavať pokožku suchú a neodporúča sa používať telové prípravky na báze oleja, ktoré by mohli upchávať póry. Tiež je vhodné dopriať si studené sprchy aj viackrát počas dňa.

Inšpiruj sa: Keď je jedenie zábavou – obrázky z jedla dieťa očaria i potešia


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 02.08.21 07:30

ĽŠ
karma
100.00

Výborné rady!

  • 0
Odpovedať

Katarína Šugar 02.08.21 10:22

karma
108.00

Akurát som to nedávno riešila keď sa syncekovi na dovolenke spravili potnicky. Nastastie samé vymizli.

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 03.08.21 08:37

ZS
karma
100.00

Detičky majú v lete s tým problém.

  • 0
Odpovedať

Renáta Mularčíková 13.08.21 15:57

RM
karma
100.00

Zaujímavý článok,ale chvalabohu moje deti ich nemali.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní