Tehotenstvo a pôrod podľa vedcov: Kedy je najlepší vek na dieťa?

Tehotenstvo a pôrod podľa vedcov: Kedy je najlepší vek na dieťa?

Kedysi sa podobné „veci“ neriešili. Skôr platilo, že žena, ktorá nemala minimálne jedno dieťa v 18. rokoch, bola starou dievkou, ktorá za ostatnými zaostáva. Popravde, naše mamy nás mali v pomerne mladom veku, no postupne sa tieto rodičovské povinnosti odďaľujú. Moderná doba prináša aj modernejšie zvyklosti a skôr než na rodinu sa všetci sústreďujú na pracovné povinnosti, cestovanie a vzdelávanie. Mnohé páry dávajú prednosť práci pred rodičovstvom a starostlivosťou o dieťa.

Popravde, dnes už výnimočne mávajú ženy dieťa do 20. roka svojho života. Aj keď z lekárskeho hľadiska sa hovorí, že žena by mala porodiť do svojho 30. roka života, z vedeckého hľadiska je to úplne inak. Lekári sa zhodujú v tom, že telo ženy sa dokáže najlepšie pripraviť na tehotenstvo a pôrod práve do 30. roka života. Po 30-tke je tehotenstvo pre ženu rizikové. Vedci však majú iný názor!

kedy splodiť dieťa

Zdroj: Shutterstock®

Kedy začať myslieť na dieťa?

Všetci sme zápasili s tým, kedy je správny čas usadiť sa a mať deti. Niektorí majú za to, že lepšie je mať deti čím skôr, kým sme mladí a máme dostatok energie. Iní však tvrdia, že je rozumnejšie počkať, kým budeme viac etablovaní v osobnom i profesijnom živote.

Štúdiou však bolo preukázané, že najlepší čas na otehotnenie je po 35. roku života ženy. Z lekárskeho hľadiska je to neskoro, no z vedeckého nie. Vedci totižto zistili, že ženy vo veku 30 až 40 rokov majú tendenciu cítiť sa bezpečnejšie, odhodlanejšie a majú lepšiu predstavu o živote. Pravdepodobne si našli svojho vyvoleného partnera, usadili sa a majú dostatok peňazí na to, aby si mohli dovoliť vychovávať dieťa. 

Zaujme ťa: Žena vracala 80-krát denne počas tehotenstva: Ranné nevoľnosti ju skoro stáli 2 životy

najlepší čas na založenie rodiny

Zdroj: Shutterstock®

Štúdia z University od Southern California

Vykonaná štúdia na spomínanej univerzite odhalila, že pôrod po 35. roku života zlepšuje mentálne schopnosti matky.

Vedci skúmali 830 žien, ktorých priemerný vek bol 60 rokov. Sledovali u nich vizuálne vnímanie, verbálnu pamäť, koncentráciu, pozornosť a plánovanie. Výsledky ukazujú, že ženy, ktoré mali dieťa po 25. roku majú lepšie výsledky v testoch než ženy, ktoré mali dieťa pred 25. rokom svojho života. Ešte lepšie však na tom boli dámy, ktoré mali svoje dieťa po 35. roku života.

Samozrejme, týmto vedci nechcú odrádzať ženy od tehotenstva v skoršom veku a rozhodne neodporúčajú čakať na založenie rodiny do 35. roka života. Štúdia skôr poukazuje na pozitívnu súvislosť medzi neskorším vekom pri poslednom tehotenstve a poznaním v neskoršom veku.

Ženy po menopauze, ktoré mali posledné tehotenstvo po 35-tke, mali lepšiu verbálnu pamäť. Na druhej strane však dámy, ktoré boli po prvýkrát tehotné pred 25. rokom života, mali výrazne lepšiu výkonnosť, zhŕňajúcu pracovnú pamäť i riešenie problémov. 

Neprehliadni: Tehotenský test – vieš, ako funguje? TOTO si o ňom určite nevedela!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Ľubica Šťastná 07.12.21 07:03

ĽŠ
karma
100.00

Zaujímavé informácie.

  • 0
Odpovedať

Mária Slováková 07.12.21 07:48

MS
karma
118.00

No je zaujímavé, že veľa žien odkladá materstvo a rodí až po štyridsiatke.

  • 0
Odpovedať

Zuz Kosle 02.01.23 17:04

ZK
karma
-1.00

neda sa povedat kedy je ten najlepsi cas, ja som mala obe deti tesne pred tridsiatkou a bolo to fajn ale mam kamosky co rodili v dvadsiatke

  • 0
Odpovedať

Lea Junsk 07.01.23 21:42

LJ
karma
-1.00

to nie je ani o veku ale o tom ako je clovek zabezpeceny, nespravila by som si dieta keby sa on neviem postarat

  • 0
Odpovedať

Linda Nijkl 10.01.23 17:05

LN
karma
-1.00

my sme mali obe deto dost neskoro, celkom sme s nimi pockali ale nelutujem, nemala som komplikacie, uzivala som len vitamin ogestan

  • 0
Odpovedať

Lujza Nedke 19.01.23 14:00

LN
karma
-1.00

my sme stihli jedno dost skoro, mali sme maleho tesne po mojej dvadsiatke ale s druhym sme dost pockali

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní