Roztomilý pohľad bábätiek je ich ochranným mechanizmom, tvrdia vedci! Ako im pomôže pri prežití?!

Roztomilý pohľad bábätiek je ich ochranným mechanizmom, tvrdia vedci! Ako im pomôže pri prežití?!

Stačí nám presne jeden jediný okamih na to, aby sme sa do nich zamilovali na prvý pohľad. Tie ich veľké „kukadlá“, malý noštek, bucľaté líčka a malinká pusinka dokáže obmäkčiť aj toho najtvrdšieho chlapa. Jeden pohľad nám úplne stačí na to, aby sme mali úsmev od ucha k uchu a stali sa z nás úplne citlivky. Nuž, nemožno bábätkám uprieť, že sú skutočne roztomilé. Nákazlivý smiech, jemná pokožka a podmanivá vôňa nás dokáže rovnako dostať do kolien.

Vedeli ste však, že roztomilosť bábätiek je akýmsi ich ochranným mechanizmom, ktorým disponujú už od narodenia? Vedci z Oxfordskej univerzity tvrdia, že bábätka používajú celý rad zmyslových trikov, aby nás presvedčili, že im dáme všetko, čo chcú.

Oxfordský tím zistil, že deti nás priťahujú všetkými zmyslami, čím sa roztomilosť stáva jednou z najzákladnejších a najmocnejších síl formujúcich naše správanie.

Pozri aj: Ako správne vychovávať dieťa? Je lepšie tradičné alebo moderné rodičovstvo?

Bábätka i zvieratká nás „priťahujú“

Podľa vedcov sme naprogramovaní tak, aby sme boli milovníkmi nákazlivého detského smiechu, ich hebkej pokožky a podmanivej „bábätkovskej vône“. Inštinkt starostlivosti o roztomilé bábätka je údajne taký silný, že vysvetľuje, prečo nás priťahujú aj šteniatka, mačičky a celkovo malé zvieratká.

Roztomilosť podľa vedcov pomáha bábätkám prežiť. Vyvoláva v nás totižto pocit, že s bábätkom musíme zaobchádzať pomaly, opatrne a hlavne jemne. Častokrát máme chuť im zniesť modré z neba len čo sa sladko usmejú alebo sa zahľadia do našich očí. V podstate pri pohľade na ich roztomilosť sa v nás „zapaľujú“ mozgové systémy potešenia, vďaka čomu ich máme chuť zahrnúť všetkou láskou sveta.

Vedci sú toho názoru, že týmto inštinktom, kedy nás dokáže bábätkovská roztomilosť obmäkčiť, disponuje úplne každý. A je jedno, aký máme rodičovský status alebo akého sme pohlavia. Vedci dokonca ďalej zisťujú, čo sa deje s našim mozgom, keď sa staneme rodičmi.

Ak ste si teda doposiaľ mysleli, že ste voči deťom odolný a ich roztomilosť na vás vôbec nijako nevplýva, tak ste sa mýlili. Alebo ešte nemáte vlastné deti. S ich príchodom sa vo vašom mozgu môže tento inštinkt aktivovať!

Neprehliadni: Popôrodná depresia u mužov: Aj novopečení oteckovia môžu zažiť baby blues

Ako ľudský mozog reaguje na „menej atraktívne" deti?

Sme „naprogramovaní“ tak, že všetko čo je krásne, to je pekné a to sa nám páči. Avšak, vedci to vzali aj z opačnej strany a zisťovali, ako sa ľudia správajú pri pohľade na dieťa, ktoré sa narodilo s abnormalitou.

V časopise Trends in Cognitive Sciences bola zverejnená štúdia, pri ktorej vedci sledovali činnosť ľudského mozgu a reakcie ľudí pri pohľade na menej atraktívne deti. Aj keď si to na prvý pohľad neuvedomujeme, viac inklinujeme k roztomilejším bábätkám. Skenovanie mozgu ukazuje, že dospelí, ktorí zvyčajne pri pohľade na tvár bábätka vykazujú okamžitú mozgovú aktivitu, prejavujú menšiu aktivitu, keď majú deti „kraniofaciálnu abnormalitu, ktorá narúša typickú roztomilú kompozíciu tváre".

Bohužiaľ, takýto prístup má tragické následky v podobe negatívneho vplyvu na vývoj dieťaťa.

Roztomilosť je viac než len tvár

Autori štúdie tiež uvádzajú, že roztomilosť nie je všetko. Respektíve, že roztomilosť môže byť posudzovaná aj podľa iných atribútov než len podľa tváre a vzhľadu bábätka, čo by bolo určite povrchné. Ako sme písali vyššie, je to aj pohľad, zvuk alebo vôňa dojčiat, ktorá v nás vyvoláva roztomilosť a podporuje sofistikované emocionálne správanie.

Na záver už len dodáme, že každé dieťa je roztomilé a zaslúži si lásku celého sveta! Za zamyslenie stojí aj myšlienka: „sila roztomilosti v tvárach malých detí slabne, keď deti dospievajú."


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní