Plyšové hračky v posteli dospelých: Prečo sa s nimi nerozlúčiť ani v dospelosti? TOTO ťa dostane!

Plyšové hračky v posteli dospelých: Prečo sa s nimi nerozlúčiť ani v dospelosti? TOTO ťa dostane!

Do detského sveta rozhodne patria! Ale ako to je v prípade dospelých? Nie je to len detská záležitosť a s prechodom do dospelosti by sme sa mali s nimi rozlúčiť? Nuž, niektorí tínedžeri si môžu myslieť, že plyšové hračky sú len pre deti a s dospievaním je potrebné sa ich zbaviť.

Na jednej strane sú to lapače prachu, no na strane druhej sa dá s nimi pomaznať. To je dôvod, prečo ich deti milujú. Sú to ich verní kamaráti, s ktorými trávia celé detstvo. Ba niektoré deti majú obľúbeného plyšáka, s ktorým chodia úplne všade. Avšak, nejde len o detskú záležitosť, teda hračky pre deti, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Popravde, až 40 % dospelých ľudí má v posteli plyšového medvedíka alebo inú plyšovú hračku, ktorá je ich emocionálnou podporou.

Zdá sa teda, že plyšové hračky patria aj do sveta dospelých. Ale prečo? Prečo sa oplatí mať nejakého v posteli a nevzdať sa ho ani po rokoch? Nie je to detské?

Pozri aj: Clerambaultov syndróm je zvlášnou duševnou poruchou. Ako sa prejavuje?

30 rokov starý „plyšák“ oživil spomienky

Celú diskusiu okolo plyšových hračiek rozpútala spisovateľka Aileen Weintraubová v čase koronakrízy, teda v čase, keď sa svetom šíril nový vírus COVID-19. Keď jej vírus diagnostikovali, jedinou útechou pre ňu bol jej starý priateľ – plyšový psík menom George. Aileen sa domnieva, že keď si ľahne do postele, v ktorej na ňu čaká George, je to signál, že je čas vypnúť. Zabudnúť na všetky udalosti dňa a pokúsiť sa zaspať.

Ako uviedla pre portál sleep.com, vedela, že sa stretne s posmechom, keď uverejní článok o spaní s plyšákom. Predsa len každý má iný názor na plyšové hračky – či už v detstve alebo v dospelosti. Mnohí totižto všetky hračky postupne odkladajú, keď sa s nimi prestanú hrať. V dospelosti je totižto potrebné robiť dospelé rozhodnutia a nie vracať sa do detských čias.

Aileen predpokladala, že po uverejnení článku o spaní s plyšákom, ktorého dostala pred 30 rokmi, dostane množstvo posmešných emailov. Namiesto toho sa jej ozvalo obrovské množstvo ľudí, ktorí používajú plyšové zvieratká ako emocionálnu podporu. Ako to teda je? Skutočne môže plyšové zvieratko prispieť k lepšiemu spánku?

Je plyšové zvieratko skvelým spôsobom, ako zahnať úzkosť?

S úzkosťou sa stretli už mnohí z nás. Ak sa dostaví, je potrebné začať predychávať, odporúčajú sa rôzne meditačné cviky alebo dokonca v niektorých prípadoch je vhodné siahnuť po silnejšej zbrani, akou sú napríklad lieky proti úzkosti. Čo by ste však povedali na objatie a túlenie sa s plyšovým zvieratkom?

Úzkosť je jedným z problémov so spánkom, pretože sa vo veľkej miere prejavuje najmä v čase, keď sa snažíme zaspať. Riešením však môže byť melatonín na spanie, záťažové deky či plyšové zvieratá.

Štúdie preukázali, že záťažové deky alebo plyšové zvieratká pomáhajú zlepšiť spánok a znížiť nespavosť. Ukázalo sa, že upokojujúci pocit podobný objatiu znižuje stres, zvyšuje pocit uvoľnenia a zlepšuje spánok. Hoci sa plyšové zvieratká často predávajú pre deti, štúdie ukazujú, že dokážu pomôcť deťom aj dospelým cítiť sa pred spaním menej úzkostlivo, pokojnejšie a bezpečnejšie.

Neprehliadni: Svetloplachosť nemusí poukazovať len na problém s očami. Tu je 9 a viac možných príčin

Plyšové útočisko pre každého

Viete, prečo deti spia s plyšovými hračkami? Podľa štúdií sú plyšové zvieratká akýmsi útočiskom, vďaka ktorému sa deti cítia byť v bezpečí, keď rodič nie je na blízku. Tieto hračky dokonca môžu deťom poskytnúť útechu pri prechode od závislosti k samostatnosti – teda od prechodu zo spánku s rodičmi v jednej miestnosti k spánku v samostatnej izbe.

Ako to je v dospelosti? Ak vytiahnete svoje obľúbené plyšové zvieratko môžete znovu prežiť ten pocit bezpečia, ktorý sa vám spája s detstvom počas spánku. Práve preto sa odborníci domnievajú, že vaše plyšové zvieratko vám môže aj v dospelosti poskytnúť útechu v časoch neistoty.

Osamelosť, zložité emocionálne situácie či dokonca stres môžete zahnať objatím plyšovej hračky. Plyšový kamarát je akousi podporou pre každého z nás. A dokonca je plný vône z detstva, ktorá nám pomôže ľahšie a rýchlejšie zaspať, nakoľko sa pri nej dokážeme uvoľniť a zrelaxovať.

- Anketa

SPÁVATE S PLYŠOVÝM ZVIERATKOM AJ VY?

Odpovedalo 707 ľudí  

ÁNO, stále mám to svoje z detstva pri sebe
98%
NIE, je to detské
2%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní