Second hand podporuje udržateľnú módu, ale netreba sa nechať zlákať všetkým. Čo tam radšej nekupovať?

Second hand podporuje udržateľnú módu, ale netreba sa nechať zlákať všetkým. Čo tam radšej nekupovať?

Móda, to je neustály kolobeh trendov, ktoré prichádzajú a odchádzajú. Niektoré módne kúsky sú v centre pozornosti pomerne krátku dobu – zopár týždňov alebo mesiacov, no niektoré dokážu zaujať natoľko, že sa u nás udomácnia oveľa dlhšie.

A je jedno, či to sú topánky, kabelky, sukne, šaty, šortky, nohavice, kabáty a saká, alebo iné módne doplnky – všetko podlieha trendom. A keďže sa veľakrát necháme zlákať, podporujeme tak tzv. fast fashion. Avšak, ak nechcete utrácať veľa peňazí za oblečenie, ktoré o pár týždňov vyjde z módy, skúste sa poobzerať po second hand-och.

Second hand podporuje udržateľnú módu, pretože nákupom oblečenia z druhej ruky v podstate predĺžite životnosť samotného oblečenia. Tým budete pozitívne vplývať aj na naše životné prostredie, pretože takýmto nákupom znižujete množstvo odpadu, ktoré by skončilo na skládke.

Nakupovanie z druhej ruky je oveľa lacnejšie ako nakupovanie úplne nových kúskov v kamenných predajniach alebo v online e-shopoch. Na druhej strane, nie všetko je vhodné v second handoch kupovať. Tieto 3 veci by ste nemali kupovať z druhej ruky.

Pozri aj: Rihanna ukázala hriešne drahý diamantový prsteň – na jej ruke ho ale nenájdete!

1. Spodné prádlo (spodná bielizeň)

Napadlo vám niekedy poobzerať sa v second handoch aj po spodnej bielizni? Síce sa to môže javiť ako dobrý nápad, veď napokon – bielizeň pred používaním vyperiete, ale neodporúča sa to. Nohavičky, podprsenky, tangá a iné druhy spodnej bielizne majú priamy kontakt s intímnymi oblasťami človeka.

Aj keď to na prvý pohľad možno nevyzerá, no tieto miesta sú rajom pre baktérie (niektoré dobré a iné zlé), ktoré sa môžu preniesť na vás. Ani pranie nie je zárukou 100 % odstránenia týchto baktérií, preto sa neodporúča kupovať už nosenú bielizeň.

2. Klobúky

Vlastníte nejaký klobúk? Ako často ho periete, respektíve čistíte? Čistili ste ho už vôbec niekedy? Áno, aj klobúky by sa mali čas od času čistiť, pretože sa v nich usádzajú všetky stajlingové produkty, ktoré používate na úpravu vašich vlasov. Nehovoriac o prípadných lupinách a pod.

Čistiť klobúky je náročné, pretože pri ich neodbornom čistení sa môžu ľahko zničiť. Hovoríme predovšetkým o klobúkoch s tvrdým lemom. Práve preto sa môže stať, že klobúky na predaj v obchodoch s tovarom z druhej ruky nemuseli prejsť procesom dezinfekcie.

Ak teda nechcete riskovať kožné problémy či vlasové problémy, siahnite radšej po úplne novom klobúku než po klobúku z druhej ruky.

Zaujme ťa aj: Megan Fox o svojej duševnej poruche – kráska má problém s prijatím vlastného tela

3. Topánky

Videli ste v second hande krásny pár topánok, ktoré by vám sadli ako uliate? A dokonca vo vašej veľkosti? V obchodoch s tovarom z druhej ruky môžete nájsť skutočné skvosty – značky, o ktorých ste možno ani nikdy nesnívali. Práve preto sa môže kúpa topánok javiť ako skvelý nápad.

Ale, nechceme strašiť a ani odrádzať, ale použité topánky môžu predstavovať isté riziko. Je tú riziko kontaminácie plesňami, baktériami a inými mikroorganizmami. Bez ohľadu na to, či sú alebo nie sú vydezinfikované, mikroorganizmy sú pomerne odolné a môžu zostať dlho nečinné. Nestojí to teda za risk! Alebo?

Samozrejme, nechceme vás odrádzať o kúpy žiadneho módneho kúsku zo second handu. Je to len na vašom zvážení či si niečo kúpite alebo nie! Je to totižto skvelý spôsob, ako ušetriť nemálo peňazí.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Bibiana Bibovská 17.08.23 10:24

BB
karma
-1.00

nebudem klamať..ale milujem second-handy.. je to uplne super lebo je to lacné..a su tam kusky ktoré nemá každá druhá baba na sebe..

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní