Zlozvyky slávnych: Nič zvláštnejšie si asi nepočula!

Zlozvyky slávnych: Nič zvláštnejšie si asi nepočula!
  • 04.03.2021
  • Michaela Kožáková

Nie ste v tom sami. Každý z nás má nejaký ten zlozvyk. Pohár vína navyše, obhrýzanie nechtov, nekonečné natáčanie vlasov na prsty alebo hodiny strávené pred televízorom. Nech je to  čokoľvek, nemusíme sa vôbec hanbiť. Všetci opakovane robíme veci, ktoré vlastne nechceme. Je to úplne normálne.

Čo je to vlastne zlozvyk a kde sa vzal? Zlé návyky sa nestávajú náhodne. Formujú sa vďaka procesu prebiehajúcom v našom mozgu, ktorý je „bombardovaný" stimulmi. Tieto stimuly sú súčasťou systému založeného na odmeňovaní. Zjednodušene povedané, ide o učenie založené na odmeňovaní, ktoré zahŕňa spúšťač (napríklad pocit hladu), po ktorom nasleduje správanie (konzumovanie jedla) a odmena (pocit nasýtenia). Tieto tri zložky (spúšťač, správanie a odmena) sa objavia vždy, keď vyfajčíme cigaretu, zjeme štvrtý cupcake alebo ôsmykrát skontrolujeme, či sme vypli žehličku, keď sme v strese. Chceme robiť veci, ktoré nám prinášajú pocit uspokojenia. Zakaždým, keď napĺňame svoje potreby, posilníme tento proces do takej miery, že sa stane automatickým. A takto sa formujú návyky.

Sú ako my

Ani celebrity nie sú výnimkou. I oni majú zlozvyky, ktorých sa nevedia, alebo nechcú, zbaviť. Niektoré z nich sú naozaj čudné. Napríklad taký lámač ženských sŕdc Brad Pitt – ten sa údajne nesprchuje veľmi často. Nie veľmi často v tomto kontexte naberá smradľavý výraz, pretože vyjadruje týždne. Áno, čítate dobre. Brad to argumentoval tým, že nemá čas sa sprchovať. A dokonca nepoužíva ani mydlo či sprchový gél, lebo si myslí, že tieto prostriedky sú toxické. Megan Fox zase po sebe nesplachuje záchod. Speváčka Kesha pila svoj vlastný moč, aby získala vysnenú postavu. Prestala s tým vtedy, keď sa dozvedela, že takýmto spôsobom sa k nej nedopracuje. A Christina Aguilera si zase nerada umýva ruky po toalete, zatiaľ čo príťažlivý herec Robert Pattinson nepokladá za potrebné umývať si vlasy častejšie ako každých 6 týždňov. Ešte stále pokladáte vaše návyky za zlé? Tak vám odporúčame prezrieť si galériu nižšie. 

Pozri aj: Už žiadne lieky! Poznáš všetky antistresové potraviny?

- Zlozvyky slávnych
1 z 9

David Beckham

Fešný futbalista má jeden zaujímavý zlozvyk: má rád párne čísla. Jednoducho až tak, že všetko musí byť v párnom počte, od ponožiek až po nápoje v chladničke. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 04.03.21 08:42

ĽŠ
karma
100.00

Naozaj zvláštne zlozvyky!

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 04.03.21 11:20

MC
karma
109.00

Asi každý má svoje zlozvyky,a nerád o nich hovori.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní