Fenomenálny čaj proti poteniu, ktorý ťa zároveň aj upokojí: Určite ho poznáš!

Fenomenálny čaj proti poteniu, ktorý ťa zároveň aj upokojí: Určite ho poznáš!

Poteniu sa v podstate nevyhneme. Je to prirodzený proces tela, počas ktorého telo vylučuje pot na to, aby sa ochladilo. Potíme sa počas celého roka, avšak so zvyšujúcimi sa vonkajšími teplotami je potenie o niečo intenzívnejšie a zápach spôsobený baktériami na pokožke viac citeľný. Preto používame rôzne prípravky zamerané na zmiernenie potenia, ale aj na minimalizáciu zápachu. Počuli ste však aj o čaji, ktorý dokáže potenie zmierniť?

Poznáme nemalé množstvo spôsobov a trikov, ako zmierniť rôzne zdravotné problémy, ale aj ako zmierniť potenie. Jedným z nich je čaj z bylinky, ktorú si môžeme ľahko vypestovať v záhradke alebo aj na balkóne. Tou bylinkou je šalvia lekárska, ktorá sa pomerne často používa na dochucovanie jedál, no jej prestíž a reputáciu môžeme nájsť predovšetkým v zozname liečivých bylín. Šalvia z latinčiny v preklade znamená „uzdraviť,“ preto sa kedysi odporúčala na liečbu takmer všetkých chorôb známych ľudstvu. Je vhodná na zmiernenie menštruačných problémov i menopauzálnych symptómov. No vhodná je aj na zmiernenie potenia u žien a rovnako aj u mužov.

účinky šalvie lekárskej

Zdroj: Shutterstock®

Dá sa zmierniť potenie šalviou?

Šalvia bola podrobená mnohým štúdiám, ktorými zisťovali jej vplyv na samotné potenie. Jedná sa uskutočnila v Taliansku na 30 ženách v menopauzálnom veku. Týmto ženám bol podaný „liek“ obsahujúci výťažky zo šalvie a lucerny. U všetkých došlo k zmierneniu príznakov menopauzy a predovšetkým k zmierneniu potenia a návalov horúčavy. Avšak vďaka tejto štúdii nie je isté či práve šalvia mala vplyv na zmiernenie potenia, nakoľko dámy užívali kombináciu šalvie a lucerny.

Na druhej strane je nemeckými zdravotníckymi orgánmi šalviový list schválený na liečbu hyperhidrózy (nadmerné potenie). Šalvia totižto podľa tamojších výskumov pomáha zmierňovať návaly horúčavy a nočného potenia. Užívať môžete buď kapsule alebo si pripravovať priamo čaj, a to zaliatím 2 lyžičiek sušenej šalvie horúcou vodou. Šalvia je celkom bezpečná, avšak šalviový čaj (ani šalviu celkovo) by nemali užívať tehotné ženy, pretože môže spôsobiť kontrakcie maternice. Vhodná nie je ani pre diabetikov či tých, ktorí sa liečia na vysoký krvný tlak.

Neprehliadni: Čo spôsobuje dýchavičnosť? Nejde len o problém s pľúcami!

prečo piť šalviový čaj

Zdroj: Shutterstock®

Pôsobí však na celé telo

Proti poteniu sú určené rôzne dezodoranty či antiperspiranty. Tie však majú jednu nevýhodu, keďže pôsobia len v mieste ich aplikácie. Šalviový čaj má v tomto navrch, pretože pôsobí na celé telo. A nielenže pomáha zmierňovať potenie, ale tiež pomáha upokojiť organizmus – vďaka uvoľňujúcim a antistresovým účinkom.

Pre lepšie zvládanie potenia si tiež môžete dopriať šalviový kúpeľ. Ten sa však odporúča primárne na dlane alebo chodidlá. Kúpeľ si pripravíte tak, že 3 lyžice šalvie pridáte do litra vody. Poprípade môžete do svojho krému na ruky pridať zopár kvapiek šalviového esenciálneho oleja, ktorý je rovnako účinný proti poteniu.

Pozri aj: Vieš, čo je porfýria? Zisti, čo má spoločné s upírmi!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Katarína Konečná 15.05.21 09:05

KK
karma
105.00

šalvia mi rastie na záhrade a krásne mi skrášľuje kvitnúce záhony, ale inak ju nevyužívam, ďakujem za zaujímavý článok

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní