Jesenná únava: Prečo dážď a pochmúrne počasie u nás vyvoláva ospalosť?

Jesenná únava: Prečo dážď a pochmúrne počasie u nás vyvoláva ospalosť?

Niet väčšieho znamenia, že leto je na odchode, ako dážď. Zatiaľ, čo niektorí jesenné počasie milujú, iní toto pochmúrne obdobie plné depresie skôr nenávidia. V prvom rade je ťažké sa do tohto počasia nejako obliecť. Ráno je zima a poobede ešte ako-tak teplo. Ale, jeseň je len malým krokom od Vianoc, ktoré milujeme azda všetci.

Prečo nás dážď a pochmúrne počasie dokáže uspať? Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, prečo vás ťahá do spania, keď sa vonku spustí lejak? Púšťali ste si niekedy pred spaním biely šum, alebo hnedý, poprípade ružový šum? V prípade, že bez šumu neviete zaspať, tak určite viete, že tieto šumy častokrát napodobňujú zvuk kvapiek dažďa dopadajúceho na zem. Dalo by sa povedať, že zvuk padajúcich kvapiek je akýmsi ASMR na spanie. Prečo je to tak? Psychológovia i odborníci na spánok poznajú dôvody, prečo sa nám chce spať, keď sa vonku zotmie a spustí sa lejak – a je jedno, kde v danej chvíli sme.

Pozri aj: Jesenná móda 2022: 3 inšpirácie na outfity do práce i na bežný deň

Prečo nás dážď dokáže uspať?

Dážď, a teda kvapky vody dopadajúce na zem, v nás vyvolávajú pocit ospalosti, pretože ide v podstate o biely šum. Tento šum v podobe dažďa maskuje iné zvuky, ktoré za normálnych okolností počujeme. Môžeme teda povedať, že dážď dokáže prehlušiť zvuky, a to najmä počas spánku. Biely šum sa teda v mnohých prípadoch používa na zlepšenie kvality spánku a na podporu hlbokého spánku. Jeho účinky využívajú najmä tí, čo mávajú problémy so spánkom.

Mnohé výskumy tiež poukázali na myšlienku, že tento typ „hluku“ nám pomáha naučiť sa lepšie spať, pretože napomáha synchronizovať naše mozgové vlny. Štúdiami bolo potvrdené, že biely šum umožňuje dospelým zaspať až o 38 % rýchlejšie.

Čiže, zvuk dažďa u nás vyvoláva ospalosť a únavu, nakoľko má upokojujúce a relaxačné účinky. Existujú však aj ďalšie dôvody, prečo sa cítime ospalo, keď vonku prší.

Pozri tiež: Slávne hollywoodske hviezdy a osobnosti, o ktorých si nevedela, že sú adoptované!

3 dôvody, prečo sa cítime ospalo počas sychravých dní

  1. NEDOSTATOK SLNEČNÉHO SVETLA – platí, že keď vonku prší, z každej strany sa na nás valia tmavé mraky, v dôsledku čoho obloha tmavne a slnečné žiarenie si nedokáže „predrať“ cestu na zemský povrch. To v nás prirodzene vyvoláva túžbu zaliezť pod perinu, nakoľko to naše telo berie ako signál, že je čas na spánok. Vedci vďaka výskumom prišli na fakt, že keď sa vonku zotmie, naša mozgová epifýza začne vylučovať hormón nazývaný melatonín. Ide o hormón, ktorý podporuje spánok. Práve ten nám signalizuje, že sme unavení a je čas ľahnúť si do postele. Čiže nedostatok slnečného žiarenia stimuluje epifýzu, do krvného obehu sa dostáva viac melatonínu a my sa cítime viac unavene.
  2. NEOHROZUJÚCI ZVUK – výskumy naznačujú, že mozog vníma zvuk dažďa ako neohrozujúci. Rytmické monotónne zvuky pomáhajú udržať hladinu adrenalínu na zdravej úrovni, vďaka čomu naše telo upadá do akejsi oddychovej fázy. Zároveň platí, že zvuk dažďa prekrýva aj ostatné zvuky, ktoré by mohli vyvolať tvorbu adrenalínu – stresového hormónu.
  3. MEDITAČNÉ ÚČINKY – podľa psychológov existuje niekoľko dôvodov, prečo ľudia pred spaním meditujú pri čom počúvajú upokojujúcu meditačnú hudbu. Opakujúci sa zvuk dažďa môže pôsobiť úplne rovnako. Dážď v mozgu spúšťa vlny alfa, čím sa uvoľňuje a rýchlejšie sa dostáva do relaxačnej fázy – my tak vieme rýchlejšie zaspať.

Neprehliadni: Čo s nazbieranými šípkami? Predstavujeme ti TOP recepty zo šípok!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní