Nosíš rovnaké PYŽAMO viac ako 2 dni po sebe? Tak to rýchlo zmeň!

Nosíš rovnaké PYŽAMO viac ako 2 dni po sebe? Tak to rýchlo zmeň!

Vždy všetko robíme akosi intuitívne. Podľa potreby si meníme spodnú bielizeň, umývame si zuby niekoľkokrát denne, sprchujeme sa podľa možností každý jeden deň a pod. Avšak v niektorých prípadoch naša intuícia zlyháva. Aspoň čo sa týka pyžama a jeho menenia. Ako často nosíte jedno a to isté pyžamo, respektíve ako často si meníte pyžamo, v ktorom sa každý večer ukladáte do postele? Podľa prieskumov si muži dokážu jedno a to isté pyžamo obliecť 13 dní po sebe. Čiže si pyžamo menia v priemere raz za 2 týždne. U žien je tento údaj o niečo hrozivejší. Podľa prieskumov si pyžamo meníme raz za 17 dní. To už je čo povedať!

Zamýšľali ste sa však nad tým, prečo by ste si mali meniť pyžamo oveľa častejšie? Podľa odborníkov by sme tak mali robiť každý druhý deň. Na portáli DavidWolfe si posvietili na samotné pyžama a došli k záveru, že pyžamo môže rapídne ovplyvniť naše zdravie.

ako často meniť pyžamo

Zdroj: Shutterstock®

Zápach tela i pyžama

Čo robíte pre to, aby ste sa cítili čisto a sviežo? Predpokladáme, že si doprajete sprchu, aby ste sa zbavili potu a nepríjemných zápachov. Avšak, akákoľvek sprcha je zbytočná, ak sa po nej navlečiete do pyžama, ktoré ste už mali noc predtým oblečené. Totižto, pyžamá počas spánku absorbujú pot a s ním aj baktérie, ktoré majú tendenciu množiť sa vo vlhkom a tmavom prostredí. Ak sa teda osprchujete a oblečiete si „špinavé pyžamo,“ zápachu sa nezbavíte.

Stafylokokové infekcie

Stafylokok je veľmi bežný mikrób, ktorý si každý z nás v malom množstve nosí na pokožke. V malom, samozrejme, nespôsobuje žiadne problémy. Avšak stafylokoky majú tendenciu zachytávať sa aj na oblečení, a teda aj na pyžame. Ak teda nosíme to isté pyžamo viac dní po sebe, stafylokoky sa môžu nahromadiť a cez rezné rany alebo zarastené chĺpky vniknúť do nášho tela, v ktorom spôsobujú infekcie. Častým menením pyžama tomu môžete predísť.

Pozri aj: Labioplastika – ako prebieha chirurgická úprava ženských intímnych partií?

problémy so spánkom

Zdroj: Shutterstock®

Problémy so spánkom

Tento fakt sa často prehliada. Problémy so spánkom sú najčastejšie spájané so zlým vzduchom v miestnosti, s pôsobením modrého svetla, stresom a pod. Avšak aj samotné pyžamo dokáže ovplyvniť kvalitu nášho spánku. V čom sa vám spí lepšie – v krásne voňavom a sviežom pyžame alebo v pyžame, ktoré je nasiaknuté potom?

Akné a cysty

Keď spíte v tom istom pyžame viac dní po sebe, umožňujete tak baktériám a odumretým kožným bunkám, aby sa hromadili v látke. Odumreté kožné bunky upchávajú póry, baktérie sú príčinou vzniku zápalu na pokožke, a to môže byť dôvod, prečo sa nedokážete zbaviť problému akým je akné.

Nehovoriac o tom, že spánok v jednom a tom istom pyžame viac dní po sebe môže byť príčinou alergií, astmy alebo môže za ich zhoršenie.

- Anketa

AKO ČASTO SI MENÍTE PYŽAMO NA SPANIE?

Odpovedalo 30 ľudí  

Každý jeden deň
10%
Párkrát do týždňa
67%
Menej často
23%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Ľubica Šťastná 04.12.21 06:21

ĽŠ
karma
100.00

Výborný článok!

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 04.12.21 19:07

KK
karma
105.00

Tak to je pravda

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 05.12.21 01:06

karma
109.00

Pyžamo nenosím,ale nočnú košeľu - ale to je vlastne v tomto prípade jedno...mením si ju raz do týždňa.Zamyslím sa nad tým...

  • 0
Odpovedať

Martina Gajdošíková 06.12.21 00:09

MG
karma
-1.00

Najmä v lete. Tým, ze kojím, ešte častejšie.

  • 0
Odpovedať

Margaret Zimova 06.12.21 20:43

karma
106.00

Tak toto mi vravela ešte moja babička a od malička je u nás zvykom meniť pyžamo každý deň ... vždy vravievala: To isté oblečenie si na druhý deň nedáš, v pyžame si ešte dlhšie tak hajde s ňou do koša na prádlo ... a seba som to počula vravieť mojim deťom keď boli malé viackrát ... dnes sa nad tým ani nezamýšľame, jednoducho po prebudení letí pyžamo do koša na pranie.

  • 0
Odpovedať

Martina Putoráková 06.12.21 21:35

MP
karma
97.00

Zaujímavý článok...

  • 0
Odpovedať

Kamila Horňáková 06.12.21 21:51

KH
karma
-1.00

Veľmi zaujímavý článok a pravdivý.

  • 0
Odpovedať

Natália Šugrová 08.12.21 15:23

karma
-1.00

Vrchný diel mením každý druhý deň, ale spodný len raz týždenne...

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 17.02.22 11:45

JK
karma
100.00

Som v prechode potím sa velmi takze dva dni a mením niekedy aj každý deň

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní