Seboroická keratóza kože: U koho sa vyskytuje a prečo vzniká?

Seboroická keratóza kože: U koho sa vyskytuje a prečo vzniká?

Akné, seboroická dermatitída (seborea), psoriáza, atopický ekzém, rosacea, rubeola, kurie oko, kožný absces – tieto i mnohé ďalšie kožné ochorenia trápia ľudí už od nepamäti. Niektoré možno dobre preliečiť, iné sprevádzajú jedinca počas celého života. K tým najzávažnejším diagnózam však rozhodne patria zhubné nádory kože, medzi ktoré radíme napríklad melanóm.

Nádory však nemusia hneď znamenať rakovinu. Pomerne často sa totiž vyskytujú i takzvané benígne nádory, a teda nezhubné. Nezhubným nádorom je i Keratosis seborrhoica, respektíve seboroická keratóza. Prečo vzniká, koho najviac postihuje a ako sa prejavuje? Je ho možné alebo potrebné liečiť?

Odporúčame: Vodnaté vyrážky a žlté chrasty – ktoré bakteriálne ochorenie môže byť príčinou?

nezhubný nádor kože

Zdroj: Shutterstock®

Čo je seboroická keratóza?

Pod pojmom seboroická keratóza, odborne Keratosis seborrhoica alebo Seborrhoeic keratosis, rozumieme najčastejšie sa vyskytujúci benígny, a teda nezhubný nádor kože. Ide o ohraničený útvar na koži, pre ktorý je charakteristické množenie buniek rovnakého typu. Benígne nádory sa vo všeobecnosti nerozrastajú do okolitých orgánov, ani netvoria metastázy. Seboroické keratózy sa často vyskytujú ako mnohopočetné nádory, pričom u niektorých osôb je ich možné napočítať aj niekoľko desiatok. Rozvíjajú sa dlhodobo a riziko ich premeny buniek na rakovinové je v tomto prípade minimálne. Sú tak spravidla neškodné, nie sú nákazlivé a bežne nevykazujú zápalové zmeny. 

Existujú pritom i ďalšie druhy keratóz kože, a to napríklad aktinická keratóza, inak nazývaná solárna, ktorá sa prejavuje formou kožných zmien z dôvodu dlhodobého pôsobenia slnečného žiarenia na pokožku. Najmä v prípade neliečenia môže tento typ keratózy postupom času prejsť do karcinómu. Tiež sa vyskytuje folikulárna keratóza (Keratosis pilaris), ktorá je charakteristická výskytom malých tvrdých bielych alebo červených hrbolčekov na koži.

prejavy keratózy

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa Keratosis seborrhoica prejavuje?

Keratóza vo všeobecnosti znamená chorobné zrohovatenie kože, čo poukazuje na samotné prejavy tohto kožného zdravotného problému. Seboroické keratózy sa spočiatku prejavujú ako menšie (s priemerom 1 – 3 mm), ostro ohraničené, guľaté alebo oválne škvrny, ktoré majú žltkastú farbu a sú ploché, prípadne len zľahka vystupujú nad povrch kože, pričom sú mäkké. Postupom času sa však útvar zväčšuje, tvrdne, o niečo viac vystupuje nad povrch kože a tmavne. Mastný povrch začína mať časom bradavicový vzhľad, respektíve povrch útvaru začína pripomínať povrch bradavíc.

Sú na ňom prítomné brázdy a zrohovatené drsné časti. Neskôr je farba seboroických keratóz zvyčajne svetlohnedá, tmavohnedá až čierna, pričom v priemere môžu mať až niekoľko centimetrov. Popísané kožné zmeny zvyčajne nespôsobujú ďalšie zdravotné ťažkosti, v zriedkavejších prípadoch môžu vyvolávať svrbenie. Seboroické keratózy možno najčastejšie pozorovať na tvári, hrudníku, ramenách aj chrbte, prípadne rukách a predlaktiach. Na dlaniach alebo plochách nôh nie sú bežné. 

Odporúčame: Časté príčiny bolesti chrbta: Ide o maličkosť alebo je príčina vážna?

prejavy seboroickej keratózy

Zdroj: Shutterstock®

Prečo keratózy vznikajú?

Presné príčiny vzniku seboroických keratóz nie sú ani dnes úplne známe. Vo všeobecnosti zvyšuje riziko vzniku daného kožného problému najmä zvyšujúci sa vek. Najčastejšie sa vyskytujú až vo veku nad 50 rokov, u osôb mladších ako 30 rokov sú zriedkavé. Seboroické keratózy sú preto tiež často označované aj ako senilné keratózy, či ľudovo senilné bradavice. 

Okrem veku je medzi rizikové faktory radená aj genetická predispozícia. V niektorých rodinách je pozorovaný vyšší výskyt týchto nezhubných nádorov, takže sa predpokladá aj vplyv genetických faktorov. Vplyv vonkajších faktorov, akými sú napríklad UV žiarenie či stres, nie je úplne objasnený. 

Odporúčame: Diabetická nefropatia – vážna komplikácia cukrovky. Ako sa prejavuje?

liečba seboroickej keratózy

Zdroj: Shutterstock®

Liečba seboroickej keratózy

Ako sme spomenuli vyššie, v bežných prípadoch nie sú seboroické keratózy považované za vážny a nebezpečný zdravotný problém. Za normálnych okolností nie sú radené medzi prekancerózy, a teda nepredstavujú stav predchádzajúci rakovine. Zmeny na koži však nikdy nie je rozumné ignorovať, pri ich výskyte je vhodné konzultovať zdravotný stav s kožným lekárom. K dermatológovi je vhodné zájsť v prípade rýchleho rozvoja výrastkov na koži v priebehu krátkeho času, alebo v prípade, ak výrastky spôsobujú ďalšie ťažkosti, napríklad krvácanie, podráždenie, nadmerné svrbenie a podobne. 

Seboroické keratózy je nevyhnutné správne diagnostikovať a odlíšiť od iných ochorení (napríklad rakoviny), ktoré môžu spôsobovať podobné kožné zmeny. Liečba nemusí byť vždy nutná, v prípade potreby je ich však možné odstraňovať viacerými metódami. Uplatňuje sa napríklad kyretáž (zoškrabávanie), kryoterapia, odstránenie laserom či ošetrenie peroxidom vodíka.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Anna Vargová 11.10.21 20:25

AV
karma
100.00

Poučný článok. Človek nikdy nevie,čo ho v živote môže prekvapiť

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní