Stres útočí na každého: 5 fyzických znakov, že aj na teba!

Stres útočí na každého: 5 fyzických znakov, že aj na teba!

Stres ešte nikoho nezabil. V skutočnosti platí, že menšie množstvo stresu môže byť pre nás prospešné. Síce stres berieme ako niečo zlé, môžeme na ňom nájsť aj niečo pozitívne. Podľa mnohých platí, že stres môže byť akýmsi motivátorom. Môže nás motivovať, aby sme pracovali tvrdšie a podávali lepšie výkony pod tlakom.

Avšak, ak by sme spomenuli oxidačný stres alebo chronický stres, tak v tom prípade by sme nemali na mysli nič pozitívne. Oxidačný stres totižto vzniká ako nerovnováha medzi voľnými radikálmi a antioxidantmi, v dôsledku čoho je ovplyvnená naša imunita, urýchľuje sa starnutie buniek a koniec-koncov sa môže zhoršiť aj náš zdravotný stav. Rovnako to platí aj v prípade chronického stresu. Ten môže viesť k niektorým vážnym zdravotným problémom, psychickým i fyzickým. Chronický stres sa dokonca môže prejaviť aj navonok, v podobe istých fyzických zmien. Ktoré signály tela by sme mali sledovať?

bolesť hlavy

Zdroj: Shutterstock®

1. Bolesť hlavy a migréna

Stres je hlavnou príčinou tenzných bolestí hlavy. Popravde, keď sme v strese, bolesť hlavy sa dostaví ako prvá. Spočiatku môže byť bolesť mierna, no dlhodobým vystavovaním sa stresovým situáciám sa môže zintenzívniť, dokonca vás môže začať bolieť krk alebo za očami. Bolesť sa napokon môže pretaviť až do migrény.

2. Tráviace problémy

Keď sme v strese alebo sme príliš nervózni, tak ako prvé sa dostavia tráviace ťažkosti. Nevoľnosť, hnačka, ťažoba na žalúdku – to všetko má na svedomí práve nervový systém mozgu, na ktorý negatívne vplýva duševný stres. Stres z dlhodobého hľadiska môže prispieť k poruchám trávenia, kŕčom a dokonca môže byť príčinou vzniku syndrómu dráždivého čreva.

3. Problémy s hmotnosťou

Chronický stres sa veľmi často spája aj s priberaním. Zvýšené hladiny kortizolu v dôsledku pôsobenia stresu môžu zvýšiť chuť do jedla a predovšetkým po nezdravých maškrtách. Ide o tzv. stresové jedenie, ktoré je zodpovedné za naše priberanie. Môže však nastať aj opačná situácia, kedy nám chronický stres nedovolí nič vložiť do úst a my tak môžeme pozorovať úbytok na váhe.

Zaujme ťa: Orechový čaj – utlmujúci liek na kašeľ lepší než sirupy z lekárne

únava

Zdroj: Shutterstock®

4. Únava

Ak je človek v neustálom strese, je náchylnejší na ubúdanie energie a teda na prejavy únavy. Psychické a fyzické vyčerpanie vám môže odčerpať všetky zvyšky energie, ktoré ste kdesi hlboko vo vnútri vás ukrývali. V takom prípade je potrebné dobiť si baterky, no dlhým spánkom to nepôjde, teda aspoň nie zo dňa na deň.

5. Bolesti na hrudníku

Tie môžu byť prejavom infarktu, ale aj stresu. Stres totižto vedie k úzkosti a úzkosť zase k stresu. Človek sa tak dostáva do začarovaného kruhu, z ktorého nemusí nájsť cestu von. Ak ste príliš vystresovaní, môžete pociťovať napätie a bolesť na hrudi. Takýto chronický stres je dokonca rizikovým faktorom pre vznik srdcových chorôb alebo dokonca spomínaného infarktu.

Neprehliadni: Citrónová šťava je nenahraditeľným pomocníkom: 5 problémov, ktoré vylieči


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 04.12.21 06:18

ĽŠ
karma
100.00

Stres naozaj môže byť motivátorom.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní