Malá svadba s dvoma svedkami: Dala by si jej prednosť?

Malá svadba s dvoma svedkami: Dala by si jej prednosť?

Pokiaľ od malička nesnívate o svadbe ako z rozprávky, kde budete vy – princezná, váš vyvolený – princ a okolo vás sa bude zabávať a hostiť 150 a viac svadobčanov, tak možno bude práve minimalistická svadba s dvoma svedkami pre vás tou správnou voľbou. V článku si preberieme pozitíva tohto typu svadby. Treba však dodať, že rozhodne nie je pre každého.

Je to „len“ sobáš

Na začiatok si ale musíme pripomenúť základný fakt, konkrétne to, že svadba s dvoma svedkami má rovnako ako opulentná a rok plánovaná svadba ten istý výsledok – uzatvorenie manželstva. Správne by sme v tomto prípade ani nemali hovoriť o svadbe, nakoľko tá sa skôr spája s oslavou po sobáši. Zloženie svadobného sľubu na úrade alebo v kostole s dvoma svedkami je teda podľa správnosti „len“ sobášom.

Klasická svadba by sa dala s väčšou mierou sarkazmu označiť aj za „cirkus okolo manželstva“. No a ten ešte nikomu spokojné a šťastné spolužitie nepriniesol, rovnako ani počet svadobčanov. Pokiaľ sa na túto „akciu“ pozeráte pragmaticky, možno zistíte, že celé to divadlo okolo tradičnej svadby naozaj ku šťastiu nepotrebujete. Dokonca aj niektoré páry, ktoré si svadbu starostlivo plánovali, minuli na ňu všetky úspory a hovorilo sa o nej medzi ľuďmi ešte dlho, priznávajú, že by s odstupom času postupovali inak. Jednoducho a spontánnejšie. Aká je teda svadba s dvoma svedkami?

Pozri aj: Zmena mena po svadbe: Priprav sa na beh na dlhé trate. A poriadny!

jednoduchá svadba

Zdroj: Shutterstock®

Utajenie ako hlavná podmienka

Kľúčovým pre tento typ svadby je jej utajenie. Prečo? Lebo je vysoko pravdepodobné, že by vám ju rodina a priatelia vyhovorili. Vedieť by o nej teda mali vopred  jedine svedkovia. V tomto momente sa však dostávame aj k jednému mínusu svadby s dvoma svedkami, a tým je možnosť, že svoju neúčasť na svadbe zoberie rodina osobne. Aj keď je svadba v podstate rozhodnutím a vecou dvoch ľudí, predsa len, tí najbližší a priatelia si môžu celkom ostro nárokovať účasť na nej. Pokiaľ však svadbu dôkladne utajíte a až potom oznámite šťastnú správu, môžete sa síce stále stretnúť s nespokojnosťou, ale nakoľko už k danej „veci“ došlo, nemala by mať taký intenzívny charakter.

Koho pozvať alebo o jednu starosť menej

Problémom pri klasických svadbách býva aj to, koho na svadbu pozvať. A to ešte len začínajú naťahovačky a boje o to, koho áno a koho nie. No a zrazu môžete uraziť kopec nepozvaných hostí alebo si ich pozvať také množstvo, že váš rozpočet nebude „stíhať s dychom“. Výhodou minimalistickej svadby s dvoma svedkami je to, že má predpoklad byť osobnejšia, možno aj romantickejšia a napriek všetkému si ju dokážete užiť viac ako klasickú svadbu, kde by ste sa museli v rámci slušnosti venovať aj  bratrancovi z tretieho kolena.

Je to iba sobáš

Zdroj: Shutterstock®

Výrazne ušetrené financie a čas

Veľa párov sa rozhodne pre minimalistickú svadbu s dvoma svedkami aj z finančných dôvodov. Totiž, ako viete, celá tá veľkolepá paráda tradičnej svadby stojí nemalé peniaze. Zoberte si len položky ako: prenájom priestorov, jedlo, výzdoba, oblečenie, fotenie, hudba, kvety. Nehovoriac o čase, ktorý si plánovanie svadby vyžaduje.

Odcestuj a vydaj sa/ožeň sa

Zaujímavým benefitom svadby s dvoma svedkami je to, že môžete jednoducho a bez väčších organizačných problémov odcestovať a spečatiť svoj zväzok, napríklad v Karibiku, Taliansku alebo na Havaji. Teda kde chcete a kde vám aj svadbu právoplatne uznajú. Máte tak zabezpečenú už aj svadobnú cestu. Samozrejme, tu treba vybavovať viac formalít a s dostatočným časovým predstihom, bez toho sa svadba v zahraničí nezaobíde.

Zaujme ťa: Svadobná cesta na Slovensku: Tipy na to najlepšie z našej krajiny

Svadba len s dvoma svedkami

Zdroj: Shutterstock®

Bez stresu a v pohode

Určite to poznáte aj z iných oblastí života, čím viac vecí sa naplánuje, tým je väčšia pravdepodobnosť, že sa niečo pokazí a nevydarí. No a pri veľkej svadbe je toho plánovania habadej. Pri minisvadbe, resp. sobáši si teda ušetríte okrem iného aj nervy. Nie je tam veľmi čo pokaziť. Podstatné je, aby ste mali dvoch svedkov a boli v dohodnutý čas na dohodnutom mieste, či už na úrade alebo v kostole. No a potom si môžete ísť so svedkami sadnúť na obed alebo večeru. V poslednom kroku už len rozpošlete po-svadobné oznámenia, prípadne aj zatelefonujete ľuďom, ktorí by o tejto šťastnej novine mali vedieť . A máte hotovo!

Pre koho je teda svadba len s dvoma svedkami vhodná?

  • Pre nezávislé a spontánne povahy, ktoré nerady plánujú.
  • Pre ľudí, ktorí sa chcú jednoducho „len zobrať“, aby to mali čierne na bielom.
  • Pre introvertov, ktorí nechcú byť stredobodom pozornosti.
  • Pre pragmatických a šetrných ľudí, ktorí by radšej peniaze investovali inak.
  • Pre minimalistov, ktorí vnímajú klasickú svadbu ako plytvanie vo všetkých smeroch.
- Anketa

DALI BY STE PREDNOSŤ UTAJENEJ SVADBE LEN S DVOMA SVEDKAMI?

Odpovedalo 169 ľudí  

Áno, som rozhodne za.
91%
Možno, stojí za úvahu.
5%
Nie, dávam prednosť klasickej svadbe.
4%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Kristína Sekeráková 05.04.21 15:57

KS
karma
133.00

Určite je to v dnešnej neistej dobe lepšia voľba.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní