Chcete brúsiť, rezať alebo leštiť: Ako správne vybrať kotúč?

Chcete brúsiť, rezať alebo leštiť: Ako správne vybrať kotúč?

Kotúče vyberáme vždy podľa toho, akú činnosť s nimi vykonávame. Brúsne kotúče na brúsenie povrchov. Rezné kotúče na rezanie materiálov. A leštiace kotúče na leštenie. Znie to jednoducho, výber každého z nich má však svoje špecifiká.

Čo by mal spĺňať vhodný brúsny kotúč

Ústrednou otázkou pri výbere kotúča – brúsneho, rezného i leštiaceho – je, s akým materiálom budete pracovať. Od toho sa odvíja použitý materiál brúsneho kotúča: na kov sú vhodné drôtené typy, na betón zas diamantové.

Dôležitým faktorom je tiež požiadavka na hrúbku brúsenia – chcete zvary vybrúsiť dohladka alebo dosiahnuť zrkadlový lesk? Drôtené brúsne kotúče uberajú viac z materiálu, naopak lamelové brúsne kotúče sú k povrchu šetrné a dokážete nimi dosiahnuť vyšší lesk. Čím vyššie číslo zrnitosti, tým jemnejší brúsny kotúč. Ak však chcete zrkadlový lesk, na mieste je siahnuť po leštiacich kotúčoch.

Aby bola práca čo najpríjemnejšia, zohľadnite i veľkosť brúsenej plochy. Tu platí, čím väčšia plocha, tým väčší priemer brúsneho kotúča. Je pre vás životnosť brúsneho kotúča dôležitá? Namiesto papierového podkladu zvoľte umelohmotnú fóliu, ktorá sa nezvykne trhať.

Odporúčame: Ako sa starať o záhradné náradie tak, aby vám slúžilo ešte mnoho rokov?

Na čo si dať pozor pri rezných kotúčoch

Farebné kovy, oceľ, nerez, ale i kameň – to všetko dokáže rezný kotúč prerezať. Je však pravdou, že pri rezaní kameňa odborníci odporúčajú siahnuť skôr po diamantovom kotúči. Pri výbere vhodného rezného kotúča je namieste vyberať podľa typu nástroja: remeselníci zväčša používajú priamu alebo uhlovú brúsku. Rezné kotúče s priemerom 125 mm, hrubé 1 mm sú bežným variantom do obľúbenej karbobrúsky.

Ak je životnosť kotúča zásadná, najtrvácnejším materiálom zrna je kremík. Pri voľbe vhodného rezného kotúča sa tiež oplatí zohľadniť aj jeho hrúbku a materiál zrna. Hoci hrubšie rezné kotúče vydržia dlhšie, zároveň sa aj skôr prehrejú a kvôli vyššej hmotnosti sa s nimi ťažšie manipuluje.

Myslite však na to, že jedným brúsnym kotúčom by ste mali brúsiť iba jeden materiál: ak by ste kotúčom najprv brúsili oceľ a potom nerez, čiastočky ocele by mohli spôsobiť, že nerez by postupom času začala hrdzavieť.

Neprehliadni: Chryzantémy sú kráľovné jesene: Ako ich správne pestovať?

Leštiace kotúče a ich špecifiká

Na finálne doleštenie sa môžu použiť brúsne i leštiace kotúče. Tu je dôležité, aby mal brúsny kotúč vysokú zrnitosť – ideálne 400 až 5 000. Konkrétne číslo záleží od materiálu i účelu, napríklad na dolešťovanie po nanesení laku sa používať zrnitosť až 5 000.

Samostatnou kategóriou sú rúnové, handrové, filcové či gumené leštiace kotúče. Pri gumových a rúnových, narozdiel od filcových a handrových, nie je potrebné používať leštiacu pastu. Zároveň je dôležité pri leštení znížiť otáčky a pri leštení s pastou myslieť na výmenu leštiaceho kotúča vždy po použití novej jemnejšej pasty. Ak by ste tak neurobili, v kotúči ostanú čiastočky hrubšej pasty a výsledný efekt sa stratí.

Kotúče na rezanie, brúsenie i leštenie prémiových značiek, ako Pferd, Rhodius a Extol nájdete na www.abse.sk.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní