Záhradný postrekovač a rosič: Aký je medzi nimi rozdiel a ako vybrať ten správny?

Záhradný postrekovač a rosič: Aký je medzi nimi rozdiel a ako vybrať ten správny?
  • 11.08.2022
  • Michaela Kožáková

Záhradné postrekovače a rosiče sú skvelými pomocníkmi v boji proti rôznym škodcom, ktorí ničia rastliny v našich záhradách. Využiť ich môžeme na hnojenie, zahmlievanie rastlín či dokonca pri práci v stavebníctve. 

Postrekovače a rosiče na stromy a rastliny ocení každý záhradkár a pestovateľ. Či už máte malé záhradky, skleníky, rastliny v interiéri alebo záhrady a ovocné sady veľkých rozmerov, vždy dokážete nájsť vhodný model, ktorý bude vyhovovať vašim požiadavkám.

Postrekovače a rosiče predstavujú jednoduché prístroje, ktoré sa líšia pohonom, veľkosťou alebo objemom či materiálom. Ako však vybrať tie najvhodnejšie? Čím sa riadiť pri ich kúpe?

Neprehliadni: Záhradná sprcha: Aké typy existujú a ako vybrať tú správnu?

Záhradný rosič

Zdroj: shutterstock

Postrekovač verzus rosič

V záhradníctve alebo v poľnohospodárstve sa postrekovač využíva k rozprašovaniu zmesi vody s pesticídnymi, arboricídnymi, herbicídnymi, insekticídnymi, chemickými či biologickými prípravkami na ochranu rastlín, stromov alebo plodín. 

Aký je rozdiel medzi postrekovačom a rosičom? Z postrekovača je kvapalná postrekovacia látka hnaná tlakom cez rôzne typy dýz na rastliny. Samotné rozprášenie tekutiny vo vzduchu nie je až také dokonalé a veľa kvapiek bez úžitku padne na zem.

U rosičov je vzduch hnaný výkonným ventilátorom cez difúzor. Prúd vzduchu strháva postrekovú kvapalinu cez regulačný ventil, ktorá sa rozpráši na jemnú hmlovinu.

Mnoho záhradkárov považuje rosič za vhodnejší prostriedok na postrek zeleniny a ovocných stromov, pretože jeho aerosól je jemnejší. Objem vzduchu v aerosóle je možné regulovať. Rosič sa tiež často využíva na veľkých plochách, napríklad vo viniči, v sadoch či iných veľkoplošných kultúrach. Na rosič môžeme upevniť na základnú trysku rôzne kryty – rozptylové, ULV, deliace, obojstranné a iné.

Nevýhodou rosičov je nedostatočné pokrytie a nepresné umiestnenie postreku na konkrétne plodiny.

Postrekovače vynikajú širokým príslušenstvom trysiek a rôznorodosťou postrekových tyčí. Tým, že postrekovače uvoľňujú hrubší aerosól sú vhodnejšie na krátke vzdialenosti. 

Záhradné postrekovače

Zdroj: shutterstock

Druhy postrekovačov

Pri kúpe postrekovača si môžete vyberať z rôznych druhov:

  • ručné postrekovače: disponujú kapacitou len niekoľko litrov a sú určené prevažne na postrek izbových rastlín alebo ich častí.
  • chrbtové postrekovače: nájdu svoje uplatnenie v skleníkoch, okrasných i ovocných záhradách, fóliovníkoch, ovocných sadoch a viniciach. Ich objem je zväčša 12 litrov. Nosia sa väčšinou na chrbte. Pomocou motorového alebo ručného pohonu a hadici s dýzou sa aplikuje prípravok na rastliny, stromy či kríky.
  • poľné/poľnohospodárske postrekovače: tie sa delia na nesené, ťahané a samochodné. Poľné rozprašovače sú buď montované za ťažké zariadenia alebo majú vlastný pohon. Ich obsah sa pohybuje v tisícoch litroch.

Pre majiteľov väčších záhrad a sadov sú ideálnou voľbou silnejšie akumulátorové alebo motorové postrekovače s väčším tlakom.

Druhy rosičov

Keďže výdatnosť pri rosiči je podstatne väčšia ako pri postrekovači, je vhodný do sadov či vinohradov a na ošetrenie väčších plôch. Chrbtové rosiče sú poháňané spaľovacím motorom. Svoje uplatnenie nájdu všade tam, kde je potrebné aplikovať postrek vyššie – do korún stromov alebo do väčšej vzdialenosti od miesta postrekovania. Veľkým plusom rosičov je efektívnejšia spotreba postreku a jeho účinnosť.

Kvapalina v zásobníku motorového rosiča je poháňaná veľmi silným ventilátorom, ktorý vytvára prúd vzduchu cez trubicu, na konci ktorej je umiestnená dýza. Tento prúd vzduchu so sebou vynesie von kvapalinu veľkou rýchlosťou. Motorový rosič vie zasiahnuť plochu vzdialenú aj 10 metrov. Určite ho však nepoužívajte napríklad na paradajky, pretože silný prúd by ich mohol mechanicky poškodiť.

Zaujme ťa: Zavlažovanie záhrady: Aké sú možnosti pre efektívnu závlahu?

Motorový rosič

Zdroj: shutterstock

Ako vybrať postrekovač alebo rosič?

Pri výbere je potrebné dbať na požiadavky a funkcie, ktoré od nového záhradného postrekovača alebo rosiča očakávate. Pri kúpe tohto záhradného pomocníka sa nenáhlite. Porovnajte si jednotlivé parametre s prihliadnutím na cenu produktu a ak máte možnosť, výrobok si vyskúšajte. Malo by sa vám s ním ľahko a pohodlne manipulovať. Zohľadnite i objem postrekovača alebo rosiča, ich hmotnosť a materiál, z ktorého sú vyrobené.

Primárnym faktorom pri výbere postrekovačov a rosičov je veľkosť záhrady a množstvo pestovaných rastlín či stromov, ktoré potrebujete ošetrovať. 

Pred kúpou postrekovača alebo rosiča si zistite, či s konkrétnym modelom môžete aplikovať všetky bežne používané typy postrekov. Zvlášť si dajte pozor na postreky na olejovej báze. Tie často reagujú s tesneniami, ktoré potom môžu prepúšťať tekutinu.

Postrekovače sú určené pre prácu vonku, ale aj v skleníku a sú teda konštruované tak, aby bez problémov vydržali bežné teploty do 40 °C. Keďže pod vplyvom teploty stúpa tlak, je dôležité, aby bol postrekovač vybavený bezpečnostným pretlakovým ventilom, ktorý udržuje hladinu tlaku.

Dôležitá je tiež dostupnosť náhradných dielov a príslušenstva postrekovačov a rosičov. Nezabudnite i na dostatočne dlhú záručnú dobu a dostupné servisné body. Výborným pomocníkom je aj rozprašovací kužeľ, ktorý zabraňuje rozptylu jemných kvapôčok a nežiadúcemu poškodeniu okolitých rastlín. Dobrý postrekovač a rosič by mal mať čo najväčší plniaci otvor, ktorý uľahčí napĺňanie.

Starostlivosť

Údržba a skladovanie záhradných postrekovačov a rosičov si nevyžaduje nejaké extra náročné požiadavky. Po ukončení práce a prepláchnutí čistou vodou stačí postrekovač či rosič uložiť na suché miesto s bežnou teplotou, niekam do pivnice či záhradného domčeka. Nenechávajte ich na slnku!

Pozri aj: Akumulátorové náradie: Aké sú jeho výhody a prečo by nemalo chýbať ani vo vašej výbave


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní