Oplatí sa vyskúšať prírodné oleje? Na čo sú vôbec dobré?

Oplatí sa vyskúšať prírodné oleje? Na čo sú vôbec dobré?

Príroda nám okrem krásneho prostredia dala aj niečo, čo mnohí z nás používajú vo svojej domácnosti. Ide o esenciálne oleje, ktoré naberajú na popularite, pretože okrem krásnej vône majú kvantum priaznivých účinkov na telo aj dušu. Práve kvôli množstvu ich „wellness“ výhod si ich zamilovali aj mnohé celebrity. Napríklad Gwyneth Paltrow nedá dopustiť na esenciálny olej Melaleuca (tea tree olej), Alicia Keys si zamilovala muškátový olej, vždy upravená Kate Middleton svoje vlasy ošetruje prostredníctvom Ylang Ylang oleja a v neposlednom rade Jennifer Aniston je známa ako milovníčka ružového pleťového oleja.

Esenciálne oleje sa využívajú už po celé generácie. V rôznych kultúrach sa využívali a dodnes aj používajú na liečbu mnohých ochorení. Aj napriek tomu, že sú známe a využívané už po celé desaťročia, svoj ozajstný „boom“ zažili len nedávno. Dokonca štatistiky a analýzy uvádzajú, že sa do roku 2024 zvýši podiel prírodných olejov na trhu o celých 8 %. Prírodná kozmetika a hlavne prírodné oleje majú navrch, pretože predstavujú skvelý produkt, ktorý môžete aplikovať na pokožku aj vlasy, dokonca ich môžete využívať pre podporu svojho zdravia, ale tiež majú úžasné aromaterapeutické účinky.

Odporúčame: Aká je správna aplikácia lícenky? Pozor, môžeš ňou všetko pokaziť!

účinky prírodných olejov

Zdroj: Shutterstock®

Čo sú prírodné oleje?

Prírodné oleje sa získavajú z rastlín a využívajú sa pre podporu zdravia, ale aj krásy. Sú extrahované  z rôznych častí rastlín, ktoré majú vďaka spracovaniu výraznejšiu arómu. Prírodné oleje predstavujú dar prírody. Ide o kvalitné oleje, ktoré sú za studená lisované, vďaka čomu v sebe zachovávajú účinné látky – a tie sú prospešné pre ľudský organizmus.

Poľahky by sme ich mohli nazvať ako jednozložkovú prírodnú kozmetiku, pri ktorej dokážete rázom určiť či vám bude vyhovovať alebo nie. Stačí len poznať ich účinky a vybrať si tak správny olej, s ktorým dokážete vyriešiť svoj kozmetický alebo zdravotný problém. A že si je z čoho vyberať, asi písať nemusíme. Vyberte si teda ten správny!

účinky ricinového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Ricínový olej

Azda niet toho, kto by nepoznal ricínový olej. Už od dávna sa používa ako liečebné laxatívum, no nesmieme zabúdať, že má aj iné účinky, ktoré si zamilovali mnohé ženy. Predovšetkým sa tento olej používa v bio kozmetike pre jeho vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín (kyseliny olejovej, kyseliny ricinolovej a kyseliny linolovej). Extrahuje sa lisovaním semien ricínu a jeho účinky si zamiluje predovšetkým aknózna pleť.

Ricínový olej pôsobí antibakteriálne, znižuje zápal a lieči podráždenie. Okrem toho, že je vhodný na ošetrenie aknóznej pleti, na ktorej neupcháva póry, tak sa tiež využíva na redukciu tmavých škvŕn na pokožke a zjednotenie tónu pleti. Takisto preniká do hlbších vrstiev pokožky, kde stimuluje produkciu kolagénu, a tým zabezpečuje jej hydratáciu z vnútra a rovnako vyhladenie vrások či spevnenie pleti.

Ricínový olej tiež ponúka množstvo výhod pre vlasy či mihalnice. Ak ste ešte nevyskúšali jeho účinky pri podpore rastu mihalníc alebo vlasov, tak by ste mali vedieť, že v tomto tento olej nemá konkurenciu. Olej zvyšuje prekrvenie vlasových folikulov, pomáha pri rozštiepených končekoch, ale tiež bojuje s lupinami a suchou pokožkou hlavy.

účinky kokosového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Kokosový olej

Kokosový olej môžeme označiť za univerzálneho pomocníka, ktorý má všestranné využitie. Vďaka jeho účinkom ním dokonca môžete nahradiť všetky pleťové a telové produkty, ktoré bežne využívate. Tento olej je zložený z mastných kyselín, predovšetkým z kyseliny laurovej, kyseliny kaprinovej, kyseliny kaprylovej a kyseliny myrtisovej. Všetky tieto kyseliny pôsobia proti vírusom, mikróbom, hubám a kvasinkám. Obsahuje tiež minerály ako je mangán, meď, zinok, selén, železo,...

Jeho účinky si zamilujú predovšetkým majiteľky suchej pleti, pretože olej pokožku premasťuje, vyživuje a omladzuje ju. Na druhej strane tiež pozitívne vplýva aj na aknóznu pleť, pretože má hojivé účinky a tiež je vhodný aj na ošetrenie problematickej pokožky, ktorá bojuje s ekzémom či alergiou. Môžete ním nahradiť svoje telové mlieko alebo krém, odličovacie mlieko, ale aj olej na vlasy.

Zaujme ťa: Ako na popraskané pery v zime? Toto musíš vyskúšať ihneď!

účinky arganového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Arganový olej

Arganový olej, tiež nazývaný ako marocké tekuté zlato, sa získava z plodov stromu Argania spinosa (argánia tŕnitá), ktorý rastie predovšetkým v Maroku. Jeho spracovanie je pomerne náročné, pretože na výrobu jedného litra oleja sa spotrebuje až 30 kg plodov arganovníka. Preto je arganový olej považovaný za vzácny, čo sa v niektorých prípadoch odráža na jeho cene. Na druhej strane však patrí k najobľúbenejším olejom, ktoré sa využívajú v kozmetickom aj potravinárskom priemysle.

Arganový olej obsahuje vitamíny (najmä vitamín E), esenciálne mastné kyseliny, karotenoidy a steroly. Pokožku hydratuje, regeneruje, pomáha vyhladzovať vrásky, urýchľuje hojenie rán a je nápomocný pri minimalizovaní jaziev či redukcii celulitídy. Dokonca má antiseptické účinky, vďaka čomu je vhodný na ošetrenie aj aknóznej pleti. Vďaka tomuto oleju dostanú rozštiepené končeky, suché a polámané vlasy druhý dych a rovnako aj dolámané nechty so sklonom k štiepeniu.

účinky mandľového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Mandľový olej

Ak sú zdravé mandle, ktorých by sme si mali dopriať za hrsť denne, tak bude zdravý a prospešný aj mandľový olej. A veru tak, mandľový olej je bohatý na bielkoviny, polynenasýtené a mononenasýtené mastné kyseliny, vlákninu, vitamíny skupiny B a vitamín E, draslík, horčík, zinok, meď a železo. Jednoducho je bohatý na látky, ktoré potrebuje náš organizmus, ale aj pokožka.

Olej je vhodné užívať pri redukcii hmotnosti, pozitívne vplýva na kardiovaskulárny systém a na mozog. V kúpeľni zase oceníte jeho účinky na pokožku a vlasy. Použite ho namiesto telového krému, a to hlavne v zimnom období. Jeho hydratačné schopnosti vás prekvapia natoľko, že ho už viac z rúk nepustíte. Vďaka vitamínu E dokonca priaznivo pôsobí aj na pleť, ktorú omladzuje a navracia jej mladosť. Tiež disponuje upokojujúcimi účinkami, zmierňuje podráždenie a svrbenie.

- Galéria
1 z 3
Oplatí sa vyskúšať prírodné oleje? Na čo sú vôbec dobré? - KAMzaKRASOU.sk
Oplatí sa vyskúšať prírodné oleje? Na čo sú vôbec dobré? - KAMzaKRASOU.sk
Oplatí sa vyskúšať prírodné oleje? Na čo sú vôbec dobré? - KAMzaKRASOU.sk

Zdroj: notino


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Soňa Krátka 21.02.20 08:51

SK
karma
114.00

Prírodné oleje ja veru môžem...

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní