Prečo zaradiť sušené paradajky do jedálnička? Sú nádejou pri rakovine?

Prečo zaradiť sušené paradajky do jedálnička? Sú nádejou pri rakovine?

Paradajky sa po zbere veľmi rýchlo kazia, čo ste možno spozorovali aj vy. Akonáhle si ich priveziete z obchodu, je potrebné ich čo najskôr spotrebovať, pretože v priebehu niekoľkých dní sa z nich stáva scvrknutá masa ničoho. Je to preto, lebo paradajky majú vysokú vlhkosť. Samé o sebe obsahujú veľké množstvo vody, ktorá sa dokáže pomerne rýchlo vypariť. Avšak samotným sušením paradajky nestrácajú na chuti a ani na výživovej hodnote.

Paradajky sa najčastejšie sušia na vzduchu a priamom slnečnom žiarení, čo je najekonomickejšie. Ide však o pomerne zložitý proces, preto je pre nás jednoduchšie, kúpiť si ich v obchode alebo vysušiť v sušičke na potraviny či v rúre. Sušením však paradajky nestrácajú na svojej nutričnej hodnote. Ba dokonca americkí vedci zistili, že sušené paradajky môžu byť nádejou pri rakovine prostaty. Či už si ich teda kúpite alebo spravíte, poďte sa pozrieť na to, aké sú ich účinky.  

Neprehliadni tiež: Vyrážky, svrbenie či sfarbenie: Vieš, čo prezrádza jazyk o zdraví?

účinky sušených paradajok

Zdroj: Shutterstock®

Čo obsahujú sušené paradajky?

Či už čerstvé, alebo sušené, paradajky v sebe obsahujú veľmi prospešnú látku, ktorou je lykopén. Ak porovnáme sušené s čerstvými, tak sušené paradajky obsahujú až desaťkrát viac lykopénu ako čerstvé. Lykopén je antioxidant, ktorý okrem iného pôsobí aj ako prevencia pred vznikom rakoviny. Taktiež pomáha chrániť pokožku pred negatívnym vplyvom UV žiarenia. Sušené paradajky majú močopudné účinky, vďaka čomu sú celkom nápomocné pri detoxikácii organizmu. Ak nie sú príliš presolené, tak blahodarne pôsobia aj na tlak či obehovú sústavu organizmu.

Okrem tohto antioxidantu sa v sušených paradajkách nachádzajú aj vitamíny, a to konkrétne vitamíny C, B, E, K a taktiež aj niacín. Z minerálov to je predovšetkým draslík, železo, vápnik a horčík. Okrem toho za zmienku stoja aj karotenoidy a ďalšie látky, ktoré blahodarne pôsobia na celý ľudský organizmus.

rakovina prostaty

Zdroj: Shutterstock®

Sušené paradajky a rakovina prostaty

Americkí vedci dokázali, že sušené paradajky dokážu byť nápomocné pri liečbe rakoviny prostaty. Za všetkým treba hľadať organický karbohydrát FruHis, ktorý pomáha telu zbavovať sa zhubných buniek, a tak prispievať k akejsi liečbe rakoviny. To, že sú paradajky účinné v boji proti rakovine, sa snažili vedci dokázať už dávnejšie. Túto teóriu však potvrdil biochemik Valeri Mossine, ktorý vykonal pokusy na potkanoch.

Jeho pokusmi bolo preukázané, že paradajky a hlavne karbohydrát je vysoko nápomocný v boji s rakovinou prostaty. Treba však podotknúť, že paradajky, teda hlavne sušené paradajky, by ste mali konzumovať každý deň, a to počas celého roka. Nestačí si paradajky dopriať len raz za čas, ale oveľa častejšie, aby boli ich účinky skutočne preukázateľné.

prečo jesť sušené paradajky

Zdroj: Shutterstock®

Účinky sušených paradajok

Či už čerstvé, alebo sušené ovocie aj zelenina – každé má pozitívny vplyv na ľudský organizmus. Inak tomu nie je ani v prípade sušených paradajok. Už vyššie spomínaný lykopén pomáha bojovať proti rakovinotvorným bunkám. Okrem toho je táto sušená pochúťka plná vápnika a železa, ktoré pri pravidelnom konzumovaní posilňujú kosti a zuby. Železo tiež bojuje s chudokrvnosťou, preto sú sušené paradajky vhodné aj pre tých, ktorí majú dočinenia s anémiou. Nehovoriac o tom, že sušené paradajky obsahujú aj vitamíny A a C, ktoré prispievajú ku krajšej pokožke.

Sušené paradajky tiež znižujú obsah cholesterolu v krvi, mierne znižujú krvný tlak a posilňujú imunitný systém. Tiež nesmieme zabúdať na fakt, že sušené paradajky pomáhajú vyplavovať toxíny z organizmu, zlepšujú trávenie a znižujú únavu.

Ak už ste sa rozhodli pre prípravu domácich sušených paradajok, tak je dôležité, aby ste si vybrali paradajky, ktoré sú nezávadné. Vyhnite sa sušeniu tých, ktoré ste si kúpili v obchode. Ich pôvod nie je častokrát známy a navyše precestovali veľkú diaľku a prešli mnohými procesmi, kým sa dostali na pulty obchodov. Najlepšie je vysušiť si doma vypestované paradajky alebo tie kúpené v BIO obchode.

- Anketa

JEDLI STE UŽ SUŠENÉ PARADAJKY

Odpovedalo 207 ľudí  

Áno, ale vôbec mi nechutili
3%
Zbožňujem ich
79%
Ešte som nemala príležitosť
6%
Robievam si ich aj doma
12%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 15.10.19 06:44

ĽŠ
karma
100.00

Nielen zdravé, ale i veľmi chutné!

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 15.10.19 11:50

MC
karma
109.00

V zime ,ako náhrada za čerstvé .

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 16.10.19 13:32

KK
karma
105.00

kupujem si ich v obchode, ale po prečítaní tohto článku ich určite budem používať častejšie

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 16.10.19 13:48

DB
karma
117.00

sušené paradajky mám veľmi rada

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 10.11.20 20:24

karma
106.00

Sušené paradajky si robím doma, ale pridávam si ich do jedla.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní