Bezlepkové palacinky, venčeky i makový koláč podľa cukrárky Olgy Ceralovej

Bezlepkové palacinky, venčeky i makový koláč podľa cukrárky Olgy Ceralovej

Než začneme piecť pre celiatikov mali by sme si skontrolovať nielen múku, ale aj všetky suroviny, ktoré môžu obsahovať lepok. Napríklad pudingy alebo prášok do pečiva. Aj tie treba kupovať výlučne bezlepkové.

Olga Ceralová z Dortisimo radí na čo si dať pozor:

Najčastejšou chybou môže byť zlý pomer múky, nie vždy je možné nahradiť obyčajnú múku bezlepkovou v rovnakom pomere, napríklad jednodruhová múka ryžová alebo pohánková sa dávajú v o niečo menšom množstve, inak by bolo výsledné cesto príliš hutné. Ale napríklad zmesové múky (v Čechách Jizerka alebo Schär) sa dajú použiť v rovnakom pomere.

„Na pečené dobroty, napríklad torty alebo rôzne zákusky radšej používam zmesi, pri ktorých nemusím prepočítavať pomer múky. Ale napríklad palacinky sú vynikajúce z ryžovej múky, doplnené troškou pohánkovej múky. Skvelé sú aj recepty s mandľovou múkou, či už ide o makronky alebo napríklad linecké cesto, kde je klasická múka nahradená z 2/3 zmesovou múkou a 1/3 mandľovej múky. Ak by sme dali len čisto mandľovú múku, cesto by sa príliš drobilo." odporúča O. Ceralová.

bezlepkové palacinky a venčeky

Zdroj: Dortisimo.sk

Bezlepkové venčeky:

  • 250 ml vody
  • 100 g bezlepkovej múky (Schär alebo Jizerka)
  • 50 g mandľovej nebo pohánkovej múky
  • 4 vajcia

Vodu zvaríme s maslom, vsypeme zmiešané múky so štipkou soli a miešame na malom plameni, kým sa cesto nespojí a nezačne oddeľovať od stien nádoby. Následne dáme do robota a miešame až do vychladnutia, nakoniec primiešame postupne celé vajcia. Cesto dáme do vrecúška a striekame rezanou špičkou na papier na pečenie venčeky alebo veterníky. Pečieme na 200 stupňoch Celzia asi 25 minút. Počas pečenia neotvárame rúru! Po vychladnutí rozkrojíme a naplníme krémom podľa chuti. Na polevu môžeme použiť citrónovú polevu alebo kulér na veterníky (pozn. kulér je druh potravinárskeho farbiva, tmavohnedá kvapalina vytvorená zahrievaním cukru na karamelizačnú teplotu)

Palacinky:

3 diely ryžovej múky a 1 diel pohánkovej múky, 2 vajcia, asi pol litra mlieka – tak aby bolo cesto hladké a husté ako na lievance. Postup rovnaký ako pri klasických palacinkách.

Odporúčame: Recept na falafel pečený v rúre: Sýty obed raz-dva na stole!

makový koláč

Zdroj: Dortisimo.sk

Makový koláč:

  • 5 vajec
  • 100 g cukru
  • 120 g mletého maku
  • štipka soli
  • čokoláda z Dortisimo.sk

Najprv si bielka vyšľaháme so soľou, potom si zvlášť vymiešame žĺtky s cukrom. Do žĺtkov primiešame mak a jemne vmiešame aj bielky. Cesto prelejeme do vymastenej formy. Pečieme v predhriatej rúre 180 °C. Či je koláč hotový vyskúšame zapichnutím špajle – z hotového koláča ju vytiahnete čistú. Upečený koláč dozdobíme kvalitnou čokoládou, ktorú roztopíme vo vodnom kúpeli. Pred podávaním ocukríme.

TIP cukrárky Olgy Ceralovej z Dortisimo.sk: V ceste nie je múka ani prášok do pečiva, a preto pri pečení veľmi nevyskočí. Ak ale túžite po vyššom koláči, upečte viacero korpusov a následne ich spojte krémom alebo džemom.

Neprehliadni: Recept na chrumkavé celozrnné žemle: Začnite deň domácim pečivom


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní