Konzumujete fenikel? Spoznajte jeho účinky a pridajte ho do stravy!

Konzumujete fenikel? Spoznajte jeho účinky a pridajte ho do stravy!

Najmä vo väčších obchodoch s potravinami je pomerne dobre dostupný. Často však zostáva prehliadnutý a v nákupných košíkoch a na našich tanieroch tak končia iné druhy zeleniny. Reč je o chutnom a zdravom fenikli. Fenikel obyčajný, latinsky Foeniculum vulgare, z čeľade zelerovité je známy predovšetkým vo forme semien, ktoré sú okrem iného využívané v kuchyni ako korenina. Jeho pôvod možno hľadať najmä na juhu Európy v stredomorskej oblasti.

Netreba však zabúdať na to, že existujú aj rôzne sladké odrody fenikla, ktoré sú pestované pre svoje buľvy, respektíve mäsité bázy stoniek, ktoré sú zložené do dužinatého a vertikálne splošteného útvaru, akejsi nepravej cibule. Tieto časti rastliny sú zberané ešte pred kvitnutím a sú určené na konzumáciu. V kuchyni sa bežne využívajú ako zelenina. Poďte sa pozrieť spolu s nami na to, prečo sa oplatí fenikel zaradiť do jedálnička a ako si z neho pripraviť chutnú dobrotu. 

Odporúčame: Dokonalá avokádová nátierka 3x inak: Každá stojí za vyskúšanie!

účinky fenikla

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú účinky fenikla?

Buľvy fenikla sú veľmi výživné a nášmu telu vedia poskytnúť rôznorodé živiny. V menšom množstve v nich nájdeme bielkoviny, okrem toho i slušnú dávku vlákniny. Táto zelenina je skvelou voľbou aj pre tých, ktorí si strážia váhu. V diétnom jedálničku je vítaná pre nízky obsah kalórií (cca 30 kcal na 100 g) a zanedbateľný obsah tuku. Okrem toho fenikel doplní telu vitamín C, viaceré vitamíny skupiny B (napríklad vitamín B3), ako aj minerálne látky a stopové prvky, napríklad železo, draslík, mangán, zinok alebo horčík. Ukrývajú sa v ňom i mnohé látky s antioxidačnými účinkami, ktoré napomáhajú chrániť bunky tela pred poškodením zo strany voľných radikálov, čím pôsobia proti chronickým a civilizačným ochoreniam.

Chutnému feniklu sú vďaka jeho zloženiu pripisované i tieto účinky:

  • priaznivý vplyv na imunitu,
  • podpora dobrého trávenia,
  • eliminácia plynatosti a zmierňovanie tráviacich ťažkostí,
  • pomoc pri redukcii váhy,
  • optimalizácia hladiny krvného tlaku,
  • podpora zdravia srdca a ciev,
  • protizápalové účinky.

Fenikel v kuchyni

Fenikel nie je v našich kuchyniach až tak bežnou zeleninou, ako napríklad paprika, zemiaky, paradajky či tekvice. Je však nielen zdravý, ale rovnako vás prekvapí výraznou, ale zároveň jemne sladkastou chuťou, ktorá sa hodí prakticky k všetkým druhom zeleniny. Fenikel sa skvelo dopĺňa s chuťou a arómou koriandra, s citrónovou šťavou, dokonca aj s niektorými druhmi ovocia, napríklad jablkom. 

Túto zeleninu možno konzumovať i v surovom stave, stačí ju nadrobno nakrájať či nastrúhať a pridať do čerstvých a sviežich šalátov. Fenikel si nájde miesto aj v prívarkoch, polievkach, slaných zeleninových koláčoch a nákypoch, taktiež je ho možné nakladať, pridať do cestovín, rizota, zapekaných jedál či na domácu pizzu. 

Odporúčame: Poznáte železník lekársky? Zistite viac o jeho účinkoch, zbere i využití!

gratinovaný fenikel

Zdroj: Shutterstock®

Recept na gratinovaný fenikel

Ak to skúšate s feniklom prvýkrát, odporúčame začať s niečím jednoduchým a hlavne chutným. Vyskúšať môžete napríklad gratinovaný fenikel, ktorý pripravíte raz-dva. Takto pripravený fenikel je možné podávať napríklad ako prílohu k mäsu a rybám, pokojne však k nemu pripravte hoc aj pečené zemiaky alebo strukovinové fašírky.

Ingrediencie:

  • 3 buľvy čerstvého fenikla
  • 300 ml mlieka
  • 50 g masla
  • 50 g tvrdého syra
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Ako prvé očistený fenikel prekrojíme na polovicu a každú polovicu podľa veľkosti bulvy ešte na 3 až 4 kusy. Na panvici si necháme roztopiť kúsok masla a následne na ňom dozlatista orestujeme nakrájaný fenikel. Potom pridáme mlieko, osolíme a okoreníme a pod pokrievkou dusíme asi 10 minút. Pripravenú zmes preložíme do zapekacej misky, na vrch poukladáme na menšie kúsky nakrájané zvyšné maslo a zasypeme nastrúhaným syrom. Pečieme pri teplote 200 °C asi 15 minút. Po miernom ochladnutí môžeme podávať. Dobrú chuť!

Odporúčame: Už ste skúsili fialové zemiaky? Zistite o nich všetko dôležité!

feniklový čaj

Zdroj: Shutterstock®

Tradičný feniklový čaj

Na záver prinášame ešte tip na využitie feniklových semien, ktoré možno poľahky zohnať aj na internete, v lekárni či väčších supermarketoch. Semená fenikla sú bežne využívané najmä ako korenina, svoje miesto našli v mnohých aromatických koreninových zmesiach. Majú však blahodarné účinky na zdravie a môžu byť veľmi nápomocné pri rôznych zdravotných ťažkostiach. Ak vás napríklad trápi zápach z úst, jednoducho požujte pár semien, ktoré perfektne osviežia dych. Tradične sa z nich však pripravuje najmä čaj. 

Jednu čajovú lyžičku semien podrvíme a zalejeme vriacou vodou. Následne necháme lúhovať asi 15 minú a scedíme. Nápoj je vhodné po malých dúškoch popíjať počas celého dňa. Feniklový čaj pomáha najmä tráveniu. Je prírodným pomocníkom pri problémoch s nadúvaním a plynatosťou, tiež pri kŕčoch v podbrušku a kolikách. Popíjať sa ho však vyplatí aj pri respiračných ťažkostiach, pomôže uvoľniť hlieny a eliminovať kašeľ. Zvonka je možné feniklovým čajom ošetriť zapálené oči či aknóznu pleť. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní