Domáca paradajková šťava na sladko i na slano

Domáca paradajková šťava na sladko i na slano

Čo s bohatou úrodou paradajok? Ak ste si tento rok vypestovali domáce paradajky a urodilo sa vám ich viac než dosť, tak ich nerozdávajte všetkým susedkám, ale pustite sa do zavárania a prípravy rôznych zaujímavých výrobkov z paradajok. Napríklad ich môžete pridať do leča, skvelý je aj domáci paradajkový pretlak alebo sa môžete rovno pustiť do ich sušenia a spraviť si tak domáce sušené paradajky. Možností je viac než dosť a my vám ponúkame ďalšiu – paradajková šťava.

Možno viacerí z vás práve pokrčili nos, pretože paradajková šťava asi nie je najväčšou lahôdkou na svete, no pokojne ju môžete použiť pri príprave omáčok alebo iných pokrmov.

Mimochodom, vedeli ste, že paradajky obsahujú červené rastlinné farbivo zvané lykopén, ktorý patrí medzi najsilnejšie antioxidanty? Má protirakovinové účinky, zlepšuje funkciu prostaty, je nápomocný pri znižovaní vysokého krvného tlaku i cholesterolu.  

Odporúčame aj: Musaka s baklažánom – dokonalá pochúťka zo slnečného Grécka

Na paradajkovú šťavu potrebujeme:

  • 1 kg paradajok
  • ¼ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky cukru
  • kyselinu citrónovú

Paradajky (najlepšie sú, samozrejme, domáce alebo bio) poriadne poumývame a nakrájame na menšie kúsky. Vložíme ich do hrnca a dusíme dovtedy, kým sa úplne nerozvaria. Po rozvarení ich pretlačíme cez sito alebo gázu. Ak chcete jemnejšiu šťavu, tak pokojne môžete ešte použiť aj mixér na jej rozmixovanie.

  • Paradajková šťava na slano – ak preferujete slanšie šťavy, tak pridajte ¼ lyžičky soli na 1 liter šťavy a trochu kyseliny citrónovej.
  • Paradajková šťava na sladko – v tomto prípade šťavu dochuťte cukrom. Konkrétne pridajte ¼ lyžičku cukru na 1 liter šťavy a rovnako trochu kyseliny citrónovej.

Dochutenú paradajkovú šťavu dáme ešte na chvíľu na sporák. Zohrejme ju na teplotu varu a následne odstavíme. Ešte teplú šťavu nalejeme do pripravených fliaš. Na záver šťavu ešte zasterilizujeme – približne 10 minút pri teplote 80 °C. Hotovú šťavu necháme vychladnúť a následne skladujeme na tmavom a chladnom mieste (napr. v pivnici).


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Mária Reibergerová 08.08.22 18:19

MR
karma
114.00

určite si ju pripravím, pradajky u nás doma idú

  • 0
Odpovedať

Mária Slováková 09.08.22 06:27

MS
karma
118.00

Paradajková polievka z takejto šťavy bude iste veľká mňamka:)

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 09.08.22 17:34

MM
karma
100.00

dopestované vo vlastnej záhrade, doma uvarené, bez chémie... to je TOP

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 09.08.22 23:58

karma
109.00

Paradajky milujem na všetky spôsoby. Tiež máme v záhradke úrodu paradajok, šťava je super !

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 10.08.22 12:49

MK
karma
100.00

Chystám sa robiť - sú to zaujímavé recepty

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 10.08.22 16:51

DB
karma
114.00

pokiaľ si pamätám / a pamätám si naozaj dosť pri mojom veku/, vždy sme varili rajčinovú šťavu : vo veľkom hrnci sme rozvarili pokrájané rajčiny / trochu sme ich podliali vodou, aby sa neprichytili o dno hrnca/ . nechali sme ich trochu vychladnúť a potom sme ich prepasírovali. opäť sme ich dali do hrnca a varili sme ich na pomalom ohni do hustoty akú sme chceli. voľakedy sme nimi plnili fľaše, uviazali sme na hrdlo celofán a dali sme ich do koša zakryté dekou až do vychladnutia. dnes ich dávam do 7 dl pohárov, zavíčkujem a pre istotu ich sterilizujem. bez prísad. používam ich na varenie, alebo len tak, na vypitie. sú zdravé, ale aj chutné.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní