Tipy na rýchle jedlá na obed: 3 recepty do 30 minút

Tipy na rýchle jedlá na obed: 3 recepty do 30 minút

V každodennom živote potrebujete variť rýchlo a pokiaľ možno zdravo. Aby ste si to uľahčili, zistite, aké ingrediencie by nemali chýbať vo vašej špajzi a chladničke. Potom na ich základe môžete zostaviť chutné a jednoduché obedy. Vyskúšajte 3 rýchle zdravé recepty, ktoré vám budú chutiť.

Tip na super rýchly obed alebo keď naozaj nie je čas

Pre prípady, keď máte ešte menej času ako zvyčajne, majte na cesty zásobu hotových jedál, ktoré sa hodia nielen na cestovanie, ale aj na náročnejšie dni doma. Chutia výborne a stačí ich len zohriať. Guláš alebo dokonca chilli con carne tak môžete mať po ruke kedykoľvek budete potrebovať.

Čo nakúpiť na prípravu rýchlych zdravých receptov

Ak si v rozvrhu nájdete aspoň 30 minút, môžete si pripraviť rýchly zdravý obed. Ak si chcete uľahčiť prácu, kúpte si všetko, čo potrebujete.

  • Prílohy

Kráľom rýchlo pripravených príloh je nepochybne kuskus. V najjednoduchšej forme ju stačí zaliať horúcou vodou, pridať soľ a je to. Číslo dva sú cestoviny. Skvelou voľbou sú však aj ryžové rezance, a hoci sa to na prvý pohľad nezdá, ryža je tiež skvelá voľba.

  • Zelenina

Žiadny rýchly zdravý obed by nemal byť bez zeleniny. Základom je cibuľa a cesnak. Výber iných typov je na vašom uvážení. Urobte si zásoby zeleniny vhodnej na varenie aj do šalátov (šalátová uhorka, ľadový šalát).

  • Syry, vajcia

Syr je tiež skvelou ingredienciou na rýchle jedlá a výborne sa hodí k zelenine. Na strúhanie alebo hobliny si zaobstarajte tvrdý syr, ideálne parmezán alebo pecorino, a na šaláty a zapekanú zeleninu slanší syr, napríklad balkánsky alebo feta. Do nákupného zoznamu pridajte vajcia. Sú sýte, ľahko stráviteľné a sú vynikajúcim zdrojom bielkovín.

  • Bylinky

Bylinky sú skvelým estetickým aj chuťovým doplnkom každého jedla. Preto by ste mali pri každom väčšom nákupe pridať do košíka bazalku, petržlen a koriander. Pestujte bazalku v kvetináči – takto si môžete podľa potreby natrhať niekoľko lístkov. Petržlenová vňať vydrží v nádobe s vodou na kuchynskej linke. Koriander skladujte v chladničke v sáčku s navlhčeným obrúskom. Skvelou voľbou sú aj nasekané mrazené bylinky.

Odporúčame: Vegetariánske maki sushi – ako na ázijskú pochúťku v pohodlí domova?

špagety s paradajkami

Zdroj: Shutterstock®

Rýchle jedlá na obed: Vyskúšajte osvedčené recepty

Špagety s pečenými paradajkami: cestoviny na obed

Na 2 porcie potrebujete:

  • 6 veľkých paradajok
  • 5 nahrubo nasekaných strúčikov cesnaku
  • olivový olej
  • 200 g špagiet
  • hrsť bazalkových listov
  • parmezán
  • soľ, čierne korenie

Rúru predhrejte na 180 °C. Vo veľkom hrnci priveďte do varu osolenú vodu na cestoviny. Paradajky nakrájajte na štvrtiny, rozložte ich do zapekacej misy a medzi ne pridajte cesnak. Osolíme, okoreníme, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme 30 minút. Medzitým uvarte cestoviny podľa návodu na obale, nastrúhajte parmezán a nasekajte lístky bazalky. Na cestoviny položte pečené paradajky a posypte ich bazalkou a parmezánom.

Pečená ryža s hubami

Na dve porcie:

  • šálka opláchnutej ryže
  • 1,5 šálky vody
  • strúčik cesnaku
  • 1 polievková lyžica masla
  • 150 g húb nakrájaných na väčšie kúsky
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 1 citrón
  • hrsť nasekanej plocholistej petržlenovej vňate
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • strúhaný parmezán
  • olej
  • soľ, čierne korenie

Rúru predhrejte na 180 °C. Prepláchnutú ryžu nasypte do zapekacej misy s vekom, zalejte vodou, pridajte soľ, rozdrvený strúčik cesnaku a pečte 15 až 20 minút. Na panvici rozohrejte lyžicu oleja, zľahka opečte nakrájanú cibuľu, pridajte huby, pokvapkajte šťavou z 1/2 citróna a ďalej restujte, potom dochuťte soľou a čiernym korením. Zvyšnú citrónovú šťavu zmiešajte so sójovou omáčkou. Uvarenú ryžu premiešajte vidličkou a pridajte maslo. Pred podávaním všetko zmiešajte a posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a parmezánom.

Vyskúšajte: Špargľová polievka na dva spôsoby – využite sezónu špargle naplno!

kuskus s rukolou a vajíčkom

Zdroj: Shutterstock®

Kuskus s bylinkovou pastou a vajcom

Na dve porcie:

  • 80 g kuskusu
  • 90 ml vody
  • 1 veľká cibuľa nakrájaná na plátky
  • 3 nakrájané jarné cibuľky
  • olej na vyprážanie
  • dve hrste rukoly
  • štipka mletého kmínu
  • 10 g listov koriandra
  • 10 g petržlenových listov
  • 40 ml olivového oleja
  • 2 vajcia

Kuskus nasypte do misky, osoľte, zalejte vriacou vodou a prikryte na 10 minút. Cibuľu opečte na panvici dozlatista, osoľte a okoreňte kmínom. Uvarte vajcia a ošúpte ich. Potom pripravte bylinkovú pastu: petržlenovú vňať, koriander a 40 ml olivového oleja rozmixujte do hladka. Zmiešajte pastu s kuskusom, osmaženou a nakrájanou jarnou cibuľkou, chilli a rukolou. Do každého taniera vložte na plátky nakrájané vajce.

Inšpirujte sa ďalšími tipmi na ľahké jedlá

Existuje nespočetné množstvo tipov na rýchly obed. Na jeseň a v zime stavte na pečenú zeleninu, ako je tekvica hokkaido, sladké zemiaky, zeler a petržlen. V kombinácii s bylinkami a syrom získate lahodnú pochúťku. Medzi ideálne letné diétne obedy patria šalátové variácie, skúste šalát Caprese (paradajky s mozzarellou a bazalkou). Na jar vyskúšajte rýchle zdravé recepty so špargľou.

Super rýchly obed nemusí znamenať nezdravé jedlo. Použite správne ingrediencie, postupujte podľa rýchlych zdravých receptov a za 30 minút máte hotovo.

Odporúčame: Čokoládový koláč z quinoy – zdravý a chuťovo dokonalý


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní