Trápia vás horúčavy? 7 tipov na skvelé domáce limonády

Trápia vás horúčavy? 7 tipov na skvelé domáce limonády

Horúce leto zvyšuje vaše nároky na pitný režim. Sladené kupované nápoje môžete vymeniť za domáce limonády. Spríjemnite si nimi grilovačky, aj odpočinok na slnku. Existuje mnoho zaujímavých ovocných kombinácií. Určite ich vyskúšajte a prečítajte si 7 tipov na osviežujúce limonády.

Čo potrebujete k príprave limonád?

Ak nepestujete ovocie či zeleninu na vlastnej záhrade, musíte ísť po ňu do obchodu. Nakúpte si vopred všetko, čo budete potrebovať. Ďalšou možnosťou je aj trh. Keď máte suroviny, bude potrebný aj mixér. Rozmixuje aj najtvrdšie ovocie a prelomí aj ľady.

Na pomaranče a citróny potrebujete lis na citrusy. Čerstvú šťavu získate za pár sekúnd. Môžete použiť vodu z vodovodu alebo jemne perlivú minerálku. Ak vlastníte prístroj na výrobu sódy, nemusíte ju kupovať. 

Odporúčame: Viete, čo je kimchi? Túto vitamínovú bombu budete milovať!

jahodová limonáda

Zdroj: Shutterstock®

Lahodia nielen oku, ale aj chuti

Okrem výbornej chuti vás dokonale vzpružia a hydratujú. Väčšina z nich balansuje medzi sladkou a kyslou chuťou. Niektoré sú viac aromatickejšie. Dodávajú telu množstvo vitamínov a antioxidantov. Mnohé z nich sú nádherne farebné. Veľmi častým doplnkom býva mäta a limetka. Mäta je veľmi nenáročná bylina, ktorú dokážete pestovať aj na balkóne.

Na osladenie sa používa med, trstinový cukor alebo stévia. Do niektorých sa hodí namiesto minerálky aj tonic. Ovocie sa môže rozmixovať alebo jemne vytlačiť. Limonády sú obľúbené aj medzi rodičmi, ktorých deti nechcú jesť ovocie. Vďaka týmto skvelým nápojom získajú malí drobci nebadane aj vitamíny.

melónová limonáda

Zdroj: Shutterstock®

Najlepšie letné životabudiče

Ak ste doteraz dávali prednosť kupovaným limonádam, zmeňte to. Vyrobte si svoju vlastnú. Nie je s tým žiadna práca a väčšinou je hotová do 5 minút. Nemáte suroviny? Žiadny problém. Pozrite si tipy na obľúbené a jednoduché limonády.

  • Melonáda – melón, mäta, trstinový cukor, voda alebo tonic
  • Čučoriedková alebo malinová - plody jemne roztlačíme a zmiešame s medom
  • Citronáda – voda, citrón, hnedý cukor a mäta spolu vytvoria dokonalosť
  • Uhorková – uhorky, citrón, med, mäta, voda a môžete vychutnávať
  • Jahodová – jahody, citrónová šťava, medovka, môžete pridať aj zázvor a minerálku
  • Nealkoholické mojito - kúsky citrónov, mäta, hnedý cukor, minerálka alebo sprite
  • Zázvorová limonáda – nastrúhaný zázvor, šťava z citrónov, medovka a cukor

Všetky ingrediencie na prípravu domácich limonád najdete v Tescu. Počas letnej sezóny odporúčame kúpiť mätu v kvetináči a ak nemáte veľkú spotrebu, vydrží vám počas celej sezóny. Je však dôležité sa o takúto rastlinku dôkladne starať. Pri dobrej starostlivosti, vám vydrží oveľa dlhšie. Ak chcete mätu využiť len jednorázovo, viac sa vám oplatí kúpiť si čerstvé vňate.

TIP: Ak ste jej spravili viac ako ste mohli vypiť, nevadí. Môžete ju skladovať aj v chladničke v uzatvárateľnej sklenenej fľaši. Udržia ju dobrú a čerstvú pár dní.

Zaujme ťa:  Poznáte pojem skinny fat? Prečo je štíhla obezita pre nás nebezpečná?

čučoriedková limonáda

Zdroj: Shutterstock®

Aj po cvičení si dajte limonádu

Limonády však nemusíte piť len v lete. Pripraviť si ich môžete po celý rok. Tí odvážnejší si ju môžu dovoliť aj s kvapkou niečoho ostrého. Výber je veľkolepý. Takzvaný Lomničák si môžete pripraviť aj doma a nemusíte absolvovať náročnú túru. Chcete byť na chvíľu Supermanom? V takom prípade je tu pre vás energy drink Superman.

Chodíte do posilňovne alebo si len tak doma občas zacvičíte? Limonády pred cvičením a po ňom sú taktiež v obľube. Už si len vybrať svoju obľúbenú. Kde nájdete recepty? Na internete dnes nájdete široký výber receptov. Stačí sa len inšpirovať. Suroviny si tiež môžete objednať online.

uhorková limonáda

Zdroj: Shutterstock®

Určite si nájdete medzi limonádami svoju obľúbenú. Pri grilovačkách alebo rodinných oslavách sa môžete pochváliť vlastnými domácimi výtvormi. Či dávate prednosť sladkým alebo kyslejším chutiam, to už je na vás. Pri výbere vody alebo sýtenej minerálky sa taktiež medze nekladú. Potešia sa aj deti, ktoré sa chcú zahrať na dospelákov. Ako inak, s nealkoholickým mojitom.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní