Ako vyzerajú svadobné obrady vo svete: Pozri sa spolu s nami

Ako vyzerajú svadobné obrady vo svete: Pozri sa spolu s nami
  • 22.04.2019
  • Mika Polohová a Zuzana Kmecová

Náš svadobný obrad je pomerne jednoduchý. Civilný sobáš je krátky a vecný a ak si „objednáte“ len jeho základnú kostru, budete manželia za nejakých 15 minút. Tradičný rímskokatolícky obrad trvá pol hodinku a gréckokatolícky so všetkou svojou noblesou je najdlhší. Ako vyzerajú svadobné obrady vo svete? Pozrite sa na ne spolu s nami.

Preskakovanie metly po obrade

Táto tradícia siaha do roku 1800 a bola súčasťou afrických svadieb. V USA ju spopularizovala kniha od spisovateľa Alexa Haley s názvom Korene v druhej polovici minulého storočia. Metla sa preskakuje na samotnom konci obradu, kedy už ako manželia odchádzate od oddávajúceho. Symbolizuje pozametanie starých krívd a začiatok v takpovediac vyzametanom novom živote.

Odporúčame: Svadobné fotografovanie: Kedy ho zaradiť do programu?

skákanie cez metlu

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Zaklincovanie krabice

Tradícia uzatvárania krabice je čarovná. Aj keď by ste si možno mysleli, že sa do nej tiež dávajú negatívne veci, ktoré chcú nechať za sebou, ale nie je to tak. Do krabice sa ukladajú milostné listy, ktoré si navzájom snúbenci napísali, spolu s fľašou obľúbeného alkoholu alebo inými drobnosťami. Krabica potom uzavrie a ideálne aj zakope.

krabica

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Zohrievanie prsteňov

Môžete tomu hovoriť mágia alebo požehnanie. Oboje totiž vystihujú túto zaujímavú praktiku, ktorá sa do menšej miery udomácnila aj u nás. Prstienky sa dávajú do rúk tým, ktorí sú svoji už nejaký ten rôčik. Ich dotyk by mal do vašich obrúčok preniesť ich skúsenosti či rady. Okrem toho, najmä ženy bývajú zvedavé na obrúčky a tak idú z ruky do ruky tak či tak. :)

tradície

Zdroj: Shutterstock®

Zapaľovanie sviece partnerstva

Asi najnovšia z tradícií, ktorá sa realizuje najmä na civilných sobášoch, je spoločné zapaľovanie sviece. Pred začatím samotného obradu rodičia spolu alebo svadobné mamky zapália dve sviečky, ktoré sú súčasťou obradu. Tie symbolizujú prechod od dvoch rodín k jednej spoločnej a záväzok k prechádzajúcim generáciám. Po obrade manželia vezmú obe sviečky a spoločne nimi zapália jednu sviecu. Tú si potom vezmú domov, aby ju zapálili na svadbách svojich detí.

umývanie nôh

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Umývanie nôh

Aj keď je táto tradícia odvodená od biblických veršov z Evanjelia podľa Jána, 13 kapitola, verše 1 – 17, u nás v kostoloch sa nepraktizuje. Nohy si umývajú manželia navzájom. Tento akt symbolizuje oddanosť, pokoru a vzájomný záväzok.

šnúrka

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Viazanie rúk

Keď svadobný obrad nebol potvrdený zmluvou alebo iným oficiálnym dokumentom, bolo previazanie stúh akýmsi potvrdením manželstva. Jednotlivé farby stúh tiež znamenali vybrané záväzky. Biela bola čistota a vernosť, červená vášeň, fialová zodpovednosť.

Pozri tiež: Menšia svadba: Ako ju spraviť nezabudnuteľnou?

sviece

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Podobná tradícia je s viazaním uzla z povrazu. Z anglického „tying the knot“, čo doslova znamená zviazať uzol. Je to tiež obrazné pomenovanie pre sobáš. Symbolika je veľmi podobná. Odteraz ste spolu zviazaní putom, ktoré nikto nerozdelí.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní