Povera o svadobných šatách: Prečo ich ženích nesmie vidieť pred svadbou?

Povera o svadobných šatách: Prečo ich ženích nesmie vidieť pred svadbou?

Plánovanie svadby a lipnutie na dodržiavaní svadobných tradícií patrí najmä medzi domény neviest. Jednou z mála vecí, ktorej si je ženích vedomí, je, že nesmie svoju milovanú vidieť pred svadbou v svadobných šatách. Povera hovorí, že v opačnom prípade by to nastávajúcemu manželskému páru prinieslo nešťastie. 

Táto tradícia, ktorú aj v dnešnej dobe dodržuje veľa nastávajúcich manželských párov, siaha do dôb dávno minulých, kedy boli bežné dohodnuté sobáše. Ako by sme si teda v dnešnej dobe mohli mylne myslieť, táto svadobná tradícia nemá žiadny romantický pôvod. Rodiny sa skrátka vopred dohovorili, že sa ich deti vezmú. Ženích a nevesta sa spravidla prvýkrát stretli priamo pred oltárom oblečení do svadobného odevu. Bolo teda celkom bežné, že sa pred svadbou nikdy nevideli.

Odporúčame: Ako usušiť svadobnú kyticu, aby ti zostala na pamiatku?

povera svadobných šiat

Zdroj: Shutterstock®

Tradícia, ktorá využíva moment prekvapenia

Ste poverčivá a lipnete na dodržiavaní svadobných tradícií? V tom prípade si určite budete priať, aby vás váš budúci manžel zbadal prvýkrát vo svadobných šatách až vtedy, keď budete v sprievode otca prechádzať svadobnou uličkou smerom k oltáru.

Aj keď neveríte svadobným poverám, tejto tradície sa môžete držať aj z iného dôvodu. Ženích by mal byť totiž príjemne prekvapený, keď vás prvýkrát uvidí oblečenú v svadobných šatách. Okamih, počas ktorého budete prechádzať svadobnou uličkou smerom k oltáru, by tak mal stáť za to a obaja by ste si ho mali zapamätať na celý život. Tak prečo sa o neho pripravovať?

Niektoré páry tradíciu neriešia

Svadobná tradícia, ktorá hovorí, že by nemal ženích vidieť nevestu v svadobných šatách, sa však v dnešnej dobe nedodržiava tak striktne ako predtým. Niektoré nastávajúce manželské páry ju vôbec nedržia, a tak si napríklad spoločne vo svadobnom salóne vyberajú ako svadobné šaty, tak aj svadobný oblek a ďalšie nevyhnutné doplnky. Následne si asistujú pri skúšaní a radia si, ktorý model im sadne najlepšie.

Veľa nastávajúcich párov takisto ešte pred svadbou absolvuje klasické svadobné fotenie. Budúca nevesta je teda oblečená do svadobných šiat a tiež nalíčená a učesaná, ako keby mala kráčať k oltáru. Budúci novomanželia túto skutočnosť vysvetľujú tak, že si želajú mať na svadobné fotenie dostatok času – chcú, aby prebehlo bez stresu, a na druhú stranu si neželajú, aby fotením v priebehu ich dňa D zbytočne zdržiavali svadobčanov.

svadobné šaty

Zdroj: Shutterstock®

Zlatá stredná cesta

Niektoré páry v rámci tejto svadobnej tradície volia zlatú strednú cestu. Nastávajúca nevesta ukáže svojmu partnerovi vybrané svadobné šaty zavesené na ramienku, alebo dokonca len na fotografii. Nevesta chce v tomto prípade od svojho partnera spravidla potvrdenie, že si šaty vybrala správne a že jej to v nich počas dňa D naozaj pristane. Oblečená do svadobných šiat sa svojmu vyvolenému ukáže až pred oltárom.

Či už veríte na svadobnú poveru alebo nie, určite s nami budete súhlasiť, že nie je nič krajšie ako nevesta, ktorá prechádza v nádherných šatách svadobnou uličkou. Či sa v celej svojej kráse ukážete svojmu nastávajúcemu ešte pred svadbou, je len na vás. Nenechajte sa však pripraviť o kúzlo neopakovateľného okamihu.

Neprehliadni: Farba svadobnej výzdoby: Aké sú trendy tohto roka 2020?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní