Zmena mena po svadbe: Priprav sa na beh na dlhé trate. A poriadny!

Zmena mena po svadbe: Priprav sa na beh na dlhé trate. A poriadny!

Povedali ste si “áno”, hostina dopadla na výbornú, dokonca ste ešte stihli aj týždeň na dokonalej svadobnej cestePo návrate však novomanželku, ktorá sa rozhodla po svadbe nosiť meno svojho manžela, čaká jeden poriadny beh na dlhé trate. Zmena mena po svadbe, to nie je len návšteva matriky, ale aj nahlasovacia povinnosť na všelijakých úradoch. Kde začať?

Základom je sobášny list

Jeden dokument, bez ktorého sa pri tejto (takmer) nemožnej misii nezaobídete, je celkom logicky sobášny list. Jeho vystavenie trvá spravidla niekoľko dní, pričom záleží od toho, či ste svoju lásku spečatili na úrade alebo v kostole. Našťastie v tomto bode nie je vaša asistencia nutná a pokiaľ si relaxujete na pláži, pracovníci matriky a kňaz vykonávajú všetko potrebné za vás.

S návštevou matriky neotaľájte, sobášny list budete totiž potrebovať úplne všade. Neuškodí si ho rovno niekoľkokrát skopírovať, aj keď všade musíte predkladať aj originál. No pozor, len k nahliadnutiu, z ruky ho rozhodne nepúšťajte!

Pozor! V prípade, že sa po svadbe sťahujete s manželom do nového hniezdočka lásky, je potrebné nahlasovať aj zmenu trvalého bydliska. K tomu vám potrebné papiere vydajú na miestnej matrike.

Pozri aj: DJ alebo kapela na svadbu? Tu je všetko, čo musíš zvážiť!

ako vybaviť sobášny list

Zdroj: Shutterstock®

Zmena dokladov

Asi prvé, z čoho vás hneď po svadbe prepadne panika, je zmena základných dokladov, ako je občiansky a vodičský preukaz, prípadne pas. Áno, toto je bohužiaľ proces, ktorý vás, milé mladomanželky, čaká a neminie. Vôbec to však nemusíte umocňovať na niečo, čím to nie je, o žiadnu tragédiu nejde. Vyhraďte si na zmenu dokladov minimálne jeden pracovný deň. Skontrolujte si úradné hodiny všetkých úradov, ktoré potrebujete obehnúť a pustite sa do toho.

Asi najviac času strávite na polícii, kde sa vybavuje občiansky, vodičský, prípadne aj pas. Zmena údajov na týchto dokladoch stojí len niekoľko eur, preto to nezabolí vás ani vašu peňaženku, no mali by sa vybaviť do 30 pracovných dní od sobáša, inak vám hrozí pokuta.

Zdravotka a sociálka

Veľmi dôležité je nevynechať ani návštevu vašej zdravotnej a sociálnej poisťovne. Pozor, túto cestu je potrebné merať podľa oficiálnych pravidiel do ôsmich pracovných dní po svadbe, teda oveľa skôr ako na políciu. V týchto inštitúciách nahlasujete zmenu buď priamo, no v prípade, že ste zamestnaná, mal by tak spraviť zamestnávateľ. Dohodnite sa s ním na postupe. V prípade, že po svadbe cestujete, nahlasovanie zmien mena a prípadne trvalého bydliska, vykonajte ihneď po návrate domov.

Vyskúšaj: Prečo jesť sušené slivky? Nielen chutia, ale aj liečia. Zisti viac!

ako sa nezblázniť po svadbe

Zdroj: Shutterstock®

Karty, karty, kartičky

Napokon netreba zabúdať ani na banku, v ktorej máte zriadený účet, prípadne úver. Aj tu je potrebná návšteva bankára so sobášnym listom. Pracovník banky vám zmení meno v systéme. Otázne je, či si ho chcete meniť aj na platobných kartách. Zväčša si za tento úkon, teda výmenu karty pred jej expiráciou, pýtajú banky nemalé peniaze.

Nezabúdajte: Zmenou horeuvedených náležitostí ešte vaša dlhá cesta nekončí. Ak vlastníte nehnuteľnosť, mali by ste zmenu mena nahlasovať aj na katastri. Ak podnikáte, tak na príslušnom živnostenskom úrade či súde. Zmena mena zaujíma aj políciu, a to v prípade, ak ste vlastníkom auta či iného motorového vozidla. Nezabudnite zmenu nahlásiť aj zamestnávateľovi, lekárom, telefonickému operátorovi, dodávateľovi plynu i elektriny (ak je všetko písané a zriadené na vás). Ak bývate v paneláku, tak zmenu mena nahláste aj domovníkovi, aby vám zmenil meno na zvončeku a poštovej schránke. Na záver ešte dodáme, že ak ste evidované na úrade práce, zmenu mena ste povinné nahlásiť do 8 pracovných dní!

Zaujme ťa aj: Tematická svadobná výzdoba: Aj tvoja svadba môže byť výnimočná!

- Anketa

CHYSTÁTE SA ZMENIŤ SI MENO PO SVADBE?

Odpovedalo 725 ľudí  

Samozrejme, chcem sa volať ako môj nový manžel.
76%
Keď čítam tento článok, ešte si to rozmyslím.
11%
Nie, nechám si svoje meno.
13%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Anna Vargová 18.02.19 16:58

AV
karma
100.00

Tak s týmto mám už svoju skúsenosť. Ak pritom pracujete v zahraničí , je to skutočne" riadna skúška nervov"

  • 1
Odpovedať

Kristína Sekeráková 23.02.20 09:49

KS
karma
133.00

Ďakujem, už aspoň viem na čo sa mám pripraviť a na čo nemám zabudnúť :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní