Ako zariadiť svadbu v zahraničí? Čo všetko je potrebné vybaviť?

Ako zariadiť svadbu v zahraničí? Čo všetko je potrebné vybaviť?
  • 29.05.2020
  • Michaela Kožáková

Milé budúce nevesty, začínate pomaly plánovať vašu svadbu? Áno, veľmi dobre vieme, že chcete, aby váš deň D bol výnimočný. Niektoré z vás si predstavujú svoju svadbu v malebnej dedinke s obradom v autentickom drevenom kostolíku, poriadnou dedinskou zábavou sprevádzanou tradíciami a lahodným domácim páleným. Iné z vás majú jasnú predstavu o výzdobe kaštieľa a luxusnom svadobnom menu. A nájdu sa aj také, ktoré preferujú jednoduchú záhradnú slávnosť počas teplého júlového dňa s tými najbližšími. Každá z nás má svoju svadbu vysnívanú inak.

Ste vášniví cestovatelia? Milujete dobrodružstvo a nelipnete veľmi na zvykoch? Túžite po epickej svadbe na pláži, pri západe slnka, v ľahkých bielych šatách? Alebo dôstojnom obrade v Ríme či romantickom Paríži? Chcete si povedať svoje áno na úchvatných Seychelách? No, tak to určite čítajte ďalej. V našom článku sa dozviete, ako naplánovať svadbu v zahraničí, aké náležitosti k nej potrebujete a ako sa ňu pripraviť. Poďme na to.

Neprehliadni: Jedinečné svadobné ceremónie: Už si o nich počula?

Svadba

Zdroj: pinterest.com

Prečo?

„Ale prečo, Janka?" Takáto by bola asi reakcia vašej mamy, keby ste jej oznámili, že si má ísť vybaviť pas, pretože sa idete brať na Malte. Páry, ktoré sa rozhodli vziať v cudzine, majú viacero dôvodov. Jedným z nich môže byť partner cudzinec, ktorý chce mať sobáš vo svojej krajine. Niektorí túžia po extravagancií, chcú si tento veľký deň užiť len vo dvojici a spojiť ho so svadobnou cestou bez zvedavých pohľadov susedov. A iní chcú mať pekné fotky a pochváliť sa nimi alebo sa chcú vziať na mieste, kde sa prvýkrát stretli. 

Kde začať?

V prvom rade si musíte uvedomiť, že vybavovanie svadby v zahraničí vás bude stáť trochu viac času. Treba si premyslieť či sa chcete do celého kolotoča organizovania pustiť sami alebo si na to niekoho najmete. Na Slovensku exituje niekoľko cestovných agentúr, ktoré ponúkajú svadby na kľúč (stačí si zadať do vyhľadávača „svadba v zahraničí"). V takomto prípade si treba rezervovať svadobný zájazd minimálne štyri mesiace pred dátumom svadby, pretože tri mesiace vopred je potrebné odoslať úradné dokumenty do danej destinácie. Takisto pricestovať do destinácie by ste mali tri až štyri dni pred vaším svadobným dňom – kvôli organizačným záležitostiam. Ak sa chcete vziať napríklad na Valentína alebo v iný žiadaný dátum, radšej si svoju svadbu plánujte aj rok dopredu.

Ak si zvolíte tú jednoduchšiu cestu a rozhodnete sa pre svadobnú agentúru, tak o komunikáciu s úradmi, preklady potrebných dokumentov, vybavovanie povolení, zaistenie svedkov v mieste konania obradu, výzdobu i hostinu, sa postarajú tí najpovolanejší. Samozrejme, za ich službu si aj zaplatíte. 

V prípade, že si svadbu chcete vybavovať sami, dostatočne vopred si zistite, aké dokumenty daná krajina vyžaduje a aké sú podmienky uzavretia manželstva. Zabezpečte si letenky, ubytovanie. Svadba vás vyjde lacnejšie, ale bude vás stáť veľa času a námahy. Takisto vám môžu pomôcť i vaši známi či rodina.

Svadobný pár

Zdroj: pinterest.com

Oficiálne alebo symbolicky?

Ďalšia dôležitá vec, ktorú si musíte premyslieť je, či v zahraničí plánujete mať civilný alebo cirkevný sobáš, skutočný sobáš alebo len symbolické požehnanie manželstva. 

Pri cirkevnom sobáši si treba vyberať krajiny s vierovyznaním, ktoré je rovnaké ako vaše. My kresťania predsa nebudeme žiadať o sobáš v moslimskom Turecku alebo Egypte. Ak jeden z partnerov je občanom danej krajiny, treba vybavovanie ponechať na neho. 

Ak sú však obaja snúbenci Slováci a chcú mať cirkevný sobáš v zahraničí, je to trochu komplikovanejšie. V tomto prípade je dôležité zistiť si platnosť cirkevného sobáša pred štátnou autoritou v danej krajine. Nie všade totiž cirkevný sobáš automaticky platí aj pred štátom ako je to u nás na Slovensku. V Taliansku napríklad áno, v Chorvátsku iba na niektorých miestach. Cirkevné sobáše v zahraničí sú menej bežné ako tie civilné. Ak však po ňom túžite, obrad sa pravdaže odohrá v cirkevnom svätostánku, nie niekde na pláži. 

Jednoduchším riešením je požehnanie manželstva alebo oslávenie výročia svadby. Aj tento spôsob robí vašu svadbu výnimočným a nevyžaduje si toľko vybavovania.

Dokumenty

Zdroj: pinterest.com

Čo dokumenty?

Pri sobáše v zahraničí je potrebné, aby ste ovládali cudzí jazyk. Aké dokumenty sú potrebné na to, aby vaše manželstvo bolo právoplatné?

  • Rodné listy
  • Doklad o štátnom občianstve (pas, občiansky preukaz)
  • Kópie cestovných pasov alebo občianskych preukazov snúbencov a svedkov
  • Rozsudky o rozvode všetkých predchádzajúcich manželstiev (niekedy aj sobášne listy predchádzajúcich manželstiev)
  • Vdovy a vdovci dokladajú aj úmrtný list bývalého partnera
  • Osvedčenie o právnej spôsobilosti na uzavretie manželstva – tento dokument vám matrika už nevydá, dostanete od nich potvrdenie, že od 1.2.2006 matričný úrad vydáva iba potvrdenie o nevydávaní osvedčenia. K tomu ešte potrebujete čestné vyhlásenie štátneho občana Slovenskej republiky o osobnom stave, ktoré si sami spíšete, podpíšete a dáte overiť matrikárovi alebo u notára

V závislosti od krajiny sobášu budete pre tieto dokumenty potrebovať tzv. vyššie overenie – apostilu (v prípade matriky vám ju dajú na okresnom úrade, v prípade notára na krajskom súde, cena za stranu je 10 eur)Následne musíte dať dokumenty úradne preložiť. Na vybavenie úradného prekladu budete potrebovať originál dokumentu alebo jeho notársky overenú kópiu, ktorá sa následne spolu s prekladom zviaže.

Úradne preložené dokumenty je nevyhnutné elektronicky zaslať na príslušný orgán minimálne mesiac pred svadbou. Napriek tomu si však radšej do batožiny pribaľte aj ich sken alebo kópie pre prípad, že by orgány v zahraničí tvrdili, že ich nedostali. 

Je možné, že slovenské matriky budú dodatočne potrebovať osobné údaje svedkov – meno, adresu, dátum narodenia. V prípade, ak ste nemali svojich vlastných svedkov, nezabudnite si od nich tieto údaje vypýtať.

Po svadbe

Po návrate späť na Slovensko si budete musieť nechať úradne preložiť sobášny list do slovenčiny a doručiť na matričný úrad v mieste svojho trvalého bydliska. Spolu s prekladom dodajte i originál sobášneho listu, pre potreby úradného prekladu preto radšej použite notársky overenú kópiu (alebo požiadajte zahraničné úrady o 2 originálne listiny). Matričný úrad na Slovensku od vás pravdepodobne vyžiada vaše rodné listy, občianske preukazy a osobné informácie o vašich svedkov.

Destinácie

Zdroj: pinterest.com

Moja tučná grécka svadba

Aké sú najobľúbenejšie svadobné destinácie? Medzi top miesta, kde sa snúbenci berú sú grécke ostrovy ako romantické Santoríny a Zakyntos. Nezaostáva ani taliansky Rím, malebné Benátky a úchvatné Toskánsko, čarovné Chorvátsko s miestami ako Omiš, Biograd na Moru, Tučepi. Ak však túžite po poriadnej exotike, vsaďte na Maledivy, Thajsko, ostrov Maurícius, Bali, Réunion, Seychely. Pozor však, sobáš na Reúnione, Maledivách, v Thajsku a v Indonézií na Bali, Slovenská republika neuznáva za oficiálny. Preto tieto destinácie sú vhodné skôr pre páry, ktoré si chcú zopakovať sľub v nádhernom tropickom prostredí.
 

Rozpočet

Zdroj: pinterest.com

Koľko to bude celé „koštovať"?

Koľko topánok máte na bazáre predať, koľko prasiatok máte rozbiť a koľko týždňov bez voňavého latté s kamarátkou máte oželieť? Presnú sumu vám nepovieme. Všetko záleží od toho, akú destináciu si vyberiete, koľko ľudí chcete na svadbe mať, či im budete platiť hotel a letenku, či chcete mať aj hostinu. Pustíte sa do toho sami alebo všetky starosti necháte na agentúru?

Ponuky svadobných agentúr sa pohybujú v tisíckach eur. Pri plánovaní na vlastnú päsť si sami môžete zvoliť ubytovanie i leteckú spoločnosť, majte však na pamäti, že je to váš výnimočný deň, preto by ste nemali vybrať tie najlacnejšie penzióny či reštaurácie. Ak sa už rozhodnete pre svadbu v zahraničí, nehľadajte spôsoby ako ušetriť. Užite si tento výnimočný deň plnými dúškami!

Mali ste sobáš niekde v cudzine? Podeľte sa s nami o vaše zážitky.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní