Trendy svietidlá do domácnosti: Necháš sa inšpirovať?

Trendy svietidlá do domácnosti: Necháš sa inšpirovať?
  • 15.08.2020
  • Michaela Kožáková

Už dávno nie je jedinou funkciou svietidiel dávať svetlo. Osvetlenie interiéru sa stalo ústredným aspektom dizajnu našich domácnosti. Atmosféru domova si môžete nadstaviť podľa toho, ako osvetlenie umiestnite. Štýl sa tiež mení z miestnosti na miestnosť. To, čo funguje v obývacej izbe, sa nemusí hodiť do kuchyne alebo spálne. Osvetlenie musí odrážať funkcie a dojem z každého priestoru.

Ako každá iná časť interiéru, aj svetelný dizajn sa neustále mení. Jedným z dôvodov týchto zmien je technológia. Každú chvíľu výrobcovia prichádzajú s pokrokovými žiarovkami a novými trendmi.  Chuť a preferencie sa menia i s generáciami. Aké svietidlá sú trendy v tomto roku? 

Pozri aj: TOP izbové rastliny s okrasnými listami: Tieto kvety ani nepotrebujú!

Stojaté lampy

Zdroj: pinterest.com

Architektonické stojace lampy

Stojace lampy sú vynikajúce pre poskytovanie jemného, intímneho svetla alebo dodatočného osvetlenia do tmavej miestnosti. Lampy so statívovou základňou alebo s neočakávaným uhlom zakrivenia vzrástli tento rok na popularite. Architektonické lampy priťahujú pozornosť a dopĺňajú štýl každej miestnosti. Osvetlenie je nielenže funkčné a nenápadne stojace v rohu, ale je i vkusným doplnkom a ozdobou v miestnosti. Buďte odvážni pri výbere žiaroviek a vsaďte na tie, ktoré vylepšia váš interiér, ale tiež odrážajú vašu osobnosť.

Prírodné materiály

Zdroj: pinterest.com

Prírodné materiály

Prírodné materiály ako tráva, drevo, pytlovina, sklo, kameň, mramor a kov sú už bežné v osvetlení a dizajne interiéru a tento rok sú ešte obľúbenejšie. Lampy vyrobené z prírodných materiálov, ktoré obsahujú priame čiary alebo geometrické tvary, znamenajú návrat k prírode a dobre fungujú s rôznymi štýlmi dizajnu, od súčasných až po tradičné. Medzi favoritov patria osvetlenia vyrobené z ratanu a bambusu. Nádherne vyznejú nad jedálenským stolom, ale i v spálni.

Nech sa to bliští

Mosadz a zlato sú ďalším trendom v oblasti osvetlenia a dizajnu v roku 2020. Zlatý stojan alebo mosadzné tienidlo sú zaručene výrazným doplnkom interiéru, ktorý upúta na prvý pohľad. Nemusíte sa báť, že takéto svietidlá budú pôsobiť drsne a chladne. Naopak, správne vybrané a zakomponované do prostredia prinášajú jemnosť a eleganciu. 

Nástenné svietidlá

Nástenné svietidlá, ktoré sú často podceňované a považujú sa za výlučne funkčné, sú vynikajúcou voľbou pre akcentačné osvetlenie. Môžu byť zavesené tak, aby upútali pozornosť na umelecké diela alebo poskytli svetlo na čítanie v posteli. Nástenné svietidlá sú dôležitou súčasťou každej schémy osvetlenia, poskytujú symetriu, ale tiež osvetľujú tmavšie oblasti a zároveň zvýrazňujú obľúbené kúsky nábytku a doplnkov. Vyberte si odvážne kúsky v tvare klasickej lampy doplnenej o zdobenie alebo vsaďte na nezvyčajný štýl a nenechajte ich strácať sa v pozadí.

Korálkové lampy

Zdroj: pinterest.com

Drevené korálky

Tieto nádherné lustre vyzerajú naozaj veľmi vkusne a netradične. Bohaté a všestranné osvetlenie z drevených korálikov inšpirované bohémskym štýlom je jedinečný spôsob, ako do svojej domácnosti pridať textúru a prírodné materiály. Korálkové lustre môžu byť začlenené do takmer akéhokoľvek interiéru či miestnosti – dokonale sa hodia do spálne alebo do detskej izby, krásne vyznejú visiace v obývacej izbe alebo nad jedálenským stolom. Navyše vyzerajú krásne, keď sú vypnuté, ako aj keď sú zapnuté. Súhlasíte?

Industriálny štýl

Zdroj: pinterest.com

Rafinovaný industriálny štýl

Určite ste si všimli, že v posledných rokoch rastie vplyv priemyselného osvetlenia inšpirovaného mestskými podkroviami a prostredím starých tovární. Z klasického priemyselného dizajnu sa vkus presúva k rafinovanejšiemu štýlu. Osvetlenie s industriálnym prívlastkom skonštruované z mosadze, v odtieni matnej čiernej alebo z lešteného chrómu sa stále viac stáva obľúbeným, a to najmä v osvetleniach pre kuchyňu a jedáleň. Žiarovky, rúry a potrubia môžu byť stále odkryté, ale štýl je jemnejší a povrchové úpravy sú elegantnejšie a luxusnejšie tak, aby sa hodili i do rôznych interiérov.

Geometrické vzory

Geometrické tvary môžeme nájsť na tapetách, závesoch, kobercoch a nábytku. Pokiaľ ide o návrhové osvetlenie, znamená to čisté línie, minimálnu dekoráciu a elegantné materiály. Geometrické tvary dodávajú osvetleniu neformálny a architektonický dojem, vďaka čomu sú skvelým doplnkom do každej miestnosti – najmä do kuchyne. Najlepšie na tom je, že takéto osvetlenia vyzerajú skvelo zo všetkých uhlov, sú pútavé a mnohé z nich sú otvorené a vy ich môžete doplniť o nezvyčajné žiarovky.

Neprehliadni: Obrazy do obývačky, ktoré ju zmenia na nepoznanie

Sklené lampy

Zdroj: pinterest.com

Lampy z číreho skla

Závesné žiarovky z číreho skla sú prekrásnou kombináciou priemyselného a rustikálneho štýlu. Jedna lampa, zoskupenie osvetlení visiacich v rôznej výške s čistými siluetami a exponovanými žiarovkami vytvárajú pekný sofistikovaný vzhľad. Ich nadčasová elegancia pomáha dotvoriť  jedinečný dizajn každej miestnosti. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Ľubica Šťastná 16.08.20 05:36

ĽŠ
karma
100.00

Trendy svietidlá; je z čoho vyberať.

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 11:00

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 11:00

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 06:27

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 11:18

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 11:18

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 06:27

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní