Ako ochrániť stromy pred jarnými mrazmi? TOTO sú najúčinnejšie spôsoby!

Ako ochrániť stromy pred jarnými mrazmi? TOTO sú najúčinnejšie spôsoby!
  • 26.02.2024
  • Michaela Kožáková

Všetci záhradkári sa nevedia dočkať jari a toho, kedy zahája prvé jarné práce vo svojich záhradách. Pre mnohých z nich je toto obdobie tým najkrajším, pretože všetko pučí, rastie a začína sa prebúdzať k životu. Avšak i tých najskúsenejších záhradkárov dokážu prekvapiť nepríjemné jarné mrazy. 

Ak mrazom predchádzali relatívne teplé dni a bolo ich dostatok, toto klamlivé počasie spôsobilo, že konáre stromov v záhrade začali zdobiť kvetné puky. Takéto neskoré jarné mrazy dokážu v záhrade narobiť veľa škody.

Ovocné stromy a mráz sú častým problémom, ktorý trápi nejedného záhradkára. Možno i vy si kladiete otázku, ako ochrániť marhuľu pred mrazom, ako zabezpečiť protimrazovú ochranu stromov alebo ako zakryť stromy pred mrazom, aby ste neprišli o tohtoročnú úrodu. Nemajte však hlavu v smútku. Existuje niekoľko spôsobov, ako ochrániť ovocné stromy pred jarnými mrazmi.

Ako ochránite pred mrazom väčšie stromy?

Ochrana väčších stromov či celých sadov pred mrazom je trochu náročnejšia. Skúste jednu z možností, ktorú pri väčších plochách a stromoch používajú aj profesionálni ovocinári. Dôležité je nielen správne zimovanie stromov a koruny stromov, ale aj to, aby ste ich vedeli ochrániť, keď budú na teplomere príliš nízke teploty.

POZOR - poškodenie kôry stromu môže celý strom zničiť, a preto dajte mimoriadny pozor práve na túto časť stromu.

Zadymovanie - spôsob, ako ochrániť stromy a kry

Podmienkou zadymovania je bezvetrie, aby ste nechtiac oheň nerozšírili aj tam, kde ho mať nechcete. Pri zadymovaní pod stromom rozložte drevo, vetvičky či staré seno a zapáľte ho. Pre vytvorenie čo najhustejšieho dymu je vhodné materiál pred zapálením navlhčiť, aby viac tlel, ako horel. Takýmto spôsobom dosiahnete väčší účinok. Teplý dym ochráni kvety ovocných stromov pred namŕzaním.

Najchladnejšie býva zväčša medzi piatou a šiestou hodinou rannou, a teda práve v tom čase hrozí najväčšie nebezpečenstvo zamrznutia kvetov. Preto je dobré drevo zapáliť už neskoro v noci.

Zadymovanie patrí k starším spôsobom ochrany stromov pred jarnými mrazmi. V dnešnej dobe je však pálenie záhradného odpadu, konárov či vetiev v mnohých oblastiach Slovenska zakázané.

Neprehliadnite: Spoznaj, ktoré orechy sú najzdravšie! A aké majú účinky?

Ako ochráni zahmlievanie aj kvitnúce stromy?

Medzi ďalšie metódy ochrany ovocných stromov pred mrazmi patrí zahmlievanie – odparovanie vody. Tento spôsob ochrany používali i naši predkovia. Pri nebezpečenstve jarných mrazov (do cca -2 °C) rozostavte okolo rozkvitnutých stromov nádoby s vodou. Odparujúca sa voda vytvorí hmlu, ktorá je schopná slabý mráz zvládnuť. Nevýhodou tejto metódy je, že funguje len pri slabších mrazoch.

Zahmlievanie vzduchu funguje teda len na menšie zimné mrazy, ale zároveň je to účinná metóda ako ochrana ovocných stromov proti neskorým mrazom na jar, ktorá dokáže ochrániť kvety ovocných stromov a zabezpečená bude aj ochrana pukov.

Zadažďovanie - spôsob, ako ochrániť rozkvitnuté stromy

Zadažďovanie predstavuje rosenie ovocných stromov pri poklese teploty pod 0 °C. Ide o striekanie čistej vody do korún kvitnúcich stromov. Rozprášená voda na ovocných stromoch zamrzne a vytvorí súvislú ľadovú vrstvu pokrývajúcu konáre, kôru, listy a puky.

Práve ľad dokáže ochrániť strom a jeho puky pred mrazom a kolísavými teplotami. Zadažďovanie treba ukončiť, až keď teplota stúpne nad bod mrazu a je už rozpustený obalový ľad. 

Dôležité je mať k dispozícii postrekovač s vhodnou tryskou, ktorá vytvára jemné kvapky tak, aby voda zo stromov nestekala, ale zostala na púčikoch kvetov a dreve. Táto metóda ochrany stromov pred mrazom je jednoduchá, účinná, ekologická a nenáročná.

Postrek proti zamŕzaniu stromov - dodatočná ochrana stromov

Pre lepšiu účinnosť postrekov pridávali naši predkovia do vody valeriánske kvapky (výťažok z kvetov valeriány lekárskej), ktoré zvyšovali odolnosť rastlín a ovocných drevín voči chladu.

V súčasnosti existujú špeciálne prípravky. Sú to prírodné biostimulanty, ktoré stimulujú produkciu nemrznúcich proteínov v rastline. Tie zabraňujú tvorbe kryštálov ľadu, a tým poškodeniu rastlinných tkanív chladom a mrazom. Zároveň dodávajú rastlinám potrebné oleje, vitamíny a bielkoviny, vďaka čomu sa zvyšuje ich výnos a kvalita.

Ekologické postreky sú miešateľné s vodou a aplikujú sa jemným postrekom, použite preto nízkotlakové rozprašovače. Takáto rastlinná ochrana proti jarným mrazom je účinný spôsob ochrany rastlín proti mrazom.

Natieranie kmeňov stromov vápnom - aj takto môžete ochrániť ovocné dreviny

Ochranu kmeňa stromu, ktorá náhlou zmenou teplôt často trpí popraskanou a poškodenou kôrou, môžete zabezpečiť náterom. Nátery na kmene stromov nie sú novinkou. Už v minulosti sa kmene natierali bielym náterom z haseného vápna - ide o vápenný náter. 

Hlavnou zložkou vápna na stromy je kalcium a síran železnatý, ktorý obmedzuje tvorbu húb a usádzanie drevokazných škodcov, machu a lišajníkov na stromoch. Predlžuje tiež životnosť stromov tým, že predchádza vzniku mrazových trhlín.

Vápenné mlieko sa aplikuje na kmene a spodné vetvy hrubšie ako 10-15 centimetrov. Použiť môžete obyčajnú maliarsku štetku. Natierať môžete smelo všetky ovocné stromy, ale aj okrasné dreviny za slnečných dní pri teplote nad bodom mrazu.

Parafínová sviečka ako ochrana ovocných drevín

Metóda ohrievania ovzdušia v sade parafínovými sviecami - poľné vykurovanie - je už dnes málo využívaným spôsobom ochrany proti mrazu. Ako táto metóda funguje? Pomedzi stromy sa v sadoch rozmiestnia parafínové sviece a zapália sa. Ich plameň ohreje ovzdušie. Parafínové sviečky pod ovocné stromy možno aplikovať len v bezvetrí a na ohriatie vzduchu je potrebné veľké množstvo kahancov.

Pozri aj: Najodolnejšie trvalky, ktoré sú krásne aj bez starostlivosti

Ochrana menších stromov pred mrazom - aké sú zásady zimnej ochrany?

Mladé stromy v záhrade, menšie stromy a kry môžete chrániť pred jarným mrazom obložením alebo obalením. Vyskúšať môžete nasledovné spôsoby, ktoré pôsobia aj ako ochrana proti silným mrazom:

1. Zabalenie stromu netkanou textíliou
Tento spôsob často používajú záhradkári na ochranu krov a ruží. Prázdne miesta koruny menších stromov vyplňte suchým lístím, novinami, dobre presušenou trávou alebo slamou. Celú korunu stromu obaľte plachtou, jutou alebo inou netkanou textíliou, ktorá prepúšťa vzduch.

2. Ochrana stromu pletivom
V prípade nižších mladých stromov je výborným pomocníkom pletivo. Vezmite pletivo, napríklad zajačie, a obmotajte ním stromček. Následne vytvorte izolačnú vrstvu tak, že stromček obalíte slamou alebo suchou trávou.

Ochrana stromov v nádobách pred mrazom

Ohrozené sú aj rastliny v nádobách. Ich koreňový systém sa nachádza v relatívne malom objeme substrátu, ktorý môže pri silných mrazoch zamrznúť do istej hĺbky po celom obvode črepníka. Stromy v nádobách môžete pred jarným mrazom ochrániť dvoma spôsobmi:

1. Zimovanie rastlín v interiéri
Najjednoduchším spôsobom, ako ochrániť mladšie a menšie stromy v nádobách je premiestniť ich do interiéru. Môžete ich dať do garáže, do chladnej chodby, prípadne do nevykurovaného skleníka či zimnej záhrady. Majte na pamäti, že rastlina by sa nemala nachádzať vo vykurovanej miestnosti. Najvhodnejšie sú priestory s teplotou okolo 10 – 15 °C. 

2. Zimovanie rastlín v záhrade
Stromy v nádobách môžete tiež zakopať na voľné zeleninové hriadky. Jednoducho vyhrabte dieru vo veľkosti kvetináča a vložte ho do nej aj s rastlinou. Následne prihrabte zeminu tak, aby okraje črepníkov boli aspoň dva centimetre pod povrchom pôdy. Pre spoľahlivejšiu ochranu môžete strom obložiť lístím, kompostom, mulčom alebo vetvičkami ihličnana. Korunu stromu pred mrazmi ochránite tak, že ju zabalíte do netkanej textílie alebo plachty.

Prevencia ochrany stromov - ako ochrániť svoju úrodu?

Správny výber polohy stanovišťa a miesta výsadby ovocných druhov stromov, ktoré sú citlivé na mrazy, je základným preventívnym opatrením ochrany stromov proti mrazom. V záhradách s rôznym výškovým rozdielom je potrebné broskyne, marhule, mandle a vinič umiestniť na vyvýšené časti pozemku.

Pri kúpe ovocných stromov sa zamerajte na mrazuvzdorné odrody ovocných stromov. Vhodné sú tiež odrody s neskorším pučaním a kvitnutím.

Aktualizované na 26.02.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní