Ako využiť kamene v záhrade? Kde všade nájdu svoje uplatnenie?

Ako využiť kamene v záhrade? Kde všade nájdu svoje uplatnenie?
  • 30.03.2023
  • Michaela Kožáková

Kamene sú jedným z najuniverzálnejších materiálov. Využívajú sa v stavebníctve, v podobe plotov či dlažby. Vďaka rôznym tvarom, veľkostiam a farbám kameň predstavuje tiež originálny doplnok vhodný do záhrady. 

Najčastejšie sa s kameňmi stretávame v záhradných skalkách. Ich využitie je však omnoho širšie. Ako využiť kamene v záhrade? Kde všade nám môžu poslúžiť a ako si nimi dokážeme skrášliť naše priestory?

Neprehliadni: Záhradné jazierko: Ako sa oň postarať na jar a na čo by ste nemali zabudnúť?

Aké sú benefity využitia kameňov v záhrade?

Začlenenie kameňov či skál do záhradných priestorov je investícia, ktorá vám prinesie atraktívny, nenáročný a dlhotrvajúci výsledok. Kamene sú pevným materiálom, ktorý má vysokú životnosť a je jednoducho dostupný pre každého. Ak sú vo vašej záhrade potrebné terénne úpravy, spevnenie brehov alebo okrasných plotov, tak kameň je ideálnym riešením. Kvalita ani funkčnosť kameňov sa počas rokov nezmení.

Prírodné kamene do záhrady slúžia aj ako odvodňovací prvok. Na odvodnenie sú najvhodnejšie kamene s menšími rozmermi – štrky, kamienky a okruhliaky. Medzery medzi kameňmi vytvoria priestor na odtekanie vody, takže voda nesteká po povrchu a nedochádza k podmáčaniu chodníkov alebo múrov.

Kamene môžu byť použité na pridanie rôznych zaujímavých prvkov do vašej záhrady, vrátane stien, vodných prvkov a skaliek. Okrasné kamene okolo domu zase pridajú estetickú hodnotu vašim priestorom.

Kameň do gabiónov je ďalším obľúbeným druhom prírodného kameňa. Gabióny majú široké využitie ako oporné múry, dekoratívne stĺpiky či oplotenie. 

Ako vyberať záhradné kamene?

Pri výbere kameňov do vašich záhradných priestorov zvážte ich druh, vzhľad a tón. Okrasné kamene by mali do záhrady pekne zapadnúť a vytvoriť celistvý dizajn. Ak je štýl vašej záhrady orientálny alebo japonský, voľte prírodné materiály. Žlté kamienky alebo riečne skaly umocňujú teplo, zatiaľ čo úlomky bieleho mramoru pomáhajú rozjasniť tienisté miesta. Ploché kamene vo farbe pálenej hliny dodajú vašej záhrade tropický nádych. Pre minimalistickú modernú záhradu voľte biele alebo čierne lávové kamene.

Veľkosť a tvar kameňa by ste mali vyberať podľa veľkosti a typu záhrady. Špecifický druh kameňa by ste tiež mali kombinovať s vhodnými druhmi a farbami rastlín, stromov a kríkov.

Plot

Zdroj: PINTEREST/matthew-cunningham.com

Kamenné múry v záhrade

Ak potrebujete vo vašej záhrade spevniť svah alebo ak hľadáte praktické a zároveň zaujímavé riešenie pre múrik, určite voľte kamene. Kamenné múry z prírodných či dekoračných kameňov dodajú vašej záhrade príjemný rustikálny vzhľad. Navyše takýto múrik je pevný, nevyžaduje si žiadny náter či pravidelnú starostlivosť. 

Dekoračný prvok

Zdroj: PINTEREST/youtube.com

Kamienky ako dekoračný prvok

Okrasné kamene v záhrade dokážu byť skutočne výrazným a atraktívnym prvkom. Menšie kamienky alebo štrk môžete použiť na miestach, kde je pôda veľmi chudobná a nedarí sa v nej žiadnym rastlinám. Pomocou kamienkov rôznych farieb môžete vytvoriť i zaujímavé vzory či dizajny. Kamene tiež môžu slúžiť ako trvalá alternatíva k mulčovacej kôre, ktorú nebude potrebné rok čo rok vymieňať. 

Skalka

Zdroj: PINTEREST/onekindesign.com

Kamene v záhradnej skalke

Kamene jednoducho do skalky patria. Oválne kamene sú výborné na výstavbu skalky, ktorá je v rovine. Vďaka tvaru sa s nimi veľmi ľahko pracuje. Skombinovať ich môžete s previsnutými drevinami nižšieho vzrastu. Prázdne miesta môžete zaplniť okrasnými trávami.

Pri použití plochých, doskovitých kameňov si dajte pozor na to, aby ste ich uložili rovnakým smerom a taktiež dodržali sklon vrstiev jednotlivých kameňov. 

Mohutné skaly dodajú vašej záhradnej skalke prirodzený vzhľad. Doplňte ich o pôdopokryvné rastliny, skalné ruže rôznych farieb, poniklec, lomikameň či flox.

Kamene

Zdroj: PINTEREST/youtube.com

Kamene namiesto podlahy

Väčšie kamene v podobe podlahy vyzerajú krajšie, prirodzenejšie ako betón a sú aj odolnejšie. Betón je oveľa náchylnejší na praskanie ako kameň a časom vykazuje známky prasklín. Navyše, kamenná podlaha nikdy nevyjde z módy. Klasickú podlahu môžete nahradiť aj štrkom, makadamom alebo jemnými kamienkami.

Pozri aj: Najodolnejšie trvalky, ktoré sú krásne aj bez starostlivosti

Chodník

Zdroj: PINTEREST/digsdigs.com

Nášľapné kamene v záhrade

Chodník by nemal chýbať v žiadnej záhrade. Jeho praktickú funkciu oceníte najmä po daždi, keď je všade veľa blata. Výbornou voľbou sú nášľapné kamene, ktoré sú na pohľad veľmi pekné a vydržia vám niekoľko rokov. Najčastejšími druhmi prírodných kameňov, ktoré sú vhodné na chodník do záhrady je indický pieskovec, andezit či vápenec. Chodník z kamenných šľapákov je rovnako trvanlivý a odolný ako ten z dlažobných kociek, a dokonca vám z rodinného rozpočtu odoberie oveľa menej peňazí. 

Kamene

Zdroj: PINTEREST/etsy.com

Maľované kamene v záhrade

Skrášlite si svoju záhradu ručne maľovanými kameňmi. Určite vám s týmto projektom radi pomôžu i vaše deti alebo vnúčatá. Nechajte ich pomaľovať kamene, nakresliť na ne rôzne motívy, zvieratá či domčeky. Výborným nápadom je napísať na kamene názvy byliniek alebo iných rastlín a umiestniť ich do záhonov.

Kamene

Zdroj: PINTEREST/essenziale-hd.com

Kamene

Zdroj: PINTEREST/threebirdsrenovations.com

Kamene

Zdroj: PINTEREST/MOSAIC Garden Design

Kamene

Zdroj: PINTEREST/J. Pinky

Kamene

Zdroj: PINTEREST/finegardening.com

Obruba

Zdroj: PINTEREST/worthingcourtblog.com

Kamene

Zdroj: PINTEREST/Kristin Helgadottir


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní