Ihličnany v črepníkoch: Ktoré druhy sú vhodné na pestovanie v nádobách a ako sa o nich starať?

Ihličnany v črepníkoch: Ktoré druhy sú vhodné na pestovanie v nádobách a ako sa o nich starať?
  • 26.09.2022
  • Michaela Kožáková

Ihličnany sú vďačnou ozdobou každej záhrady. Ich krásou sa môžeme kochať počas celého roka. Bohaté ihličie v odtieňoch zelenej, striebornej, či zaujímavé šišky rôznych tvarov a veľkostí potešia nejedného pestovateľa. V lete sú ihličnany dominantou našich záhrad a v zime sa z nich stávajú živé, majestátne vianočné stromčeky

Okrasné ihličnaté stromy môžeme pestovať v nádobách, a tak skrášliť i našu terasu či balkón, ktoré práve počas zimných mesiacov pôsobia prázdne a smutne. Ide najmä o pomaly a kompaktne rastúce, zakrpatené a trpasličie druhy a kultivary. Čo by ste mali vedieť o pestovaní ihličnanov v nádobách? Ktoré druhy sú najvhodnejšie?

Pozri aj: Ihličnany v črepníkoch: Ktoré druhy sú vhodné na pestovanie v nádobách?

Ako vyberať ihličnany do nádob?

Pri kúpe ihličnanov, ktoré chcete vysadiť do nádob, si treba všímať v prvom rade kvalitu ihličia – či má sviežu farbu a či nepadá. Zľahka stromčekom zatraste a ubezpečte sa, že z neho neopadáva ihličie. Nekupujte stromčeky s tupými ihlicami, krehkými, suchými konármi a príznakmi žltnutia. Ak je to možné, skontrolujte pevnosť koreňového balu. Mal by byť husto prerastený koreňmi a stromček by sa v koreňovom bale nemal kývať. 

Nekupujte ihličnany bez označenia, ani tie pomerne lacné, ktoré nájdete vo veľkých supermarketoch. Z väčšiny týchto stromčekov vyrastú mohutné stromy. 

Nádoba na pestovanie ihličnanov

Ihličnany, ktoré chcete pestovať v kvetináčoch alebo črepníkoch si vyžadujú väčšiu, hlbšiu a mrazuvzdornú nádobu s otvorom na odtok prebytočnej zálievkovej vody. Ak máte v pláne kúpiť si viacero ihličnanov, zvoľte nádoby z rovnakého materiálu, tej istej farby alebo podobných odtieňov. 

Nekupujte pre svoje ihličnany samozavlažovacie nádoby a tiež plastové, ktoré im veľmi nesvedčia. Na dno každej vegetačnej nádoby umiestnite dostatočne vysokú drenážnu vrstvu. Najideálnejší je keramzit. Nádobu naplňte kvalitným pestovateľským substrátom určeným na pestovanie drevín. Môžete ho tiež zmiešať s trochou záhradnej zeminy. 

Ktoré druhy ihličnanov sú vhodné do nádob?

Do nádob, kvetináčov alebo črepníkov sú najvhodnejšie ihličnany, ktorým sa darí v skalkách. Vysadiť si môžete zástupcov každého druhu ihličnanov, dôležité je len vybrať si správny kultivar.

 borovíc sú to napríklad borovica kosodrevina Pinus mugo ’Pumilio‘, Pinus strobus ’Nana‘ alebo do strieborna zafarbená Pinus sylvestris ’Glauca nana‘. Tieto druhy borovíc dokážu byť neprehliadnuteľnou ozdobou terasy, balkóna či vašej záhrady nielen počas zimy, ale aj v iných obdobiach roka. Ich výhodou je, že sú pestovateľsky nenáročné, dlhoveké, znášajú sucho a sú dokonca vhodné i do prostredia so znečisteným vzduchom. 

Zo smrekov sú najobľúbenejšie druhy Picea abies ’Nidiformis´, Picea glauca ’Conica‘ alebo Pice mariana ’Nana‘. 

Vyberať si môžete i z bohatej ponuky cypruštekov tupolistých a tujovitých. Niekoľko krásnych vzrastovo menších druhov nájdete aj medzi borievkami šupinatými. 

Neprehliadni: https://www.tvojdomazahrada.sk/interier/vyrobte-si-domaci-mini-sklenik/25838

Starostlivosť o ihličnany v nádobách

Vašim ihličnanom sa najviac bude dariť na slnečných, ale najmä na polotienistých miestach. Tienisté miesta im nevyhovujú. Na južných terasách ihličnany v nádobách nepestujte. 

Dreviny v nádobách pravidelne zavlažujte i v zime. Robte tak počas dní, keď je slnečno a nemrzne, pretože by rastlina mohla zožltnúť a vyschnúť. Počas horúcich letných dní im doprajte intenzívnejšiu zálievku. Dbajte aj na to, aby substrát medzi každou ďalšou zálievkou preschol. Zakrpatené ihličnany sú veľmi citlivé na premočenie substrátu, ktoré spôsobuje zahnívanie koreňov.

Majte na pamäti, že ihličnany v nádobách je nevyhnutné aspoň dvakrát ročne prihnojiť. Používajte kvalitné hnojivo na ihličnany s obsahom rohoviny. Pred príchodom zimy prisuňte črepníky s ihličnanmi bližšie k stene domu a môžete ich obaliť bublinkovou fóliou alebo jutovinou. Takisto ich môžete i postaviť na podložky. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní