Mach v trávniku: Poznáte spôsoby, ako ho zlikvidovať?

Mach v trávniku: Poznáte spôsoby, ako ho zlikvidovať?
  • 29.09.2022
  • Michaela Kožáková

Mach je jednou z najbežnejších a najnepríjemnejších burín, ktoré nepridávajú trávniku na kráse. Mach v trávniku môže byť pre niekoho pohroma, pre iného zase naturálne spestrenie záhrady, ktoré pripomína prostredie lesa. Pri starostlivo udržiavaných trávnikoch však mach nie je vítaným hosťom. Rozrastajúci sa mach spôsobuje oslabovanie stebiel trávy a nepravidelnosť rastu.

Machy sú malé rastliny bez kvetov, ktoré sa zvyčajne vyskytujú na vlhkých alebo tienistých miestach a vytvárajú husté zelené trsy alebo koberce. Zvyčajne sú vysoké 0,2 – 10 centimetrov, hoci niektoré druhy sú oveľa väčšie. Ako sa zbaviť nežiadúceho machu v tráve? Ako si s ním poradiť a ako ho zničiť? 

Pozri aj: Záhradné oplotenie: Aké druhy existujú a ako vybrať ten správny?

Prečo sa mach vyskytuje v trávniku?

Machu sa najlepšie darí vo vlhkom prostredí, v miestach, kde sa po daždi dlho drží voda. Takisto obľubuje tienisté miesta, kde majú slnečné lúče veľmi malý prístup.

Ak chcete odstrániť mach z vášho trávnika, je nevyhnutné zistiť, prečo tam je. Existuje niekoľko dôvodov, prečo sa mach objavuje v trávniku:

  • nízke pH pôdy (kyslá pôda),
  • nízka hladina živín v pôde,
  • slabá drenáž a príliš vlhká pôda,
  • nadmerný tieň,
  • zhutnená pôda.

Treba poznamenať, že práve tieto podmienky zabraňujú tomu, aby trávnik bol zdravý, hustý a pekný. Jedným z najlepších prostriedkov prevencie výskytu machu je narušiť prostredie, v ktorom sa mu darí. Mach síce môžete mechanicky odstraňovať, ale po pár dňoch ho máte v trávniku späť.

Prevzdušňovanie trávnika

Machu sa veľmi darí pod stromami a na miestach, ktoré sú vystavené padajúcemu lístiu, konárom či plodom. Ideálnym prostredím pre tvorbu a rast machu je slabo odvodňovaná pôda. Preto je vhodné trávnik prevzdušňovať. Mach prevzdušňovaním pôdy vysušíte a zaistíte tiež lepšie odvodňovanie. Prevzdušňovať môžete viackrát počas roka. Následne mach, zelený a aj ten suchý, vyhrabte pomocou hrablí. Potom je vhodné opäť trávnik na vyholených miestach vysiať semenom, pohnojiť a dopriať mu výdatnú zálievku. 

Problém s odvodňovaním, ktorý je zapríčinený ílovitou pôdou, sa dá napraviť pravidelným dopĺňaním pôdy humusom alebo iným organickým materiálom. Pôda tak bude drobivejšia a priepustnejšia. Zlé odvodnenie môže byť spôsobené okrem obsahu ílu aj inými faktormi. Ak je trávnik veľmi frekventovaný (ak sa vaše deti na ňom hrávajú), výskyt machu vo vašom trávniku môže byť spôsobený zhutnením pôdy. V tomto prípade vám zase pomôže prevzdušňovanie trávnika.

Neprehliadni: Ručné záhradné náradie: Aké by nemalo chýbať vo vašej základnej výbave?

Sóda bikarbóna

Jedlá sóda je rýchly, bezpečný, ale krátkodobý spôsob, ako odstrániť mach z trávnika. Nie je to však najefektívnejšie riešenie.

Postup:

  • 2 až 3 polievkové lyžice sódy bikarbóny dajte do 1 litra vody a miešajte, až kým sa sóda úplne nerozpustí
  • roztok nalejte do rozprašovača,
  • počas teplého a suchého dňa, keď nasledujúcich pár dní nehlásia dážď, dôkladne nastriekajte roztok sódy bikarbóny na miesta, kde je mach, ale vyhnite sa tráve a iným rastlinám. Počkajte 2 až 3 dni, kým mach nevyschne a nezíska zlatohnedú farbu,
  • vyhrabte mach hrabľami a vyhoďte ho.

Ocot

Ocot je výborným pomocníkom, ktorý bezpečne zabíja mach vďaka obsahu kyseliny octovej. Je cenovo dostupný a nájdeme ho v každej domácnosti. 

Ako na to?

  • Zmiešajte 1 polievkovú lyžičku octu so 4,5 litrom studenej vody.
  • Roztokom naplňte fľašu s rozprašovačom a nastriekajte zmes priamo na mach.
  • Pokračujte v nanášaní roztoku octu až kým mach nezahynie. Ak mach odoláva aj po niekoľkých dňoch, pridajte do zmesi viac octu.
  • Keď mach odumrie, vyhrabte ho alebo vykopte a zlikvidujte.

Chemické odstránenie machu

Dobrým nástrojom pre likvidáciu machu sú bežne dostupné, pomerne lacné chemické prípravky alebo postreky, obsahujúce vysoký obsah medi. Sú neškodné pre bežnú trávu. Po rozprášení prípravok hubí mach a ten hnedne. Zároveň však ide o hnojivo, ktoré prinesie potrebné živiny tráve. Pri nanášaní hnojiva skontrolujte aj chodník v trávniku riešený pomocou šľapákov – plochých kameňov, pretože mach sa môže vyskytovať aj na ich okraji. 

V boji proti machom vám môžu pomôcť i prípravky s obsahom síranu železnatého. Dobrou voľbou sú kombinované hnojivá, ktoré obsahujú aj dusík a ďalšie minerály.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní