Skleník do záhrady: Čo by ste mali vedieť pred jeho kúpou?

Skleník do záhrady: Čo by ste mali vedieť pred jeho kúpou?
  • 03.02.2023
  • Michaela Kožáková

Pestovanie v skleníku je najlepším spôsobom, ako zabezpečiť rastlinám vhodné podmienky pre rast a vývoj. Rastliny v ňom totižto rýchlejšie rastú, kvitnú, plodia a navyše sú chránené pred akýmkoľvek rozmarom počasia.

V skleníku môžete pestovať zeleninu, voňavé bylinky, predpestovať si sadenice či nechať prezimovať rastliny v nádobách. 

Aj vy premýšľate, že si tento rok zaobstaráte skleník do záhrady? Predtým, ako pristúpite k jeho kúpe, mali by ste poznať niekoľko zásad. 

Neprehliadni: Zakladanie záhrady: Aké otázky si treba položiť pri jej plánovaní?

Čo je to skleník?

Skleník predstavuje menšiu stavbu, ktorá slúži na umelé vytváranie a kontrolu vnútorných klimatických podmienok, najmä teploty a vlhkosti, vhodných pre pestovanie rôznych druhov rastlín. Dnes si môžete vyberať zo širokej ponuky tvarov, veľkostí i materiálov. Avšak, nie všetky skleníky sú vhodné na každú záhradu a pre každý účel. 

Základné druhy skleníkov:

  • ruský skleník – odolný variant so sedlovou strechou,
  • polykarbonátový skleník,
  • drevený skleník,
  • skleník z lexanu,
  • skleník zo skla,
  • skleník s oceľovou, hliníkovou, PVC konštrukciou,
  • skleník k stene.

Využitie skleníka

Skleník môžete využívať v lete, ale aj celoročne. V lete je dôležité kontrolovať vysoké teploty a regulovať ich vetraním. Pri celoročnom využívaní je potrebné vykurovanie, napríklad elektrickými akumulátormi, výhrevnými podložkami alebo vykurovacími odporovými káblami, ktoré napojíte na termostat a umiestnite priamo do záhonov. 

Umiestnenie skleníka

Skleník umiestnite tam, kde na vašej záhrade dopadá najviac svetla. Množstvo slnečného žiarenia môžete regulovať buď žalúziami či bielym náterom, ale jeho nedostatok sa nahradzuje ťažko. Najviac slnečného svetla skleník zachytí, ak ho postavíte pozdĺžnou stranou smerom k juhu.

Svoju úlohu zohráva i smer vetra. V zime a na jar dokáže priestor skleníka výrazne ochladiť, preto by mu mala byť vystavená čo najmenšia plocha. Odvetrávanie môžete zefektívniť tým, že jeho vchod nasmerujete na sever.

Vyberať si môžete i zo skleníkov, ktoré sú pristavané k stene domu. Teplo zo steny ich zahrieva ešte dlho po západe slnka alebo pri náhlom ochladení. Tiež sa do nich ľahšie zavádza voda a elektrina. Ich nevýhodou však je, že na ne dopadá viac tieňa a v zime hrozí, že naň dopadne i sneh a ľad. Skleník umiestnený pri stene môže tiež znižovať estetickú hodnotu domu či chaty. 

Veľkosť skleníka

Pri rozhodovaní o veľkosti skleníka myslite do budúcnosti. Zväčšovať už existujúci skleník je totižto nemožné. Veľkosť skleníka záleží aj od toho, čo v ňom plánujete pestovať a tiež od rozmerov vašej záhrady.  Ak v ňom chcete pestovať zeleninu pre celú rodinu, zamerajte sa na modely s plochou aspoň 13,5 m². Skleníky s väčšou plochou sú výborným riešením aj pre celoročné pestovanie. Na prezimovanie rastlín v prenosných kvetináčoch voľte skleník s obsahom základne 15 m². Rastliny by nemali byť blízko seba, aby nedošlo k prenosu chorôb či parazitov.

Pri väčších skleníkoch sa nevyhnete kopaniu základov do hĺbky aspoň 60 – 80 cm kvôli premŕzaniu pôdy, samotnej kvalite podložia alebo výskytu škodcov.

Menšie skleníky majú najčastejšie okolo 8 m² a rozmery približne 2,5 × 3 m. Takýto skleník vám vystačí na pestovanie letničiek a tiež na prípravu sadeníc menšieho množstva zeleniny. Aby ste sa v skleníku nemuseli krčiť, mal by mať na výšku aspoň dva metre.

Konštrukcia skleníka

Odolnosť je jednou z najdôležitejších vlastností skleníka. Najodolnejšie sú hliníkové konštrukcie. Avšak, nevýhodou hliníka sú jeho slabé izolačné vlastnosti a vyššia cena, preto sa stále používa pozinkovaný plech. Je rovnako pevný a dokáže odolať aj extrémnemu zaťaženiu snehom, ľadom, ale i vetrom. 

Spoľahlivým materiálom je aj robustná oceľ, ktorá však viac koroduje. Používa sa tiež PVC, ktorý je pre svoju pevnosť vhodný aj do otvorených priestranstiev a do lokalít, kde hrozí vysoká snehová pokrývka.

Materiál výplne skleníka

Klasickým materiálom pre výplň skleníka je sklo, ktoré skvele prepúšťa slnečné svetlo. Dokáže absorbovať UV žiarenie, ľahko sa čistí a počas roka nemení svoje vlastnosti. Obľúbenou variantou sú aj plastové dosky – polykarbonátové alebo polymetylakrylátové.

Polykarbonátové dosky majú vďaka dutinám lepšie izolačné vlastnosti, sú tuhé, ľahké a prakticky nerozbitné. Polymetylakrylát veľmi dobre prepúšťa UV žiarenie, čo vyhovuje najmä exotickým rastlinám

Vetranie skleníka

Pri skleníkoch platí pravidlo, že aspoň 10 % z celej plochy skleníka by mali tvoriť otváracie okná. Dnes si môžete voliť z manuálneho alebo automatického vetrania, vďaka ktorému sa okná budú otvárať v určený čas alebo pri dosiahnutí konkrétnej nastaviteľnej teploty.

Ďalšou možnosťou vetrania je ventilátor alebo tzv. komínový efekt, ktorý predstavuje kombináciu odvetrávania horúceho vzduchu bočným a horným oknom.

Pozri aj: Záhradné trendy pre rok 2023: Čo bude dominovať v okrasnej záhrade?

Lacnejšie varianty skleníkov

Fóliovníky sú dočasnou stavbou, ktorá nestojí na pevných základoch. Sú pokryté fóliou, ktorá sa však ľahko potrhá a asi po 5 rokoch vyžaduje výmenu. Konštrukcia fóliovníkov je zväčša zhotovená z dreva. Fóliovníky nemajú také dobré izolačné vlastnosti ako skleníky, preto nie je možné ich používať v zime.

Prízemnou alternatívou skleníkov sú pareniská, ktoré slúžia na pestovanie sadeníc, prípadne plodín až do doby zberu. V parenisku si môžete vypestovať jarný šalát, reďkovky alebo ním v chladnejšom období ochránite napríklad uhorky.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní